UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Eksplozije na zapadu Ukrajine; Lavrov o snimkama ubijenih civila u Buči: ‘Čemu služe te provokacije?‘

Ključne događaje 41. dana ruske invazije pratimo iz minute u minutu

Prizor iz Buče; Volodimir Zelenski obraća se Vijeću sigurnosti UN-a; uništena zgrada u Černihivu

 Afp

Ključni događaji:

- 41. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- SAD i njegovi saveznicu sutra će uvesti nove, prilično oštre, sankcije Rusiji

- predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN-a gdje je nabrojao grozne zločine ruskih snaga u Buči te dodao da oni nisu 'ništa drugačiji od ISIS-a'. Na kraju obraćanja pustio je i snimku ubijenih ukrajinskih civila

- ruski predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzija zanijekao je da su ruske trupe počinile ratne zločine u Buči, tvrdeći da tijela ubijenih civila nisu bila na ulici kada su Rusi napuštali grad. Te tvrdnje demantiraju satelitske snimke iz Buče, snimljene kada su Rusi bili u gradu

- Češka je neizravno potvrdila da šalje tenkove Ukrajini, što bi bio prvi slučaj takve vojne pomoći Kijevu od početka invazije

- EU uvodi novi paket sankcija Rusiji - između ostalog, zabranjuje se uvoz ugljena iz Rusije, uvode ograničenja u poslovanju još nekim ruskim bankama, zabranu izvoza poluvodiča i tako dalje...

- sve je brojniji popis zemalja EU koje protjeruju ruske diplomate

- predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ovog će tjedna otići u Kijev

- ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je susret s Putinom 'malo vjerojatan'

- Institut za rat tvrdi da Rusi pripremaju ofenzivu na Slovjansk i da bitka za raj grad 'postaje ključna u Ukrajini'


NOVO 0:50 - Više od deset godina načelnica Olha Suhenko brinula se o mjestašcu u središnjoj Ukrajini kao da je riječ o njezinoj vlastitoj obitelji, kažu mještani, organizirala je koncerte i mirila zavađene susjede, piše Wall Street Journal.

Kad se prošli tjedan, nakon mjesec dana okupacije, ruska vojska povukla iz Motižina, mještani su pronašli Suhenkino beživotno tijelo u plitkom grobu, zavezanih ruku. Pokraj nje su ležali njezin sin i muž. Više pročitajte OVDJE.


0:20 - Oko 11 sati 17. ožujka Jurij Nečiporenko i njegov otac Ruslan su biciklima krenuli prema upravnoj zgradi u Buči gdje se dijelila pomoć. Struja, plin i voda su odsječeni, a nužne potrepštine su pristizale u malim količinama u grad. Ubrzo ih je zaustavio ruski vojnik i potom, ničim izazvan ubio Ruslana i pucao u Jurija. Potresno svjedočanstvo ovog zločina možete pročitati OVDJE.


23:12 - Trideset dana nakon što su stigli, za vrijeme ukrajinske protuofenzive, Rusi su napustili Trostjanec u konvoju tenkova, drugih vozila, kamiona punih plijena i brojnih ukradenih vozila na koja su napisali znak 'Z', simbol njihove invazije.

Užas koji su ostavili iza sebe će stanovnici u ovom mirnom gradu u kojem je živjelo 20.000 stanovnika pamtiti cijeli svoj život, i to je još jedan od neželjenih rezultata ruske navodne 'akcije oslobađanja' u Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


23:00 - Najveća prodajna platforma svjetskog "darkneta" nazvana "Hydra Market" koja je od 2015. djelovala na ruskom jeziku, zatvorena je i zaplijenjeni su bitcoini u vrijednosti 23 milijuna eura, priopćilo je u utorak njemačko pravosuđe.

- Serveri najvećeg tržišta 'darkneta' u svijetu i 543 bitcoina ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura zaplijenjeni su, navodi se u priopćenju državnog odvjetništva u Frankfurtu i Saveznog ureda kriminalističke policije (BKA).

"Darknet" je paralelna inačica interneta u kojoj je zajamčena anonimnost korisnika.

Istražitelji sumnjaju da se platforma "Hydra Market" koja ima oko 17 milijuna korisnika, koristila za kriminalne radnje i za pranje novca, i to preko više od 19.000 prodajnih računa.

Samo u 2020. ostvareno je najmanje 1,23 milijarde eura prodaje putem platforme "Hydra Market", što ju čini "ilegalnim tržištem s najvećim prometom u svijetu", navodi se u priopćenju.

Mrežna stranica na ruskom jeziku dostupna preko mreže Tor uglavnom se koristila za prodaju droge, ukradenih podataka i krivotvorenih dokumenata.


22:27 - Nedavno održani virtualni samit Kine i EU-a, na kojem je puno vremena bilo posvećeno ruskoj agresiji na Ukrajini, bio je "dijalog gluhih" i dvije se strane po tom pitanju ni o čemu nisu složile, rekao je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta.

Na samitu održanom 1. travnja Europsku uniju su na virtualnom sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom i predsjednikom Xi Jinpingom predstavljali predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel.

- Kina je izrazila dvosmisleno stajalište o ratu u Ukrajini. Tražili smo da stavi karte na stol i bude dio rješenja kako bi se stalo na kraj ratu. Izbjegavali su osuditi Rusiju, to nije bio pravi dijalog, već dijalog gluhih, rekao je Borrell.


22:13 - U oblasti Lavova, na zapadu Ukrajine, odjekuju eksplozije, javlja AFP.


21:57 - Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su u utorak se dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS.

Kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


21:55 - Ključna bitka u Ukrajini vjerojatno će biti napad na Slovjansk, stratešku točku na istoku Ukrajine koja je za rusku stranu neophodna misli li pritisnuti ukrajinske snage usporedo sa sjevera i juga. Ofenziva je krenula iz Izjuma koji je ruska vojska zauzela početkom travnja, a prošlih dana ruske su jedinice u gradu ubrzano popravljale oštećeni most, pripremale vozila za borbu i prikupljale zalihe. Padne li taj grad, Rusima se sve otvara, piše naš Ivan Fischer. Više pročitajte OVDJE.


21:35 - Rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu našeg sigurnosnog okruženja i nema alternative NATO-u za teritorijalnu obranu Europe, uključujući i financijski, izjavio je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell.

