UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Eksplozija na plinovodu koji povezuje Litvu i Latviju; na pomolu veliki potres u obrambenom sustavu Njemačke

Ključne događaje 324. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Eksplozija na plinovodu

 Screenshot/Twitter

Ključni događaji:

- 324. je dan rata u Ukrajini

- Automobil ruskog dužnosnika dignut u zrak

- Eksplozija na plinovodu koji povezuje Litvu i Latviju

- Britanski novinar: ‘Izgleda da su Rusi Ukrajince zaista protjerali iz Soledara‘

- Švedska veleposlanica o Rusiji: Ne može se isključiti eskalacija u rat s NATO-om

- Vruća noć u Soledaru

-Francuzi Ukrajini šalju tenkove

- Ukrajinci tvrde da su u 24 sata ubili 740 Rusa


Zelenski: Nastavlja s bitka za Bahmut i Soledar

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski je u kasnovečernjem obraćanju iznio novosti o borbama u istočnoj regiji Doneck.

- Nastavlja se teška bitka za Doneck. Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku naše države, poručio je.

- Iako je neprijatelj u tom području rasporedio najjače snage, naše postrojbe, Oružane snage Ukrajine, brane državu, rekao je.

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad Soledarom, no glasogovornik ukrajinskih snaga istodobno je zanijekao tu informaciju.

- Tamo su naše jedinice, grad nije pod ruskom kontrolom, kazao je telefonski Reutersu glasnogovornik Serhij Čerevatij.


Odlazi njemačka ministrica obrane?

Njemačka ministrica obrane navodno planira podnijeti ostavku, što bi potencijalno moglo povećati probleme kancelara Olafa Scholza vezano za planove da pojača vojnu potporu Ukrajini.

Ministrica obrane odlazi kako bi se omogućilo drugoj osobi da započne iznova u ministarstvu, javlja Bild. Njemački list tvrdi da Lambrecht napušta položaj na vlastiti zahtjev.

- To su glasine koje ne komentiramo, izjavio je glasnogovornik ministarstva na upit o ostavci.

image

Christine Lambrecht

Odd Andersen/Afp

Automobil ruskog dužnosnika dignut u zrak

Tri eksplozije prijavljene su u blizini zračne baze na području Berdjanska pod ruskom okupacijom, rekao je čelnik gradske vojne uprave.

Automobil koji je koristio šef ruske uprave u gradu dignut je u zrak, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Dužnosnik Aleksej Kičigin navodno nije ozlijeđen u eksploziji.


Ukrajinski vojnik: Nije istina da smo opkoljeni u Soledaru

Ukrajinski vojnik koji je u četvrtak napustio područje Soledara izjavio je za Politico da ukrajinske snage utvrđuju nove položaje u predgrađu Soledara, vjerojatno u blizini sela Blagodatne, Krasna Hora i Sil.

- Informacija da su naši vojnici opkoljeni u Soledaru nije istinita, rekao je vojnik koji je želio ostati imenovan.

- Novi rezervisti su stigli u Soledar još 7. siječnja i mi smo držali crtu da nam ne padne fronta dok se gradila nova linija obrane, rekao je.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga nije potvrdio informaciju o vraćanju na nove položaje, no u najnovijem izvješću su spomenuli odbijanje ruskih napada na području sela Sil i Krasna Hora.


Eksplozija na plinovodu koji povezuje Litvu i Latviju

Plinovod koji povezuje Litvu i Latviju pogodila je eksplozija, prenosi operater za distribuciju plina u Litvi Amber Grid.

Do eksplozije je došlo u sjevernom dijelu Litve. Uzrok ekplozije se istražuje. Dim se dizao do 50 metara u zrak, a mogao se vidjeti s udaljenosti od najmanje 17 kilometara, javlja LRT.

Litavska javna televizija LRT prikazala je snimke požara u tom području. Policija se navodno priprema evakuirati obližnje selo. Zasad nema izvješća o stradalima.

Distribucija plina u tom području odvija se u dva paralelna plinovoda, a prvi podaci ukazuju na to da j do eksplozije došlo u jednom cjevovodu. Drugi je navodno neoštećen.

- Vatrogasci ne gase buktinju, jer je požar u ovom trenutku ogroman i svi napori da ga se ugasi ibi bi uzaludni, samo bi se potrošila voda, rekao je za Reuters Povilas Balciunas, načelnik obližnjeg Pasvalysa.


Scholz: Njemačka će pažljivo vagati svaki korak pri odluci o slanju oružja Kijevu

Njemačka će nastaviti ‘pažljivo vagati svaki korak‘ i konzultirati se sa svojim saveznicima o daljnjim isporukama oružja Ukrajini, rekao je kancelar Olaf Scholz.

Sve veći pritisak stavlja se na Scholza da odobri slanje njemačkih tenkova Kijevu. Njemačka je Ukrajini poslala značajnu količinu vojne opreme od početka invazije, uključujući haubice, samohodne protuzračne topove Gepard i prvi od četiri Iris-T raketna sustava zemlja-zrak.

