RUSI U ZAPORIŽJU

Ekspert objasnio kolike su šanse za nuklearnu katastrofu: ‘Granatiranje reaktora nikako nije dobra ideja‘

Ogroman je značaj elektrane Zaporižje, koja je izgrađena između 1984. i 1995. godine, i deveta je po veličini u svijetu

Nuklearna elektrana Zaporižje

 AFP, Ilustracija: Vesna Veselić

Svijet je noćas sa strepnjom iščekivao vijesti iz Ukrajine, nakon što je u najvećoj nuklearnoj elektrani Europe nakon ruskog granatiranja izbio požar. Ukrajinski nuklearni regulator tvrdi, da prema prvim ispitivanjima, nije došlo do promjene u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja.

Vatra je gorjela najmanje četiri sata, a vatrogasci se isprva nisu uopće mogli probiti do zgrade u kojoj je buknuo požar. Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je naknadno da nije bilo stradalih u požaru, Gorjela je zgrada kompleksa koja služi za obuku.

U petak prijepodne lokalne vlasti priznale su da su ruske vojne snage zauzele nuklearku Zaporižje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da su ruski tenkovi ciljano granatirali blokove reaktora.

image

Karta nuklearne elektrane Zaporižje

Ilustracija: Vesna Veselić

Stanovnik Zaporižja za BBC je ispričao kako su Rusi cijelu noć granatirali postrojenje.

- Ovo nije zabrinjavajuće samo za našu regiju, već iza cijelu Ukrajinu, cijeli svijet zapravo, obzirom da se radi o jednoj od najvećih nuklearki u svijetu. Ovo je naprosto suludo, ovo je terorizam. Nema riječi kojima ovo mogu opisati, svijet mora nešto poduzeti.

Ogroman je značaj elektrane Zaporižje, koja je izgrađena između 1984. i 1995. godine, i deveta je po veličini u svijetu. U mirnodopskim uvjetima osigurava čak petinu ukrajinskih potreba za električnom energijom, a nakon isključivanja Černobila postala je najvažnija elektrana u zemlji, prenosi The Guardian.

Ima šest reaktora, a svaki proizvodi 950 MW, što je dovoljno energije za otprilike četiri milijuna domova.

image

NE Zaporižje

AFP
image
AFP
image

Požar u nuklearki

Laurent Fievet/AFP
image

NE Zaporižje

AFP

Postrojenje se nalazi na jugoistoku Ukrajine u Energodaru na obalama rezervoara Kahovka na rijeci Dnjepar. Udaljena je oko 200 kilometara od regije Donbas i 550 kilometara jugoistočno od Kijeva.

Rusija je nekoliko dana ranije zauzela ugašenu nuklearku u Černobilu, koja se nalazi 100 kilometara sjeverno od Kijeva. Neki analitičari su objasnili da je elektrana u Zaporižju drugačija i sigurnija od Černobila, koji je bio poprište najteže nuklearne katastrofe u svijetu 1986. godine.

Šanse za eksploziju, nuklearno taljenje ili ispuštanje radioaktivnih tvari su male, rekao je Tony Irwin, izvanredni profesor s počasnom titulom na Australskom nacionalnom sveučilištu.

Irwin je bivši upravitelj jedinog australskog nuklearnog postrojenja (OPAL), a tri desetljeća upravljao je nuklearnim elektranama u Velikoj Britaniji.

image

Šest reaktora NE Zaporižje

Dmytro Smolyenko/Avalon/Profimedia
image

July 10, 2019, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, Ukraine: A reservoir of a water supply canal is pictured on the premises of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Enerhodar, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, July 10, 2019. Ukrinform.,Image: 460808605, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Dmytro Smolyenko/Zuma Press/Profimedia

Dmytro Smolyenko/Zuma Press/Profimedia
image

Šest reaktora nuklearke Zaporižje

Dmytro Smolyenko/Avalon/Profimedia

Istaknuo je da su tlakovodni reaktori (PWR) puno sigurniji od onih u Černobilu, i čini se da nisu oštećeni. Dodao je da reaktori imaju ugrađene sustave zaštite od požara.

- Očito nije dobra ideja ako počnete masovno gađati projektilima reaktore. Lakovodni reaktor je puno sigurnija verzija, jer ima dva odvojena rashladna kruga. Voda koja hladi reaktor nalazi se u odvojenom krugu od drugoga, koji zapravo opskrbljuje strujom turbine i vanjski dio, rekao je.

- Takvi reaktori imaju rezervne sustave hlađenja. Osim uobičajenog hlađenja reaktora, imaju i pasivni sustav, rekao je.

image

NE Zaporižje

Dmytro Smolyenko/Avalon/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:56