- Nemamo alternativu NATO-u za teritorijalnu obranu Europe. Niti financijski gledano. NATO je i dalje ključna organizacija koja će zajamčiti sigurnost našeg teritorija od mogućih agresora, kazao je Borrell i dodao:

- EU je ispod svake razine kada govorimo o vlastitoj obrani. Trenutno smo na 1,5 posto BDP-a, jednako kao 2008., rekao je Borrell. Više pročitajte OVDJE.


21:20 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da su masovne grobnice otkrivene u Buči "provokacija čija je namjera zaustaviti pregovore između Rusije i Ukrajine"

- Postavlja se pitanje čemu ove očito neistinite provokacije služe? Nama se čini da je to povod da se zaustave pregovori, rekao je Lavrov.


20:35 - Rusko ministarstvo obrane u svojem je priopćenju u utorak objavilo da su tijekom jutarnjih sati u Mariupolju oborili dva ukrajinska helikoptera Mi-8 za koje tvrde da su se pokušali probiti do položaja koje drže pripadnici pukovnije Azov ne bi li evakuirali njihove vođe. U Moskvi pritom nisu priložili nikakve dokaze navodnog obaranja letjelica kao ni dokaze da im je cilj bio evakuacija lidera Azova.

Istovremeno, glasnogovornik Ministarstva Igor Konašenkov je ustvrdio da su, kako ih on naziva, "nacionalističke formacije Ukrajine u Mariupolju" odbile položiti oružje i napustiti grad kroz humanitarne koridore te je najavio da će stoga snage Ruske Federacije i samozvane Donjecke Narodne Republike "osloboditi grad".

Rekao je da je Moskva u više navrata Kijevu predlagala mogućnost povlačenja iz Mariupolja onih ukrajinskih trupa koje su dobrovoljno položile oružje te da im je isti prijedlog upućen i u utorak ujutro, no da ih je Kijev ignorirao.

- Uzimajući u obzir nezainteresiranost Kijeva da očuva živote svojih vojnika, Mariupolj će biti oslobođen od nacionalista zahvaljujući Oružanim snagama Rusije i Donjecke Narodne Republike, rekao je Konašenkov.


20:30 - Guverner ukrajinske pokrajine Zaporižje Oleksandr Staruh rekao je da je do 20 osoba umrlo u nekim selima koja su trenutno pod ruskom okupacijom, piše Guardian.

- Imate selo od 120 ljudi u kojem je umrlo između 15 i 20 osoba. Ako to uspoređujete s Bučom, riječ je o možda istom, ako li ne i većem gubitku u odnosu na ukupni broj stanovnika u mjestu.


20:25 - Broj Ukrajinaca koji žele da njihova država postane članica Europske unije narastao je na rekordnih 91 posto krajem ožujka, no podrška za članstvo u NATO savezu se smanjila, pokazali su u utorak rezultati ankete, koju je provela nezavisna ukrajinska agencija.

Podrška za članstvo u Uniji je posljednje tri godine iznosila oko 60 posto, no naglo je počela rasti nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, prema nezavisnoj ukrajinskoj agenciji Rating.

Invazija, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, potaknula je Ukrajinu da zatraži ubrzani postupak pristupanja u EU, čije su članice uvele sankcije Rusiji i prihvatile izbjeglice koje bježe od sukoba.

Agencija je objavila da je podrška za pridruživanje NATO-u također porasla od početka rata, no da se kasnije vratila na predratne razine od oko 68 posto.


20:15 - SAD i njegovi saveznici nametnut će nove sankcije Rusiji, a koje će objaviti sutra, piše Reuters.

U novom paketu nametnut će se zabrana za bilo kakve nove investicije u Rusiji, povećat će se ograničenja financijskim institucijama i državnim tvrtkama u Rusiji, a uvest će se i nove sankcije koje ciljaju ruske državne dužnosnike i njihove obitelji.

- Sankcije će Rusiji gurnuti još dublje u ekonomskim financijsku i tehnološku izolaciju, rekao je izvor upoznat s planom uvođenja novih sankcija za Reuters.


20:07 - Zapadne zemlje su zamrznule 350 milijarda dolara deviznih pričuva ruskog režima, "ratnu blagajnu Vladimira Putina", rekla je u utorak u Varšavi britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

- Dosad su naše sankcije paralizirale one koji hrane i financiraju Putinovu ratnu mašineriju. Ovog tjedna ćemo objaviti da smo zamrznuli više od 350 milijarda dolara iz Putinove ratne blagajne, rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom.

- To je više od 60 posto od 604 milijarde dolara deviznih pričuva režima, rekla je.


20:00 - Četrdeset i prvi dan rata u Ukrajini opet donosi prekretnicu na bojištima. Rusi su u zadnja četiri dana kompletno napustili prvo kijevsku i žitomirsku, a onda i oblasti Černihiv te Sumi – u stopu praćeni ukrajinskim snagama koje su im nastojale pri odlasku nanijeti dodatne udarce.Ovo izvlačenje ruskih snaga obuhvaća možda i polovicu prvotno angažiranih ruskih snaga u Ukrajini.

Pri tome nije do kraja jasno kako to Ruska Federacija planira „osvježenje“ borbama itekako istrošenih i oštećenih postrojbi – hoće li dodatnim ljudstvom jačati postojeće borbene skupine razine bojne ili će takve borbeno iskusne postrojbe međusobno spajati, dok će pojačanja biti ustrojavana u nove postrojbe prije slanja na bojište, piše Igor Tabak u najnovijoj vojnoj analizi bojišta u Ukrajini. Njegovu analizu možete pročitati OVDJE.


19:55 - Djeca koja bježe pred ratom u Ukrajini nalaze se u opasnosti od postajanja žrtvama trgovine ljudima što je potrebno spriječiti kvalitetnim skrbništvom i nastavkom obrazovanja, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu

“Djeca bez roditelja pogodne su žrtve za iskorištavanje. Pravni skrbnici moraju se što prije dodijeliti, ali moramo ih dobro pregledati da ne bi djeca završila u lošim domovima” kazala je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.


19:22 - Kineski veleposlanik pri UN-u, Zhang Jun, rekao je da su izvješća i fotografije mrtvih civila iz Buče "vrlo uznemirujući", ali je dodao da treba točno utvrditi okolnosti njihovih smrti te da se sve optužbe trebaju bazirati na činjenicama, piše Guardian.

