‘OKOMITA ŠUMA‘

Eksperimentalni zeleni projekt pretvorio se u fijasko: Stanovi zapušteni, vlasnici ih izbjegavaju

Bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima ‘podivljala‘, što je potencijalni ‘eko-raj‘ pretvorilo u džunglu
 Profimedia

Eksperimentalni zeleni projekt stambenog zbrinjavanja u kineskome megagradu Chengduu jamčio je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj "okomitoj šumi", no planove su im pomrsili - komarci.

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijiom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca, koji, poput ljudi jako vole biljke, pišu kineski mediji.

image
Profimedia
image
Profimedia
image
Profimedia

Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodano do travnja ove godine, no umjesto modernoga ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma.

U stanove zgrada s okomitim vrtovima u Chengduu, zbog bojazni od zaraze dosad je uselilo samo desetak obitelji, izvijestili su državni mediji.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018., a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

No bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima 'podivljala', što je potencijalni 'eko-raj' pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.

image
Profimedia
image
Profimedia
image
Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:52