TERORISTIČKI UDAR

EKSKLUZIVNO SVJEDOČANSTVO HRVATA U PAKLU ŠRI LANKE: SPASILI SE U ZADNJI ČAS Krenuli smo na izlet u utočište za slonove i prošli pored područja napada

 
Goran Vidošević (gore lijevo)
 PRIVATNA ARHIVA, REUTERS

Točno u vrijeme terorističkih napada na Šri Lanki je boravila i skupina od deset hrvatskih te dvoje bosanskohercegovačkih državljana, koji su na putovanje otišli u organizaciji samoborske putničke agencije G-O. Njihov turistički vodič Goran Vidošević rekao je za Jutarnji list da su članovi ekspedicije Colombo napustili samo 45 minuta prije prvih eksplozija.

- Baš smo autobusom prošli pokraj tog područja kratko prije napada, no sve je bilo mirno. Otišli smo na fakultativni izlet u utočište za slonove i tamo smo saznali što se dogodilo. Imali smo sreće - rekao nam je Vidošević, koji je s grupom i dalje na putu, no trenutno su u gradu Beruwella, poprilično udaljenom od mjesta stravičnog napada.

Među turistima, kako kaže, nije bilo panike ni straha, a on ih je obavijestio što se dogodilo i prije nego što su to objavili mediji u Hrvatskoj kako bi mogli na vrijeme javiti obiteljima da je sve u redu.

Pozivi

- Mnogi su se javili obiteljima, no svejedno su tog poslijepodneva počeli brojni pozivi. Na sreću, linije su još dobro funkcionirale, pa smo uspjeli svima javiti da je s nama sve u redu i nastaviti prema rasporedu putovanja. Kontaktirao nas je i hrvatski veleposlanik iz Delhija, također kako bi se uvjerio da nam se ništa nije dogodilo - otkrio nam je Vidošević. Kaže kako je već navečer vojska izašla na ulice grada te je zatvoren Hram Budina zuba, jedna od najvažnijih znamenitosti na otoku, pa je nisu mogli posjetiti, a navečer je otkazan i kulturno-zabavni show koji je bio predviđen za turiste.

No, osim te dvije stvari, turisti ni na koji način nisu osjetili posljedice napada, otkriva nam Vidošević. Tu noć prespavali su u mirnom hotelu u brdima iznad grada, poprilično izolirani od svih događaja, zbog čega nisu osjetili ni uvedeni policijski sat, a već drugog dana napustili su šire područje Colomba i tu noć prespavali u Beruwelli, gdje su bili i u utorak. Riječ je o resortu udaljenom šezdesetak kilometara od Colomba, u kojem su isključivo strani turisti.

- Osim što se vidi malo više policije, ni po čemu se ne može vidjeti da se nešto dogodilo. Atmosfera je mirna, gosti se kupaju, šeću, sunčaju te tijekom dana mogu i do grada. Jedino što se osjeti je tužna glazba u svim hotelima te nema nikakvih zabavnih događaja s obzirom na to da su dani žalosti - govori Vidošević.

Provjera

Otkriva kako su Šrilančani jako tužni zbog svega što se dogodilo, a mnogi od njih zabrinuti su i za radna mjesta. Pitaju se, naime, hoće li im sada gosti prestati dolaziti i hoće li se hoteli morati zatvoriti. Izvanredno stanje još je na snazi, no samo je u Colombu uveden policijski sat, i to od 21 sat do 4 ujutro. Hrvatski turisti put nastavljaju u srijedu izletom na jug Šri Lanke, a u četvrtak lete prema Maldivima, gdje će se zadržati tri dana. Putovanje će proteći normalno, osim što zbog napada u zračnu luku treba doći najmanje četiri sata prije leta jer su drastično postrožene sve sigurnosne provjere. U Hrvatsku bi trebali doći u nedjelju redovnim letom Turkish Airlinesa. Nitko od njih, doznajemo, nije tražio da se ranije vrati kući.

Vidoševiću ovo nije prvi slučaj da se suočava s ovakvim situacijama, hrvatske grupe vodio je u Egipat i tamo se zatekao tijekom pada Mubarakova režima i demonstracija 2011. Krizne situacije prošao je i u Alžiru, a na Šri Lanki je bio u vrijeme građanskog rata s Tamilima, no tada je situacija bila drugačija jer se “ti sukobi nisu odražavali na turiste”. - Znam se nositi s takvim situacijama, a najvažnije je da smo imali sreće i da se nikome ništa nije dogodilo - poručio je.

Privedeno 40 ljudi, Islamska država preuzela odgovornost

Nakon terorističkih napada na Šri Lanki, u utorak su lokalne vlasti privele na ispitivanje oko 40 ljudi, među njima i jednog državljanina Sirije. U napadima je sudjelovalo najmanje sedmero bombaša samoubojica, koji su napali tri crkve i četiri hotela.

U utorak poslijepodne, Islamska država je preuzela odgovornost za napade, no za tu tvrdnju nije podastrla nijedan dokaz. Američke obavještajne službe upozorile su i prije objave, iako napadi imaju određena obilježja te terorističke skupine, da je Islamska država i više nego sklona brzo preuzeti odgovornost za napade na strane mete i religijske skupine bez obzira na to jesu li stvarno upleteni ili nisu.

Sigurnosne službe Šri Lanke, prema službenim izvorima, sumnjaju da su za napad odgovorne dvije slabo poznate lokalne islamističke skupine - Jammiyathul Millathu Ibrahim i National Thawheed Jama’ut. Pomoćnik ministra obrane Ruwan Wijerwardene izjavio je u utorak da je preliminarna istraga ustvrdila da je najvjerojatniji motiv napada bila odmazda za napad na muslimane u dvije džamije u glavnom gradu Novog Zelanda, Christchurchu.

Još u ponedjeljak je vlada uvela izvanredno stanje i dala posebne ovlasti vojsci, koje nisu bile na snazi od kraja građanskog rata prije deset godina, kako bi im olakšala hvatanje i zaustavljanje potencijalnih terorista. Proglašen je i policijski sat navečer i strahuje se da bi moglo doći i do novih napada.

SAD je vlastima poslao pomoć u vidu tima istražitelja FBI-a, a na teren je stigao i poseban tim Interpola, u kojem su stručnjaci za identifikaciju žrtava, očevide eksplozija i terorizam, koji bi trebali asistirati u nezahvalnoj zadaći otkrivanja detalja o počinjenim zločinima. (Ivan Fischer)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:11