Jun je također poručio da sankcije protiv Rusije neće riješiti krizu u Ukrajini već samo imati neželjene ekonomske posljedice po cijeli svijet.


19:18 - Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, Ljudmila Denisova, rekla je da bi se u masovnoj grobnici pokraj crkve u Buči moglo nalaziti između 150 i 300 tijela. Nije objasnila kako su Ukrajinci došli do tog broja, navodi Guardian.


19:12 - Pitanje je je li brzo postizanje mira svima u interesu. Čini mi se da bi za Ukrajinu to mogao biti cilj, ali što se brže uspostavi mir, to su manji izgledi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. To bi za nju sigurno značilo gubitak Krima, a o Donbasu bi se možda moglo pregovarati iako je Rusija već priznala te dvije pokrajine kao nezavisne države, kaže politički analitičar dr. sc. Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi. Više pročitajte u tekstu Borisa Orešića za Globus koji možete pronaći OVDJE.


18:42 - Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid "snažno" je osudio "ruske ratne zločine" u Ukrajini. Prije nego je svjetska javnost ugledala uznemirujuće slike ubijenih ukrajinskih civila u gradu Buča, Izrael se suzdržavao od direktnih i snažnih osuda Rusije, ali sada je prilično jasno da se taj stav donekle mijenja.

- Prizori i svjedočanstva iz Ukrajine su jezivi. Ruske snage počinile su ratne zločine protiv civilne populacije koja se nije mogla braniti. Snažno osuđujem te zločine, rekao je Lapid.

Ranije danas izraelski premijer Naftali Bennett osudio je ubojstva civila u Buči, ali nije direktno optužio ruske snage.


18:15 - Latvija i Estonija su pojedinačno naredile zatvaranje dvaju ruskih konzulata, a osoblju konzulata naredile da napuste zemlju, objavila su njihova ministarstva vanjskih poslova u utorak, što je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

- Odluka je donesena u solidarnosti s Ukrajinom i njihovom borbom protiv neizazvane i neopravdane vojne agresije i rata, koji je započela Rusija, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

Konzulati u latvijskim gradovima Daugavpilsu i Liepaji i estonskim gradovima Tartuu i Narvi će se morati zatvoriti do kraja travnja. Osoblje će ih morati napustiti do tog roka, stoji u izjavama ministarstava.

Nekoliko europski zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju, Španjolsku, Dansku i Švedsku, najavile su protjerivanje ruskih diplomata dok je Moskva poručila da će odgovoriti istom mjerom. Litva, također jedna od baltičkih zemalja, protjerala je ruskog veleposlanika u ponedjeljak.

A kako se uopće protjeruje diplomate i što to znači napisao je naš Željko Trkanjec. Tekst možete pročitati OVDJE.


18:00 - Vijeću sigurnosni obraća se i ruski predstavnik Vasilij Nebenzja, koji je na početku govora ponovio sasvim neosnovanu tvrdnju da ukrajinsku vlast, kojoj je na čelu Volodimir Zelenski, inače Židov, vode nacisti.

Nebenzja je, očekivano, odbacio optužbe Zelenskog da su ruske trupe u Buči počinile ratne zločine tvrdeći da "postoje očite nekonzistentnosti u izvještavanju ukrajinskih i zapadnih medija".

Nebenzja je rekao da tijela koja su pronašli i snimili fotoreporteri nakon ulaska ukrajinskih snaga u Buču, nisu bila tamo nakon povlačenja ruskih snaga. Nebenzja tvrdi da je "to potvrđeno u nekoliko video snimki".

- Ta tijela ni na koji način ne slične na tijela koja bi na cesti ležala tri ili četiri dana.

Njegove tvrdnje odmah je oborio BBC pokazujući satelitske snimke tvrtke Maxar iz Buče, a koje su snimljene još 19. ožujka, u vrijeme kada su ruske trupe harale gradom. Na tim se snimkama jasno vide da u tog 19. ožujka na ulici Buče već bila tijela. Fotografiju možete pogledati ispod.

image

Ulica u Buči, snimljena iz satelita 19. ožujka (kada su Rusi bili u gradu), na kojoj se vide tijela koja su nakon ulaska ukrajinskih snaga snimili fotoreporteri

Afp/Maxar

17:50 - Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak da ubojstva u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumičan odmetnički čin, nego dio namjerne ruske kampanje u kojoj se čine zvjerstva. Više pročitajte OVDJE.


17:35 - Na kraju svog govora, nakon određenih tehničkih poteškoća, Zelenski je Vijeću sigurnosti pustio i video snimku u trajanju od jedne minute, a koja je prikazala mrtve Ukrajince, od kojih su neki bili i spaljeni.

Snimku, za koju vas upozoravamo da je izrazito uznemirujućeg sadržaja, možete pogledati na ovom YouTube linku (snimka počinje na samom kraju govora ukrajinskog čelnika)


17:25 - Ukrajinski predsjednik Zelenski pred Vijećem sigurnosti UN-a ne samo da je oštro prozvao Ruse zbog ratnih zločina u Buči i drugdje u Ukrajini, nego je kritizirao i samo Vijeće sigurnosti.

- Gdje je ta sigurnost koju vi trebate osigurati? Gdje je mir? Gdje su te garancije za koje UN jamči? Svijet će tek vidjeti ratne zločine koje su ruske trupe počinile u drugim dijelovima naše zemlje.

Zelenski je potom zahtijevao da se Rusiju treba privesti pred međunarodni sud, sličan onome koji je održan u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata,

- Masakr u Buči tek je jedan od primjera, svijet tel vidjeti punu istinu o ruskim zločinima, rekao je Zelenski i potom doveo u pitanje i samu ulogu Rusije unutar UN-a.

- Vijeće sigurnosti Rusiju bi trebalo izbaciti iz svog sastava, poručio je Zelenski i rekao da se mora pronaći način da se zaustavi ruska agresija u Ukrajini.

Dodatno o govoru Zelenskog i naknadnim rekacijama možete pročitati OVDJE.


16:54 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo se obraća Vijeću sigurnosti UN, prvi put od početka ruske invazije.

