TRIPOLI U PLAMENU

Eksplozije i oružani sukobi u Libiji, najmanje 12 mrtvih: ‘Raste strah od sveopćeg sukoba‘

Do borbi je došlo nakon što je dugo rasla napetost između dviju vlada koje se natječu za kontrolu nad zemljom i golemim izvorima nafte

Tripolijem odjekuju pucnjevi i eksplozije

 Mahmud Turkia/AFP

Najmanje je 12 poginulih i 87 ranjenih u sukobima noću na subotu u Tripoliju, glavnome gradu Libije, objavilo je ministarstvo zdravstva o najnovijem valu borbe za vlast između dviju suparničkih vlada u toj sjevernoafričkoj državi bogatoj naftom.

Šest bolnica u Tripoliju pogođeno je u tim sukobima koji bude strahovanja od izbijanja novog rata u Libiji koja je u kaosu od svrgavanja režima vođe Moamera Gadafija i njegova ubojstva 2011. godine.

Suparničke skupine razmijenile su vatru u subotu u libijskoj prijestolnici, čime su povećale strah od sveopćeg sukoba u zemlji zahvaćenoj ozbiljnom političkom krizom.

Borbe su uslijedile nakon što je mjesecima rasla napetost između dviju vlada koje se natječu za kontrolu nad sjevernoafričkom zemljom i njezinim golemim izvorima nafte.

Pucnjave i eksplozije potresle su nekoliko četvrti Tripolija u noći s petka na subotu, a gusti dim izdizao se iz oštećenih zgrada.

Dvije suparničke skupine međusobno su se optužile za nerede. Internetom se šire videozapisi spaljenih automobila i zgrada pogođenih mecima, te džamije i bolnice u plamenu.

UN-ova misija u Libiji pozvala je na "trenutačni prekid neprijateljstava" i upozorila na "oružane sukobe koji su u tijeku, uključujući nasumično srednje i teško granatiranje u četvrtima naseljenim civilima" pri čemu su oštećene bolnice.

Bijes i žalost zbog smrti glumca

Američko veleposlanstvo u Libiji objavilo je da je "jako zabrinuto" zbog sukoba.

Glasnogovornik hitne pomoći u Tripoliju, Oussama Ali, rekao je televiziji Al-Ahrar da je ranjen nepoznat broj civila, ali da hitna pomoć "ima poteškoća s kretanjem".

Lokalni mediji izvijestili su o smrtnim slučajevima, ali nema službenih brojki.

Novinska agencija Lana objavila je da je glumac Mustafa Baraka ubijen u jednoj od četvrti u kojima su izbile tučnjave, što je izazvalo bijes i žalost na društvenim mrežama.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) Abdulhamida Dbeibaha navela je da su sukobi izbili nakon što su propali pregovori o izbjegavanju krvoprolića u zapadnom gradu.

Dbeibahova vlada, postavljena u sklopu mirovnog procesa pod vodstvom Ujedinjenih naroda nakon prethodnog kruga nasilja, naišla je na otpor suparničke vlade koju vodi bivši ministar unutarnjih poslova Fathi Bashagha.

Bashagha, kojega podupiru libijski parlament i vojni moćnik na istoku Khalifa Haftar, tvrdi da je istekao GNU-ov mandat.

No, on nije uspio preuzeti dužnost u Tripoliju jer je Dbeibah inzistirao na prijenosu vlasti samo izabranoj vladi.

Međusobne optužbe

Dbeibahova vlada optužila je Bashaghu da je "izvršio svoje prijetnje" o preuzimanju kontrole nad Tripolijem.

GNU je naveo da su se vodili pregovori o "održavanju izbora krajem godine kako bi se riješila politička kriza", ali da se Bashagha "povukao u posljednjem trenutku".

Bashaghu je u veljači imenovao parlament, koji je izabran 2014. i sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku, ali on nije uspio nametnuti svoju vlast u Tripoliju.

Isprva je odbacivao mogućnost nasilja, ali bivši ministar je u međuvremenu nagovijestio da bi mogao pribjeći sili.

Pozvao je prošli tjedan "libijske časne ljude" da prestanu podržavati Dbeibahovu "zastarjelu i nelegitimnu" vladu.

U srpnju je u sukobima suparničkih skupina u Tripoliju poginulo 16 ljudi, uključujući dijete.

Bilo je to najsmrtonosnije nasilje u glavnom gradu Libije od Haftarovog neuspjelog pokušaja da ga silom zauzme 2019. i 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 01:22