FOXTROT MREŽA

Eksplozije drmaju švedskom metropolom, panika sve veća: ‘Bande imaju novi cilj!‘

Najmanje četiri bombe u posljednjih sedam dana podmetnute su na adrese obitelji povezanih s Kurdskom lisicom

Švedska policija 

 Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Od više bombi koje su u posljednjih tjedan dana odjeknule Švedskom policija je najmanje četiri povezala s obračunima bandi, posebice s tzv. mrežom Foxtrot. Švedski gangsteri, pokazuje se, sve češće udaraju na obitelji pripadnika suparničkih bandi. To je potvrdila švedska policija, otkrivajući da su u najnovijem nizu incidenata bombe postavljene na adrese članova obitelji "kriminalaca koji su u zatvoru".

Švedska je u posljednje vrijeme često prisutna u stranim medijima zbog gangsterskog rata koji bijesni na njezinim ulicama, a u kojima su u nekim slučajevima stradavali nedužni prolaznici. U središtu posljednjeg vala nasilja na švedskim ulicama je banda Foxtrot, koja se bori za prevlast u raspačavanju droge, a vodi je Rawa Majid, dijete izbjeglica iz iračkog Kurdistana, koji od 2018. prebiva u Turskoj.

image

Bomba je bila u stanu mladića koji se nalazi u zatvoru, a optužen je u sklopu istrage za ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Henrik Montgomery/tt/Afp

Nakon kratkog zatišja, bombe su ponovno aktualne, a proteklog tjedna detonirane su na području gradova Stockholm i Gävle. Prema riječima policijskog dužnosnika Johana Anderssona, zatišja zapravo i nema odnosno nasilje nije ništa manje nego primjerice prošle godine u ovo doba. "Čini nam se da je situacija malo lakša, ali stvar je u tome da su incidenti malo razvučeniji u vremenu i prostoru. Prošle godine u ovo vrijeme napadi su bili koncentriraniji i većinom su pogađali Stockholm", rekao je Andersson.

Novi val obračuna započeo je eksplozijom u gradiću Sandvikenu na adresi na kojoj je prijavljena osoba u rodu s jednim zatvorenim kriminalcem. Drugi udar dogodio se na adresi u Sundbybergu, na kojoj je prijavljeno prebivalište rođaka muškarca optuženog da je pravio bombe za Rawa Majida, šefa Foxtrota, čiji je nadimak Kurdski lisac. Bombe za Majida upotrebljene su u valu nasilja prošle jeseni, o kojem su pisali svi svjetski mediji. Muškarac je uhvaćen i, kako je rekao Andersson, u međuvremenu osuđen na nekoliko godina zatvora.

image

U zgradi u kojoj je podmetnuta bomba stanovao je mladić povezan sa švedskom bandom Foxtrot.

Henrik Montgomery/tt/Afp

Policija je objavila da je jedna bomba odjeknula je na adresi člana obitelji 21-godišnjeg kriminalca koji je 2022. prešao iz glavne suparničke "Dalenske mreže" u mrežu Foxtrot. U noći na ponedjeljak bomba je probudila i stanare Haningea, koji se nalazi u predgrađu Stockholma. Na adresi prebiva osoba povezana s pripadnikom bande Foxtrot. Jedna bomba je detonirana u ranim jutarnjim satima ovog utorka u Strängnäsu, a policija je izjavila da još nije isključila povezanost eksplozije s bandama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:54