Zelenski je naglasio da se Vijeću obraća "u ime ruskih žrtava" te je rekao da su ruske trupe "ubijale civile i silovale žene"

- Jučer sam se vratio iz grada Buče, nedaleko od Kijeva, a koji smo nedavno oslobodili iz ruku ruskih trupa. Ne postoji ni jedan zločin koji ruske trupe neće počiniti. Njihova je vojska tražila i namjerno ubila svaku osobu koja je služila našoj državi.

Ubijali su žene izvan njihovih kuća kada su samo pokušale nazvati nekog. Ubili su cijele obitelji, odrasle osobe i djecu, a potom su pokušali spaliti njihova tijela, rekao je na početku Zelenski.

Potom je dosta detaljno opisao zločine koje su počinile ruske trupe:

- Civile su ubijali na cesti, ispred njihovih kuća, bacali ih u bunare i gazili ih tenkovima nasred ulice samo iz "užitka", rekao je Zelenski.

- Otkidali su njihove udove i rezali im grkljane. Žene su silovali i ubijali ispred njihove djece. Čak su im odrezali i jezike jer ih nisu željeli slušati, opisivao je grozote Zelenski.

Ukrajinski predsjednik potom je rekao da Rusi zapravo nisu ništa drugačiji od drugih terorista, poput onih Islamske države.

image

Volodimir Zelenski obraća se Vijeću sigurnosti UN-a

Timothy A. Clary/AFP

16:47 - Slovenija će drastično smanjiti broj ruskih diplomata u Ljubljani, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.


16:43 - Ministrica obrane Republike Češke Jana Černochová na svom je Twitter profilu podijelila objavu koja sugerira da njena zemlja Ukrajini šalje tenkove, što bi bio prvi potvrđeni slučaj, od početka rata, da zapadne zemlje taj tip naoružanja šalju Kijevu.

Ona je rekla da Češka šalje "esencijalnu vojnu opremu" Ukrajini nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti fotografije tenkova T-72 i oklopnih vozila natovarenih na vagone, navodno na lokaciji u Češkoj. Ministrica je rekla da ne može otkriti detalje vojne pomoći Ukrajini zbog straha kako istovremeno ne bi otkrila suviše informacija koje bi mogle biti korisne Rusiji, piše BBC.

Češki portal Echo24 već je ranije objavio da je Češka razmatrala da Ukrajini pošalje sovjetske tenkove 7-72, kao i borbena vozila BMP-1 (čemu se Njemačka inicijalno protivila pa ipak odobrila da se transferira 56 takvih vozila Kijevu).

Češke oružane snage inače imaju 86 tenkova T-72, od kojih je čak 66 u rezervi. Više pročitajte OVDJE.


16:47 - Slovenija će drastično smanjiti broj ruskih diplomata u Ljubljani, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.


16:43 - Ministrica obrane Republike Češke Jana Černochová na svom je Twitter profilu podijelila objavu koja sugerira da njena zemlja Ukrajini šalje tenkove, što bi bio prvi potvrđeni slučaj, od početka rata, da zapadne zemlje taj tip naoružanja šalju Kijevu.

Ona je rekla da Češka šalje "esencijalnu vojnu opremu" Ukrajini nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti fotografije tenkova T-72 i oklopnih vozila natovarenih na vagone, navodno na lokaciji u Češkoj. Ministrica je rekla da ne može otkriti detalje vojne pomoći Ukrajini zbog straha kako istovremeno ne bi otkrila suviše informacija koje bi mogle biti korisne Rusiji, piše BBC.

Češki portal Echo24 već je ranije objavio da je Češka razmatrala da Ukrajini pošalje sovjetske tenkove 7-72, kao i borbena vozila BMP-1 (čemu se Njemačka inicijalno protivila pa ipak odobrila da se transferira 56 takvih vozila Kijevu).

Češke oružane snage inače imaju 86 tenkova T-72, od kojih je čak 66 u rezervi.


16:32 - Ramzan Kadirov, zloglasni samovladar Čečenije, je bijesan. Jer mu Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, nije čestitao na unaprjeđenju. Prošlog je tjedna dobio čin general pukovnika, dodijelio mu ga je sam Vladimir Putin. Koliko je taj potez osokolio Kadirova i zašto bi to dugoročno mogao biti problem čak i za Putina, piše naš Željko Trkanjec. Tekst možete pročitati OVDJE.


16:29 - Eskalacijom ruske agresije u Ukrajini i povećanjem broja civilnih žrtava rata, kao i sumnji da je Putinova armija počinila ratne zločine, europske zemlje - jedna za drugom - donose ili su već ranije donijele odluke o izgonu brojnih ruskih diplomata sa svog teritorija. Hoće li među njima biti i Hrvatska, pročitajte OVDJE.


16:27 - "Ruski partneri - Orbán i Vučić premoćno trijumfirali na izborima", "Vučić i Orbán pobijedili unatoč pritiscima i željama Zapada", "U Mađarskoj i Srbiji pobijedili proruski orijentirani političari", "Beograd zadržava neutralnu poziciju, Budimpešta obećava da se neće petljati u rat" - to su samo neki od euforičnih naslova ruskih medija nakon pobjeda mađarskog premijera Viktora Orbána i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nedavnim izborima u Mađarskoj i Srbiji.

Koliko je Kremlj "ponijela" pobjeda njima načelno bliskih opcija u Mađarskoj i Srbiji te zašto se nadaju i pobjedi Marine Le Pen u Francuskoj pročitajte u tekstu našeg Vlade Vurušića koji možete pronaći OVDJE.


16:24 - Ukrajina i proruski separatisti u utorak su se međusobno optuživali za eksploziju spremnika industrijske kiseline na istoku Ukrajine što ima ozbiljne zdravstvene posljedice za lokalno stanovništvo.

- U gradu Rubižne u pokrajini Luhansk, ruske snage pogodile su spremnik s dušičnom kiselinom, objavio je na Telegramu David Arahamija, član ukrajinskog pregovaračkog izaslanstva na mirovnim pregovorima s Rusijom.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj pozvao je stanovništvo preko Facebooka: - Ne napuštajte skloništa. Ostanite unutra zatvorite vrata i prozore.

Luhansk je dio Donbasa, regije u kojoj se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske od 2014.

Oružane snage samoproglašene Narodne republike Luhansk optužile su na Telegramu "ukrajinske nacionalističke postrojbe" da su raznijele spremnik s kiselinom prije nego što su se povukle iz grada.