Prošloga tjedna je najavljeno da će Njemačka u Ukrajinu poslati 40 oklopnih transportera Marder te raketnu bateriju protuzračne obrane Patriot.

No pljušte kritike zbog Scholzova oklijevanja da poduzme sljedeći korak u isporuci oružja.

Scholz je u petak izjavio da će Berlin zadržati svoju "vodeću poziciju" kao jedan od glavnih saveznika Kijeva, ali je signalizirao da nema namjeru pristati da ga se požuruje oko "tako ozbiljnih stvari koje imaju veze s mirom i ratom, sa sigurnošću naše zemlje i Europe”.


Britanski novinar: ‘Izgleda da su Rusi Ukrajince zaista protjerali iz Soledara‘

Novinar televizijske postaje Sky News Alex Rossi trenutno je u Slovjansku, mjestu nedaleko od Soledara, te tvrdi da se u četvrtak činilo kao da su Rusi Ukrajince iz njega zaista otjerali. Međutim, Rossi javlja da žestoke borbe u Soledaru još uvijek traju te da se stalno mogu čuti udari artiljerije te hici iz pušaka malog kalibra. Prema svemu sudeći, borbe se odvijaju na malo prostoru. Rossi je rekao da je moguće da su ukrajinske trupe zarobljene u gradu te da će se boriti do posljednjeg čovjeka. Obje su strane tijekom bitke za Soledar pretrpjele velike gubitke, a izgleda da su ruske snage protutnjale kroz dobar dio grada.

Glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje zanijekao je u petak da su ruske snage zauzele Soldear, istaknuvši da se ukrajinske snage još uvijek bore u tom gradu. "Tamo su naše jedinice, grad nije pod ruskom kontrolom", kazao je telefonski Reutersu glasnogovornik Serhij Čerevatij.

Rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom u istočnoj Ukrajini, što bi bio prvi veći uspjeh Rusije na bojnom polju nakon pola godine vojnih neuspjeha protiv ukrajinskih snaga.


Putinov saveznik predlaže zapljenu imovine izbjeglih ruskih kritičara rata

Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju i "vrijeđaju" državu i njezine oružane snage iz inozemstva.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Švedska veleposlanica o Rusiji: Ne može se isključiti eskalacija u rat s NATO-om

Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, kazala je u petak u Zagrebu švedska veleposlanica Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjeda EU-om.

„Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije”, kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a na koje će uvelike utjecati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Europu.

Madunic je rekla da će se Stockholm usredotočiti na to da sačuva ujedinjenu Europu protiv Rusije.

„Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, gospodarsku, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji", naglasila je.

"To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u ovom ratu”, kazala je.

Drugi prioritet švedskog predsjedanja bit će konkurentnost, u čemu EU „zaostaje” za razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije u Kini i brzim razvojem umjetne inteligencije u Silicijskoj dolini u SAD-u, rekla je Madunic.

„Moramo poboljšati svoju kvalitetu, dodatno se usredotočiti na istraživanje i razvoj, inovacije i ne smijemo zaboraviti digitalizaciju”, ustvrdila je Madunic.

Veleposlanica je rekla da će klimatske promjene, koje se „odvijaju pred našim očima”, biti treći prioritet švedskog predsjedanja i da namjeravaju okončati pregovore o klimatskom paketu „Spremni za 55 posto”.

Riječ je o paketu koji sadrži niz prijedloga čiji je cilj smanjiti neto emisije stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030.

Madunic je kao četvrti prioritet istaknula vladavinu prava i demokraciju, koje je nazvala „ugroženima”.

„Svjedočimo nazadovanju demokracija u svijetu. Sve je više zemalja postajalo liberalnim demokracijama, no sada već duže vrijeme možemo primijetiti polagano gušenje medija i civilnog društva”, izjavila je Madunic.

Švedska je članica EU-a od 1995. i ovo je treće njezino predsjedanje nakon 2001. i 2009. godine.

Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem i za to vrijeme predsjedaju sastancima na svim razinama u Vijeću, koje je uz Europski parlament zakonodavno tijelo EU-a.


Rusi sada i službeno tvrde da su zauzeli Soledar

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako njihove snage kontroliraju Soledar, mjesto udaljeno oko 10 kilometara od grada Bahmuta. Međutim, zauzimanje tog gradića u Doneckoj oblasti ne donosi operativnu prednost Rusiji u pogledu ofenzive na Bahmut.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Vruća noć u Soledaru

Hanna Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, nakon noći prepune borbi u gradu Soledaru, i dalje ostaje uvjerena u pobjedu.

U ažuriranju objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Hanna Maljar je kazala: "Noć u Soledaru bila je vruća, bitke su se nastavile. Neprijatelj je usmjerio gotovo sve glavne snage u smjeru Donjecka i održava visok intenzitet ofenzive."

