GRAD ZAVIJEN U CRNO

EKSKLUZIVNO IZ NORVEŠKE piše Dušan Miljuš: Kafići normalno rade, ali nema glasne muzike ni žamora. Policijske sirene paraju zrak

Dušan Miljuš, reporter Jutarnjeg lista prvi je hrvatski novinar koji izvještava iz Osla nakon stravičnog terorističkog napada u kojem je ubijeno više od 92 osobe
- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/FACEBOOK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -This undated image obtained on July 23, 2011 on Facebook shows the 32-year-old suspect questioned by Norway's police over twin attacks on a youth camp and the government headquarters that killed the day before at least 91 people in Norway's deadliest tragedy since World War II. While there was no official confirmation of the suspect's identity, he was widely named by the local media as Anders Behring Breivik. Police confirmed that the suspect is ''Christian fundamentalist'' and had posted anti-Muslim rhetoric online. According to the TV2 channel, he has links to right-wing extremists and possessed two weapons registered in his name. AFP PHOTO / HO / FACEBOOK
 -

OSLO - "Osjećam se prazno. To je odgovor. Mi smo naučili živjeti u miru, i ovo što se dogodilo je zaista strašno". Komentar je to Larsa Erika Ribea Anderssena, 43-godišnjeg menadžera u Norveškoj, koji se sinoć, kao i deseci njegovih sugrađana i turista, zaustavio na jednom od punktova koji priječi prilaz do sjedišta norveške vlade u Oslu.

“Strašno”, jedino je što mi je još gotovo dječačkog lica, ali vrlo ozbiljan, smio reći 20-godišnji vojnik Kjital Hannemayor, koji kao i deseci njegovih kolega i policajaca pod punom borbenom opremom, osigurava blok zgrada koje su još uvijek zabranjena zona. Hotel Comfort zatvoren je, a prolaznici zastaju.

Krvnik s Utoye: Moji su postupci okrutni, no potrebni! Pogledajte šokantan video u kojem najavljuje napad!

Norveška diplomatkinja: Sat prije eksplozije bila sam tamo, susjedi su mi ranjeni... svi smo u šoku...

‘Tutnjalo je u ušima’

Jedna je žena nosila lampaš i ostavila ga kraj buketa cvijeća koje Norvežani ostavljaju ispred svakog blokadnog punkta. Većina ih, opremljena fotoaparatima ili mobitelima, želi ovjekovječiti " zonu sumraka” u što je svojim krvavim pohodom Anders Behring Breivik pretvorio područje nedaleko zgrade predsjednika vlade .

“Zatutnjalo mi je u ušima kao Big-Bang”, opisuje eksploziju Ole Ousedac, konobar u susjednom kafiću “Revolver”, a da bi dočarao dojam, pokrio je uši rukama. Nastavio je dvoriti goste na terasi.

Grad tišine

"Sinoć, dan nakon eksplozije i prvotne panike život se vraća u normalu. Kafići i restorani normalno rade, ali nema glasne muzike ni žamora. Neki prolaznici upijajuju u hodu novinske tekstove. Svakih nekoliko minuta uže središte grada propara zvuk policijskih sirena", izvijestio je Dušan Miljuš, prvi hrvatski novinar koji izvještava iz Osla nakon napada Andersa Behringa Breivika, 32-godišnjeg plavokosog ubojice, koji je nakon što je bombom ubio nekoliko ljudi, hladno pucao po tinejdžerima na otoku Utoya. Britanski su mediji izvjestili da je ubojica priznao kako je “nešto učinio” ali vlasti te informacije ne potvrđuju.

Vijest o bombi u mirnom Oslu, gradu poznatom po nizu mirovnih pregovora, pojavila se u petak poslijepodne u 15.30 sati.

Bomba, koju je izradio koristeći umjetno gnojivo koje je kupio u svibnju je, teško je oštetila više okolnih zgrada i odnijela žrtve - u tom je napadu poginulo 30 ljudi, a više desetaka je ranjeno.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:53