NAGLA PROMJENA

Eksperti zapazili neuobičajenu aktivnost francuskih nuklearnih podmornica: ‘Ovo nije viđeno od Hladnog rata‘

Svaka od podmornice klase Triomphant može nositi maksimalno 16 balističkih raketa, a svaka raketa može nositi više bojnih glava

Francuska nuklearna podmornica klase ”Triomphant”

 Emmanuel Rathelot/MARINE NATIONALE/AFP

Čak tri od četiri francuske nuklearne podmornice klase Triomphant naoružane balističkim projektilima poslane su u patrolu, a The Drive piše da je ovo prvi puta unazad tridesetak godina da je donesena takva odluka.

Obično je slučaj da na moru u datom trenutku patrolira samo jedna od tih podmornica.

Svaka od podmornice klase Triomphant može nositi maksimalno 16 balističkih raketa, a svaka raketa može nositi više nuklearnih bojnih glava.

Smatra se da je Francuska odlučila pojačati podmorničke patrole kako bi poslala poruku Rusiji, koja je 24. veljače započela invaziju na Ukrajinu te ugrozila sigurnost Europe i svijeta.

O ovom razvoju događaja prvo su pisale dnevne novine Telegramme.

Telegramme je izvijestio da su dvije podmornice napustile bazu na poluotoku Île Longue te da su se potom pridružile trećoj podmornici koja se najvjerojatnije nalazila u Atlantskom oceanu. Četvrta je podmornica trenutačno na uobičajenom servisu.

Francuska mornarica nije ni potvrdila ni negirala spomenute navode.

Nije objavljeno kada su podmornice dobile svoje nove zadatke, a nije poznato ni jesu li sve tri još uvijek na moru. Koliko će trajati novi "režim", također nije posve jasno. U prosjeku, jedna nuklearna balistička podmornica na moru provede između dva i tri mjeseca tijekom jedne "patrole".

U svakom slučaju, tri francuske nuklearne balističke podmornice su u jednom trenutku, makar i kratkom, plovile morem, a to se zadnji puta dogodilo tijekom kasnih godina 'Hladnog rata'.

Dvije su podmornice bile u patroli od kraja 'Hladnog rata' do 1997. godine. Tada je francuska podmornička flota bila veća. U službi je tada bilo pet balističkih podmornica klase Le Redoutable.

Podmornice Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant i Le Terrible u sastav mornarice ušle su u periodu između 1997. i 2010. godine. Svaka od njih može nositi 16 najnovijih M51 balističkih raketa. Procjenjuje se da te rakete imaju domet od 9600 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:31