Dodaju da se nakon eksplozije formirao opasan oblak otrovnih plinova.

Agencija Reuters navodi da je nemoguće zasad neovisno potvrditi incident ili odrediti tko je za njega odgovoran.

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost da bi Rusija ili njezini saveznici mogli izazvati kemijski napad u ratu u Ukrajini i pripisati za to odgovornost drugoj strani.

Moskva kaže da strahuje od oružja za masovno uništenje koje bi mogla upotrijebiti Ukrajina.


15:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se u 16 sati Vijeću sigurnosti UN-a putem videolinka po prvi put od početka invazije.


15:52 Američki državni tajnik Anthony Blinken razgovarao je s novinarima u Marylandu prije leta za Bruxelles gdje će razgovarati s kolegama i dužnosnicima NATO-a.

- Vidjeli smo u Buči da to nije slučajni zločin odmetničke jedinice. To je namjerna akcija čiji je cilj bio ubijanje, mučenje, silovanje, počinjenje zvjerstava. Izvješća su i više nego vjerodostojna. Dokazi su tu da ih svijet vidi. Slučaj iz Buče učvršćuje našu odlučnost i odlučnost zemalja diljem svijeta da se pobrinu, na ovaj ili onaj način, da oni koji su počinili ta zlodjela snose odgovornost.

Na pitanje ima li SAD dokaze da su možda ruski visoki dužnosnici izdali naredbe za zločin u Buči, Blinken nije odgovorio potvrdno.

- Radimo na prikupljanju dokaza.


15:33 Ukrajinska služba sigurnosti tvrdi da Rusija planira provokaciju velikih razmjera u opkoljenom gradu Mariupolju s ciljem da za to okrivi ukrajinske vojnike.

Na Telegramu su objavili kako informacije do kojih su došli pokazuju da ruske snage 'planiraju na jednom mjestu skupiti tijela mrtvih stanovnika Mariupolja koje su usmrtili Rusi i predstaviti ih kao masovne žrtve ukrajinskih vojnika'.

- Zločini u Buči bili su šok za cijeli svijet. Glavna zadaća ruske propagande je odvratiti pozornost javnosti, kako međunarodne tako i domaće, što je više moguće.

Podsjetimo, Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u ubojstva civila u gradu Buča, tvrdeći da su vizualni dokazi lažirani.


15:04 Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Četiri paketa sankcija koje je Europska unija do sada uvela “teško su pogodila i ograničila političke i ekonomske mogućnosti Kremlja i vidimo opipljive rezultate”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Međutim, to nije dovoljno s obzirom na razvoj događaja i užasne slike pokolja iz Buče i drugih mjesta u Ukrajini.

“Moramo dodatno pojačati naš pritisak i danas predlažemo nove, oštrije i šire sankcije tako da još dublje pogode rusko gospodarstvo”, rekla je von der Leyen.

Peti paket sankcija počiva na šest stupova. Opširnije pročitajte OVDJE.


14:55 Glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava Liz Throssell rekla je da svi dokazi pronađeni u Buči ukazuju na to da je riječ o planiranom ubojstvu civila.

- Prizori su krajnje uznemirujući i doista snažno sugeriraju da su civili bili izravno ciljani kao pojedinci. Moramo naglasiti da je prema međunarodnom humanitarnom pravu, namjerno ubijanje civila ratni zločin.

- Možete tvrditi da je postojao vojni kontekst, na primjer kada se granatira stambena zgrada. Teško je vidjeti kakav je vojni kontekst postojao ako pojedinci leže na ulici s metkom u glavi ili vidite spaljena tijela, izjavila je Liz Throssell.

Jedna stanovnica Buče rekla je za AFP da je vidjela kako ruski vojnici hladnokrvno pucaju u čovjeka dok su jedinice 'brutalnih' iskusnijih vojnika sijali strah po gradu.

- Pred mojim očima su pucali u čovjeka koji je išao po hranu u samo poslugu, rekla je Olena (43).


14:40 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ovakve razmjere brutalnosti u ratu nismo vidjeli u Europi od Drugog svjetskog rata.

- Ovo je izuzetno ozbiljno. Posljedice su strašne i uzrokuju patnje ukrajinskog naroda. Ovo je također opasno za sve nas. Priroda Putinova rata manifestira se kroz nedostatak poštivanja vladavine prava. On ne poštuje međunarodno pravo kao niti osnovna ljudska prava, rekao je.

- Strahujem da ćemo doznati o novim slučajevima ratnih zločina.

Dodao je kako Moskva ne odustaje od ofenzive na Ukrajinu, ali će se pokušati u idućim tjednima fokusirati na zauzimanje regije Donbas.

- Uočavamo značajno pomicanje ruskih trupa dalje od Kijeva kako bi se pregrupirali, ponovno naoružali i opskrbili te preusmjerili fokus na istok zemlje.

- Očekujemo u idućim tjednima nastavak ruskog djelovanja prema istoku i jugu Ukrajine kako bi pokušali zauzeti cijeli Donbas i stvoriti kopneni most prema okupiranom Krimu, rekao je.

Poručio je da će NATO pružiti dobrodošlicu Finskoj i Švedskoj, ako se dvije zemlje odluče za članstvo u vojnom savezu, ali da je odluka na vodstvima dviju zemalja.

- Ako predaju zahtjev, očekujem da će 30 saveznica podržati takvu odluku, rekao je. Više pročitajte OVDJE.


14:28 Nakon Danske i Italija još dvije zemlje odlučile su protjerati ruske diplomate. Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da će protjerati 25 ruskih diplomata i članova osoblja veleposlanstva, no među njima nije ruski veleposlanik. I Švedska će protjerati tri diplomata zbog 'protuzakonitih operacija' u zemlji.


14:22 Francuski protuteroristički državni odvjetnik pokrenuo je tri istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini počinjenima protiv francuskih državljana. Istražuju se sumnje u počinjenje ratnih zločina počinjenih u gradovima Mariupolj, Gostomel i Černihiv između 24. veljače i 16. ožujka.

Tužitelji su već ranije otvorili istragu nakon smrti snimatelja Pierrea Zakrzewskog Fox Newsa, koji je poginuo u blizini Kijeva kao ratni izvjestitelj.


