VELIKA ANALIZA

Ekspert za rusku vojsku o prvih 96 sati invazije: U čemu su sve Rusi pogriješili i što sada slijedi

Američki analitičar boji se da najgore tek dolazi jer Rusija odbija priznati svoje neuspjehe

Ruske trupe s Krima

 Stringer/AFP

Michael Kofman, stručnjak za Rusiju pri neprofitnom američkom centru CNA te u Međunarodnom centru Woodrow Wilson u Washingtonu, u seriji objava na društvenoj mreži Twitter napisao je svoje viđenje aktualne situacije, odnosno, ruske invazije na Ukrajinu.

Kofman se specijalizirao za Rusiju, ali i ratne sukobe te je objavio brojne radove i analize o ruskoj vojsci, koje je radio i za američke vlasti.

- Moskva se gadno preračunala. Nakon 96 sati teško je donijeti dobar zaključak, no mislim da već možemo vidjeti što se zbiva. Inicijalne operacije pokrenute su na temelju pogrešne procjene o ukrajinskim obrambenim sposobnostima, kao i volji ukrajinskog naroda da se brani - napisao je.

Tvrdi kako je ruski plan bio u što je kraćem roku osvojiti Kijev, prisiliti grad na predaju te na brzinu u akciju ubaciti manji broj vojnih skupina, kako bi se izbjegli veći sukobi sa ukrajinskim snagama. Zaobilazili su velike gradove, a išli su pokraj manjih mjesta.

- Čini se da Moskva nije Ukrajinu shvatila ozbiljno. Htjeli su provesti brzu akciju bez velikih posljedica, ljudskih žrtava, kao i izbjeći da javnost vidi ljudske i materijalne posljedice ratovanja, što je motivirano i političkim razlozima. Moguće je i da je Rusija htjela izbjeći veću devastaciju, svjesni da odluka o pokretanju invazije neće biti popularna među Rusima. Nadalje, većina ruskih vojnika mladići su koji nemaju većeg interesa boriti se protiv Ukrajinaca. Prema onome što sam dosad vidio, čini se da je većina vojnika bila potpuno nesvjesna da će morati krenuti u napad, te da im to nije bilo nimalo drago. Oni ne gledaju na Ukrajince kao neprijatelje i moral im je prilično nizak, osim kod Čečena - napisao je Kofman.

Dodaje kako je to neodrživ vojni koncept. Kaže kako su Rusi mislili brzo i jeftino projuriti kroz Ukrajinu i pritom izbjeći najgore sankcije i bijes Zapada. No, plan je neslavno propao, a Rusija se suočava sa sve većim potrebama za održavanje ratne mašinerije. Kofman ističe kako rat traje tek nekoliko dana, tijekom kojih se ukrajinska vojska držala iznimno dobro, no podsjeća i da su svi analitičari koji znaju ukrajinske obrambene sposobnosti govorili kako Ukrajina neće pasti u samo četiri dana, kako je najavljivano u ruskim i proruskim medijima.

Kofman ukazuje i na iznenađujuću neorganiziranost ruske vojske - piše kako se ruske trupe i mehanizacija kreću u manjim skupinama, tenkovi su često bez ikakve podrške, a neke postrojbe, koje zaostaju, često budu zarobljene u zasjedama.

Paradoksalno, javlja se i suprotni problem - goleme kolone ruske vojske koja ostaje zarobljena u vlastitim prometnim gužvama, što ih čini pogodnim metama, a zračne snage, kao ni protuzračna obrana, ne pružaju im podršku. Potonji zato jer su i sustavi protuzračne obrane zarobljeni u gužvama.

Logistika je, smatra Kofman, potpuno zakazala.

- Većinu bitaka koje sam vidio čine manji, doduše intenzivni okršaji, ali ne i veliki, pravi sukobi. Do propasti ruskog inicijalnog plana dijelom je došlo i zato što su pogrešno planirali punu invaziju na Ukrajinu, bez da su uračunali i potrebne vojne operacije, vjerujući da većinu borbi mogu - izbjeći. Velik broj ruskih trupa još je neiskorišten i oni tek trebaju ući u borbu. Naime, tek je nekoliko dana prošlo od početka rata i neke zaključke još uvijek je prerano donositi.

Navodi kako je ruska strateška vojna avijacija u prva četiri dana uglavnom stajala "u zapećku", osim nekoliko zrakoplova Su-25. Stotine zrakoplova i helikoptera upućeni su u Ukrajinu, no većina ih je dosad neiskorištena, osim velikog desanta na aerodrom Antonov. Ruska vojska vjerovala je da može krstarećim i balističkim projektilima brzo uništiti ukrajinsku protuzračnu obranu i zračne baze, no slabo koriste borbene avione, navodi Kofman i dodaje da je tek danas primijetio prvi bombarder Su-34 u akciji.

- Oružani napadi znatno su ograničeniji od onoga na što smo navikli u tipičnim ruskim vojnim operacijama. Ruska vojska inače prvenstveno koristi artiljeriju, a u dosadašnjem tijeku rata vrlo ju je malo koristila. Stoga, smatram da većina ruske vojske tek treba ući u borbu - navodi analitičar.

Dodaje kako su ruski gubici zasad značajni, ali je također činjenica da je njihova vojska po nekim pravcima napredovala. S druge strane, kaže kako Ukrajinci slave vojne uspjehe, dok kod Rusa to nije slučaj.

- U očajničkom pokušaju da prikriju svoje vojne neuspjehe u domaćoj javnosti, Moskva je inicijativu u informacijskom ratu gotovo u potpunosti prepustila Ukrajini. To je dodatno ujedinilo Ukrajince i povećalo im moral, što je bila još jedna pogrešna odluka Kremlja. S druge je strane Kijev koji radi sjajan posao kada je propaganda u pitanju, ali brojkama uništenih vozila, aviona, helikoptera te stradalih ruskih vojnika koje Ukrajina objavljuje ne treba u potpunosti vjerovati. Ruska strana čini greške u nekim osnovnim stvarima, čini se da se ne bore na način za koji su vježbali ako dođe do velikog konvencionalnog rata. Neki njihovi potezi podsjećaju na situaciju iz Groznog tijekom Prvog čečenskog rata.

Što je sljedeće?

- Ruske vlasti i dalje ne odustaju od plana brzog zauzimanja Kijeva, ne priznaju poraz. Vidimo da se otvaraju prema sve većoj uporabi artiljerije, udara projektila i zračnih napada. Žalosno je, ali bojim se najgore tek dolazi i da bi ovaj rat mogao postati mnogo ružniji - kaže Kofman.

Dodaje i da je vidio i neka druga objašnjenja o dosadašnjim ruskim neuspjesima u ratu, ali još jednom ističe da su tek prošla prva četiri dana invazije.

- Čini mi se da su se u petom danu ruske trupe počele reorganizirati i opskrbljivati. Ukrajinska vojska dosad se držala dobro, ali sada slijedi drugačiji ruski pristup, zaključuje Kofman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:18