Govoreći o regiji Donjeck, koja uključuje Soledar, Maljar je dodala: "Naši borci hrabro pokušavaju održati obranu. Ovo je teška faza rata, ali mi ćemo pobijediti. Nema sumnje u to."

Ruska ultranacionalistička plačenička grupa Wagner jučer je obznanila kako je zauzela grad, ali Moskva to nije potvrdila. Ukrajina je ubrzo demantirala glasine o padu Soledara. Inače u Soledaru je ostalo još 500-injak civila, među kojima ima i djece.

Institut za proučavanje rata, američki think-tank, objavio je u jučerašnjem izvještaju da je Soledar gotovo u potpunosti pod kontrolom Rusa.


Ukrajinci: Jučer smo ubili 740 ruskih vojnika

Ukupno 740 ruskih vojnika ubijeno je u posljednja 24 sata, tvrdi ukrajinsko ministarstvo obrane.

U svom dnevnom ažuriranju neprijateljskih gubitaka, Ukrajinci tvrde da su od početka rata u veljači likvidirali 114.130 ruskih vojnika, uništili 3098 tenkova, 286 zrakoplova i 2086 topničkih sustava.

U ovom trenutku nije moguče neovisno provjeriti tvrdnje Ukrajine.


Evo kada će se Bjelorusija uključiti u rat

- Bjelorusija bi se mogla uključiti u rat u Ukrajini ako Kijev odluči "napasti" bilo Rusiju, bilo Bjelorusiju - rekao je Aleksej Poliščuk, dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Sky News.

- S pravne točke gledišta, uporaba vojne sile režima u Kijevu ili invazija oružanih snaga Ukrajine na teritorij Bjelorusije ili Rusije dovoljni su razlozi za kolektivni odgovor- objasnio je Poliščuk novinskoj agenciji TASS.


Reznikov: Ukrajina je de facto članica NATO saveza

Ukrajina je postala de facto članica NATO saveza, kazao je Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

U intervjuu za BBC, Reznikov rekao je kako je siguran da će Ukrajina dobiti dugo traženo oružje, uključujući tenkove i borbene zrakoplove.

- Ukrajina je postala članica NATO-a. De facto, ne de jure (po zakonu). Zato što imamo zapadnjačko oružje i znamo kako ga koristiti - kazao je Reznikov.


Francuska Ukrajini isporučuje tenkove

Sebastien Lecornu, francuski ministar obrane javio je da će u roku od dva mjeseca isporučiti Ukrajini tenkove AMX 10-RC, javlja Sky News. Istovremeno, više od 200 ukrajinskih vojnika stiglo je na obuku u Španjolsku, a finski predsjednik Sauli Niinisto najavio je kako bi i oni mogli Ukrajini isporučiti manji broj tenkova Leopard 2.


Visoki američki dužnosnik: ‘Srbija mora uvesti sankcije Rusiji‘

Visoki američki izaslanik izrazio je u četvrtak snažnu zabrinutost zbog aktivnosti Wagner grupe i navodnih pokušaja novačenja vojnika u Srbiji i drugdje u svijetu.

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet također je pozvao Srbiju da uvede sankcije protiv svog tradicionalnog slavenskog saveznika Rusije.

"Vjerujemo da bi zemlje trebale uvesti sankcije, a razlog zašto to vjerujemo je taj što ruske akcije ne samo da treba osuditi, već i kazniti", rekao je.

"Rusija svaki dan vodi brutalan, neopravdan rat protiv Ukrajine. Moramo ustati zajedno kako bismo osigurali da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo."

Američki izaslanik ovog je tjedna započeo turneju po nekoliko balkanskih zemalja u posjetu usredotočenom na međunarodne napore da se pomogne normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nakon tjedana pojačanih napetosti.


‘Mali džepovi otpora‘ Ukrajinaca u Soledaru

Dužnosnik postavljen od strane Rusije u Donjecku, Andrej Baevski, rekao je da još uvijek postoje "mali džepovi otpora" od strane Ukrajine unutar grada, tvrdeći da trupe koje podržava Rusija imaju gotovo potpunu kontrolu.

"U ovom trenutku, doista, još uvijek postoje odvojeni mali džepovi otpora u Soledaru, ali naši momci nastavljaju slamati neprijatelja na ovim mjestima", kazao je potpukovnik i zastupnik u parlamentu samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

"Općenito, operacija se uspješno odvijala i zapadna periferija Soledara već je potpuno pod našom kontrolom", dodao je.


Raketni napadi diljem Ukrajine

Ruski napadi u ukrajinskim oblastima Luhansk i Donjeck navodno su odbijeni tijekom noći.

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da su moskovske snage gađale brojna naselja; uključujući Stelmahivku i Bilogorivku u Luhansku te Marjinku i Nevelske u Donjecku.

Rusija je također izvela pet raketnih napada na gradove Kostiantinivka, Kramatorsk i Zaporžja od 6 ujutro po lokalnom vremenu, javljaju lokalni mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44