14:13 Prema podacima ukrajinskih vlasti, 18.500 ruskih vojnika ubijeno je u borbenim djelovanjima od početka invazije. Uništeno je 676 tenkova, 1.858 oklopnih vozila, 150 vojnih aviona i 134 helikoptera. Ruska vojska nije objavila brojke o gubicima jod 25. ožujka. Tada su priznali gubitak 1.351 vojnika.


14:10 U mjestu Rubižnje u regiji Lugansk ruske snage raketirale su skladište s nitratnom kiselinom. Riječ je o jednom od najvažnijih proizvoda u kemijskoj industriji te izrazito korozivnoj i toksičnoj kiselini.

Vijest je objavio ukrajinski parlament na Twitteru uz upozorenje da je dušična kiselina jako opasna ako se udiše ili dođe u dodir s kožom. Upozorili su da posljedice ovog incidenta mogu biti slične uporabi kemijskog ili biološkog oružja.

Guverner Luhanska Sergij Hajdaj poručio je svim stanovnicima da ostanu u zatvorenom i da nose zaštitne maske.


14:02 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako civilni brod tone u luci opkoljenog grada Mariupolja nakon što su ga ruske snage pogodile tijekom "granatiranja s mora", uzrokujući požar u strojarnici.

Brod, koji je plovio pod zastavom Dominikanske Republike, bio je usidren u luci kada je pogođen, objavilo je ministarstvo na Telegramu sa slikom teretnog broda. Posada je spašena, uključujući jednog ozlijeđenog člana posade, navodi se. Nisu navedene pojedinosti o nacionalnosti članova posade.


13:34 Kremlj je danas objavio kako su jučerašnje izjave američkog predsjednika Joea Bidena, koji je pozvao da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine, neprihvatljive i nedostojne jednog američkog čelnika, javlja Guardian.

Obraćajući se danas novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljenjem civila u Buči "monstruozan krivotvorina" čiji je cilj "ocrniti" rusku vojsku.

- To je jednostavno dobro režiran - ali tragičan - show. Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu: odvojite se od takvih emocionalnih percepcija i razmišljajte svojom glavom. Usporedite činjenice i shvatite s kakvom monstruoznom krivotvorinom imamo posla.

Rusija ne odbacuje mogućnost susreta Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je Peskov, ali je naglasio da se sastanak može dogoditi tek nakon što se dokument dogovori. Peskov je odbio komentirati napredak mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, za koje se navodi da će se danas odvijati putem video veze.


13:00 Europska unija planira predložiti postupno ukidanje uvoza ugljena iz Rusije kao izravan odgovor na izvješća da su ruske snage počinile masakr u Buči, tvrde izvori bliski krugovima EU-a, piše Bloomberg.

Novi prijedlog trebao bi se naći u paketu sankcija usmjerenih na jačanje postojećih mjera i ispravljanje zakonskih rupa o kojemu su veleposlanici EU-a trebali raspravljati ovoga tjedna. O detaljima se još uvijek raspravlja, a očekuje se da će Europska komisija također zabraniti ulazak većini ruskih kamiona i brodova na teritorij Unije.


12:42 Danska i Italija objavile su u utorak da protjeruju određen broj ruskih diplomata, nakon izvješća o masakru u Buči kod Kijeva otkrivenog tijekom vikenda. Danska je odluku donijela nakon što je nekoliko drugih zemalja Europske unije uključujući Francusku i Njemačku u ponedjeljak reklo da će izbaciti ruske diplomate. Opširnije pročitajte OVDJE


12:40 Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obaveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštivanje rokova plaćanja na početku tjedna. Opširnije pročitajte OVDJE


12:07 Dopisnik FT-ja iz Moskve Max Seddon na Twitteru je prenio zanimljivu izjavu šefa švedske protuobavještajne službe Daniela Stenlinga. "Znamo da svaki treći ruski diplomat koristi diplomatsku službu kao pokriće, a zapravo radi za jednu od ruskih obavještajnih službi", rekao je.

Francuska je u ponedjeljak najavila da će protjerati 35 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini, a Njemačka navodi "značajan broj" ruskih diplomata koji su proglašeni neželjenima. Ranije danas je objavljeno kako je Italija protjerala 30 ruskih diplomata.


11:46 Ruska vojska tvrdi da je izvela napade dalekometnim projektilima s mora na, kako je opisala, centar za obuku ukrajinskih snaga za specijalne operacije na jugu Ukrajine, javlja CNN.

"Navečer 4. travnja, visokoprecizno oružje dugog dometa na moru u blizini grada Očakiva uništilo je centar za obuku ukrajinskih snaga za specijalne operacije, koji je, između ostalog, korišten za smještaj stranih plaćenika", u priopćenju je rekao glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov.

CNN nije mogao odmah potvrditi tu tvrdnju. Ruska vojska strance koji su se dobrovoljno prijavili u borbu za Ukrajinu opisuje kao "plaćenike". Konašenkov je objavio i da su ruske snage iz zraka lansirale i precizne rakete gađajući skladišta goriva na četiri lokacije: u Kremenjecu, Čerkasiju, Zaporožju i Novomoskovsku.


11:17 Italija je protjerala 30 ruskih diplomata zbog sigurnosnih razloga, rekao je jutros ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.


11:09 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell otputovat će ovoga tjedna u Kijev na sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Von der Leyen i Borrell otputovat će u Kijev prije donatorske konferencije za Ukrajinu, koja se u subotu održava u Varšavi, objavio je u utorak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Taj je posjet prvi na Twitteru u ponedjeljak navečer objavio slovenski premijer Janez Janša, ali Komisija to do danas nije htjela potvrditi.

Janša je polovicom ožujka posjetio Kijev u znak potpore Ukrajini, zajedno s premijerima Poljske i Češke.

Janša, Mateusz Morawiecki i Peter Fiala bili su prvi strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije 24. veljače.


10:54 Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija niječe.

"Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa", rekao je Fedoruk za Corriere della Sera. "Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom 'djeca'".

"Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u "koncentracijski logor" bez vode i hrane i "svatko tko je pokušao izaći bio je ubijen".


10:51 Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti Ukrajinu, a to su podijelili s Hrvatskom, kazao je na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić. Opširnije pročitajte OVDJE


10:39 Rusko ministarstvo obrane objavilo je još jednu rusku verziju o zločinima na sjeveru Ukrajine, rekavši da su ukrajinske specijalne službe inscenirale navodna ubojstva civila u ukrajinskim gradovima u pokušaju širenja propagande putem zapadnih medija.

"Vojnici 72. ukrajinskog Glavnog centra za psihološke operacije proveli su još jedno inscenirano snimanje civila koji su navodno ubijeni nasilnim akcijama ruskih oružanih snaga", priopćilo je ministarstvo.

Reuters javlja da su Rusi objavili kako su "slične događaje sada organizirale ukrajinske specijalne službe u Sumyju, Konotopu i drugim gradovima."


10:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su napori Ukrajine da potisne ruske trupe iz Mariupolja suočeni s poteškoćama. U televizijskom intervjuu lokalnim medijima, Zelenski je rekao da je vojna situacija u južnom lučkom gradu “vrlo teška”.

Reuters izvještava kako je također rekao kako je Turska predložila plan za pomoć u evakuaciji ranjenih i mrtvih tijela iz grada, ali je upozorio da ta inicijativa ovisi o volji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osvrćući se na komentare mađarskog premijera Viktora Orbana nakon premoćne pobjede na izborima, Zelenski je rekao da će Orban morati birati između Moskve i “ostatka svijeta”, te da se mađarski čelnik boji ruskog utjecaja.


10:31 Čak 165 djece ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije, izvijestila je novinska agencija Interfax-Ukrajina, pozivajući se na Ured glavnog tužitelja (PGO).

Također se navodi da je ranjeno 266 djece.


10:14 Rusija je zaprijetila Wikipediji. Državni komunikacijski regulator kaže da bi stranica koju može uređivati bilo tko sve dok je poznat izvor informacija trebala izbrisati 'ilegalne informacije' i prijeti kaznom.

Wikipediju optužuju da dopušta objavu niza netočnih informacija o ruskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji', dodajući da objavljuju 'isključivo proturusko tumačenje'.

Rusija je također rekla da njezini prethodni zahtjevi za brisanjem materijala nisu prihvaćeni.


10:10 Danska će iz svoje zemlje protjerati 15 ruskih diplomata, nakon što se niz drugih europskih zemalja odlučilo na sličan potez, prenosi Reuters.


10:08 Europska unija će u srijedu vjerojatno usvojiti novi paket sankcija protiv Rusije nakon izvješća o ubojstvima civila na sjeveru Ukrajine, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Clement Beaune.


10:04 Ukrajinske snage ponovno su zauzele ključni teritorij na sjeveru Ukrajine, nakon što su Rusiji uskratile sposobnost da osigura svoje ciljeve i prisilile ruske snage na povlačenje iz područja oko Černjihiva i sjeverno od Kijeva, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane navodeći obavještajne izvore.

Borbe manjeg intenziteta vjerojatno će se nastaviti u nekim dijelovima novoosvojenih regija, ali će se smanjivati tijekom tjedna kako se ostatak ruskih snaga bude povlačio.

Ruske jedinice koje se povlače iz sjeverne Ukrajine morat će vjerojatno biti osvježene i opremiti se novim oružjem prije nego što budu raspoređene na bojišta u istočnoj Ukrajini, navodi se.


9:50 Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, rekla je da će danas pokušati otvoriti sedam humanitarnih koridora.


9:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u TV obraćanju da je u ovom trenutku susret između njega i Vladimira Putina malo vjerojatan.

Istaknuo je da je da nema druge opcije nego nastaviti mirovne pregovore. Podsjetimo, pregovori se nakon sastanka licem u lice u Istanbulu nastavljaju putem videolinka.

Zelenski je rekao da će Ukrajina tražiti dokaze o ratnim zločinima, te da se izraz denacifikacija prije može upotrijebiti za Rusiju nego njegovu zemlju.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko pozvao je europske političare da prekinu svako poslovanje s Rusijom, rekavši da je riječ o 'krvavom novcu'.

image

Jučerašnji prizori iz Borodjanke, grada sjeveroistočno od Kijeva

Sergei Supinsky/AFP
image

Jučerašnji prizori iz Borodjanke, grada sjeveroistočno od Kijeva

Sergei Supinsky/AFP
image

Spomenik Tarasu Ševčenku u Borodjanki

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP
image

Borodjanka

Sergei Supinsky/AFP

9:21 Bivši premijer i predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da su prizori ubijenih civila u Buči 'lažirani' te da se radi o 'ciničnoj ukrajinskoj propagandi' s ciljem diskreditacije Rusije.

- Izmislili su te scene za ogromne svote novca, rekao je.

Ranije je predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao da je "situacija u Buči provokacija s ciljem diskreditacije Rusije".

- Washington i Brussles su scenaristi i redatelji, a Kijev su glumci. Nema činjenica, samo laži, rekao je.

Nijedan od dvojice ruskih političara nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.


9:16 Ekipa Međunarodnog crvenog križa koja je zarobljena jučer u Manhušu, u blizini Mariupolja, puštena je na slobodu. Bili su na putu za opkoljeni grad kako bi orranizirali evakuaciju. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da su ih ruski vojnici poslali u Zaporižje.


9:07 Rusija je zanijekala odgovornost za ubojstvo civila u Buči, optuživši ukrajinsku vlast da je riječ o provokaciji.

Jedna stanovnica Buče izjavila je za Sky News da je osobno vidjela kako je ruski vojnik ubio jednog njezinog susjeda.

Irina (47) ispričala je da je vojnik izazvao muškarca da napusti stambeni blok.

- Tražili su od njega dokumente, a on je odgovorio da ih nema uz sebe, da se može vratiti u stan u prizemlju i uzeti ih. Čim je krenuo prema stanu, vojnik ga je upucao u potiljak. Nije uopće znao što se događa, nije imao vremena ništa reći, ispričala je Irina.


9:02 Ukrajinac Alex Dajrabekov napustio je Buču kada je počeo rat, ali ostao je u kontaktu sa svojim sugrađanima.

Dokumentirao je sve što se događalo u gradu na društvenim mrežama, u nadi da bi se njegove objave mogle iskoristiti kasnije u suđenjima za ratne zločine.

- Moji susjedi, najmanje njih 10, izgubili su najbliže članove obitelji u pokušaju da se evakuiraju iz Buče i Irpina prije mjesec dana, rekao je u intervjuu za BBC.

- Cijeli svijet mora vidjeti fotografije iz Buče. Ako svijet ne zna što se ovdje događa, ništa se neće dogoditi. Tisuće ljudi je poginulo ovdje.. zato što su ih namjerno ubili.

- Iz oklopnog vozila mitraljezom su pucali na dva automobila u Buči. U jednom autu bila je cijela obitelj, muškarac žena i dvoje djece. Žena i djeca bili su mrtvi na licu mjesta. U drugom autu poginuo je muškarac. To su pravi ljudi, to nije laž. Cijeli svijet mora vidjeti te slike i znati da je to masakr protiv ukrajinske nacije, baš kao što je Hitler to činio u Drugom svjetskom ratu, rekao je.


8:42 Nekadašnji veleposlanik Velike Britanije u bivšoj Jugoslaviji i Rusiji Sir Andrew Wood izjavio je za Sky News kako misli da će više ruskih državljana povjerovati u optužbe o ratnim zločinima nego što bi to Vladimir Putin želio.

- Mislim da će veliki dio Rusa povjerovati da je istina, ali će vrlo nestrpljivo to željeti poreći. Imali su veliko povjerenje u oružane snage, veće nego u vladu općenito. Ovo je veliki šok za njih. Također, Rusi su bili šokirani kada su shvatili da im je vojska nesposobna. Totalno suprotno onome što su očekivali i na što su se oslanjali, ne samo kada je u pitanju brzina pobjede, rekao je.

- Događaji u Buči su apsolutno nedopustivi. Ljudi takve stvari ne zaboravljaju. Čak i da je Putin pobijedio u cijeloj Ukrajini, ili u istočnom dijelu, ne bi mogao računati na podršku ukrajinskog naroda, rekao je Wood.


8:28 Dmitro Živicki, čelnik regionalne uprave Sumija, izvijestio je da je u oblasti Konotop ukrajinska vojska pronašla tijela najmanje troje mučenih civila. Kyiv Independent javlja da su leševi pronađeni na teritoriju koji je bio pod kontrolom ruskih trupa. Ruska vojska povukla se iz regije Sumi u nedjelju 3. travnja.


8:06 Ukrajinske majke navodno ispisuju podatke o djetetu i popis obiteljskih kontakata na tijelima svoje djece u slučaju da im roditelje ubiju Rusi, a njihova djeca prežive.


6:38 Ruske trupe pripremaju ofenzivu na Slovjansk, grad na istoku Ukrajine, u nastojanju da se povežu sa svojim snagama u regiji Donbas, posljednja je procjena Instituta za proučavanje rata iz Washingtona.

- Ruske snage napreduju iz Izjuma kako bi zauzele Slovjansk. To će vjerojatno biti sljedeća ključna bitka rata u Ukrajini, kaže se u izvješću.

To je minimum, nastavlja se u izvješću, jer ako to ne uspiju, njihov pokušaj da zauzmu istočne regije Donjeck i Lugansk "vjerojatno će propasti".

- Ruske snage i dalje postižu mali ili nikakav napredak u napadima na tim područjima, stoji u priopćenju.

Ukrajinske trupe nastavljaju držati kontrolu na Mariupoljem i vjerojatno će nanijeti velike žrtve Rusima, navodi Institut.


6:19 Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters.

Poziv, koji je prema navodima Pekinga upućen na zahtjev Ukrajine, bio je prvi prijavljeni razgovor na visokoj razini između te dvije zemlje od 1. ožujka, kada je Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze s Moskvom kako bi zaustavio invaziju Rusije.

"Ratovi na kraju završavaju. Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi te uspostaviti uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni mehanizam. Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu s objektivnog stajališta", navodi se Wang.

Kuleba je nakon toga na svojem Twitteru objavio: "Zahvalan svom kineskom kolegi na solidarnosti s civilnim žrtvama".

"Obojica dijelimo uvjerenje da završetak rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne sigurnosti hrane i međunarodne trgovine", dodaje Kuleba.

Kina, koja se posljednjih godina zbližila s Moskvom, a također ima bliske diplomatske odnose i snažne trgovinske veze s Ukrajinom, odbila je osuditi napad Rusije na Ukrajinu ili nazvati njezine akcije invazijom.


6:14 Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je u utorak bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi Reuters.

"Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe", naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

Francuska je u ponedjeljak najavila da će protjerati 35 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini, a Njemačka navodi "značajan broj" ruskih diplomata koji su proglašeni neželjenima.

"Ako se ovo nastavi, bit će prikladno, kao što sam napisao 26. veljače - zalupiti vrata zapadnim veleposlanstvima. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane", kazao je Medvedev.


6:13 Tvrtka Airbnb dovršila je povlačenje s tržišta Rusije i Bjelorusije, nakon što su 3. ožujka najavili sprečavanje novih rezervacija u te dvije zemlje, prenosi BBC u utorak. Dopustili su provedbu rezervacija koje su već bile rezervirane unutar mjesec dana.

Putnici u Rusiji i Bjelorusiji trenutno ne mogu više rezervirati boravak na drugim Airbnb oglasima. Ova odluka prvi je put objavljena nakon što su Rusi granatirali i izazvali požar u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u nedjelju da bi broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, i to u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima, prenosi CNN.

"Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina", navodi se Zelenski.

Dodaje da će okupatori "sigurno snositi odgovornost za to", a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima.

"Pružamo maksimalan pristup novinarima u Buču i druge oslobođene gradove Ukrajine. Za stotine novinara iz cijelog svijeta. A mi smo zainteresirani da tamo bude na tisuće novinara. Što više! Da svijet vidi što je Rusija učinila", naglasio je Zelenski.

image

Volodimir Zelenski u Buči

Ronaldo Schemidt/AFP

Upozorio je da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima.

"Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet", dodaje Zelenskij.

Ponovio je svoju zamolbu da se Ukrajini pošalje više oružja.

"Još jednom naglašavam: Ukrajina mora dobiti sve potrebno oružje da što prije otjera okupatore s naše zemlje. Da smo već dobili ono što nam je potrebno - zrakoplove, tenkove, topništvo, proturaketno i protubrodsko oružje, mogli smo spasiti na tisuće ljudi", zaključio je Zelenski.

Glasnogovornik predsjednika također je potvrdio da će se Zelenski obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak ujutro.


Ključne događaje 39. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:23