RAT U UKRAJINI

Eksplozije u Rusiji, snimljen trenutak udara ukrajinske rakete; Moskva: Putin je obaviješten

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Eksplozija u Taganrogu

 Screenshot/Telegram

Ključni događaji:

  • izaslanici afričkih zemalja se sastali s Putinom i iznijeli mu mirovni prijedlog
  • Raste ekonomska potpora Kine Putinu
  • Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu
  • Dužnosnici Pentagona: Počeo je glavni zamah ukrajinske protuofenzive
  • Eksplozija je uzdrmala centar ruskog grada Taganroga
  • Eksplozija se dogodila u rafineriji nafte u ruskom gradu Samari
  • Ukrajina objavila da su dva projektila pogodila zgrade u Dnjepru
21:32

Rusi raketirali Dnjepar i oštetili dvije zgrade

Ukrajinski parlamentarac Oleksandr Bakumov objavio je komunikacijskoj platformi Telegram da su ruski raketirali jedan stambeni kompleks u gradu Dnjepru. Bakumov je dodao da su hitne službe na licu mjesta. Ministar unutarnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da su tri osobe ozlijeđene u raketiranju.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kasnije je objavio videozapis koji naoko pokazuje drugu stambenu zgradu u Dnjepru koju je pogodila ruska raketa. Zelenski je rekao da je napadnuta zgrada Sigurnosne službe Ukrajine.

21:16

Objavljena snimka eksplozije u Taganrogu

Videozapis eksplozije u centru Taganroga objavljen je na komunikacijskoj platformi Telegram, a Sky News piše da je potvrdio autentičnost kratke snimke na kojoj se može vidjeti kako projektil udara u jednu zgradu u ruskom gradu.

Ruski obrambedni dužnosnici rekli su da su krhotine ukrajinske rakete koju su ruske snage srušile uzrokovale eksploziju u Taganrogu.

Međutim, spomenuta snimka sugerira da je eksploziju uzrokovala cijela raketa, a ne njezine krhotine.

21:11

Moskva i afričke zemlje obećale boriti se protiv 'neokolonijalizma' i 'nezakonitih sankcija'

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak, posljednjeg dana rusko-afričkog sastanka na vrhu u Sankt Peterburgu, da su se Moskva i zemlje kontinenta obvezale da će promicati "multipolarni svjetski poredak" i boriti se protiv "neokolonijalizma".

"Potvrđena je opredijeljenost svih naših država za formiranje pravednog i demokratskog multipolarnog svjetskog poretka (...)", rekao je Putin u završnom govoru, spomenuvši "zajedničku odlučnost u borbi protiv neokolonijalizma" i "nezakonitih" sankcija.

Moskva, izolirana na međunarodnoj pozornici nakon početka vojne ofenzive u Ukrajini 2022., organizirala je u četvrtak i u petak drugi summit Rusija-Afrika, na kojemu su sudjelovala izaslanstva 49 afričkih zemalja, uključujući 17 predsjednika država.

Nakon sastanka je prihvaćena zajednička izjava u kojoj se predviđa čvršća suradnja na polju opskrbe hranom, energenata i pomoći razvoju.

U njoj se poziva na "uspostavu pravednijeg, uravnoteženijeg i održivog multipolarnog svjetskog poretka, uz odlučno protivljenje svakom obliku međunarodnog sukoba na afričkom kontinentu", navodi se u tekstu objavljenom na mrežnoj stranici Kremlja.

Tekst uz to predviđa da će Moskva pomoći afričkim zemljama da "dobiju odštetu za gospodarsku i za humanitarnu štetu koju im je nanijela kolonijalna politika" zapada i u "povratu otetih kulturnih dobara".

Putin je dodao da će tijekom večeri razgovarati i o situaciji u Ukrajini sa "zainteresiranim afričkim zemljama".

"Predstavnici afričkih država pokazali su političku volju, neovisnost i stvarni interes za razvoj suradnje s našom zemljom", rekao je.

Po njegovim riječima, rusko-afrički sastanak na vrhu ubuduće će se održavati svake tri godine i uspostavit će se "mehanizam partnerstva i dijaloga o sigurnosnim pitanjima", uključujući borbu protiv terorizma, prehrambenu sigurnost i klimatske promjene.

"Također razgovaramo o tome kako sustavno prijeći na nacionalne valute, među kojima je rubalj, u financijskom reguliranju trgovinskog poslovanja" između Rusije i Afrike, dodao je.

Putin je još u četvrtak obećao šesterim afričkim zemljama besplatnu dopremu žitarica u narednim mjesecima dok vlada zabrinutost zbog povlačenja Moskve iz ugovora o izvozu ukrajinskih poljodjelskih proizvoda.

Rusija je prije nekoliko godina počela provoditi politiku približavanja Africi, među ostalim i preko usluga paravojne skupine Wagnera, predstavljajući se kao utvrda protiv zapadnog "imperijalizma" i "neokolonijalizma".

19:45

Poljska i Litva razmatraju zatvaranje svojih granica s Bjelorusijom

Poljska i Litva razmatraju zatvaranje svojih granica s Bjelorusijom zbog zabrinutosti oko prisutnosti plaćeničke skupine Wagner, rekao je u petak zamjenik litavskog ministra unutarnjih poslova.

“Postoji mogućnost zatvaranja granice”, rekao je Arnoldas Abramavičius novinarima.

Bjelorusija je bila domaćin Wagnerovim borcima nakon njihove kratkotrajne pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Litva je opetovano upozoravala svoje zapadne saveznike da bi se Wagnerovi plaćenici mogli prerušiti u tražitelje azila koji pokušavaju prijeći bjeloruske granice s državama članicama EU ili organizirati provokacije koje uključuju izbjeglice.

19:42

Ukrajinci tvrde da uspješno odlijevaju ruskim napadima kod Kupjanska i Limana

Zapovjednik kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da Rusi konstantno napadaju ukrajinske pozicije koje se nalaze između ruskih snaga i gradova Kupjanska i Limana u Donjeckoj oblasti, a da im se ukrajinski borci za sada uspješno odupiru.

Sirski je rekao da ukrajinske snage moraju onesposobiti rusku artiljeriju te dodao da su Ukrajinci ostvarili male dobitke oko Bahmuta.

19:41

Glasnogovornik Kremlja: 'Putin zna za eksploziju u Taganrogu'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o eksploziji u ruskom gradu Taganrogu.

"Kijevski režim, naravno, neće govoriti o terorističkom napadu u Taganrogu. Hvala Bogu, nije bilo žrtava. Barem koliko znamo", dodao je Peskov.

19:40

Predsjednik Afričke unije: 'Žito koje nam je obećao Putin nije dovoljno. Treba nam primirje'

Predsjednik Afričke unije Azali Assoumani rekao je u petak da ponuda ruskog predsjednika Vladimira Putina da u šest afričkih zemalja - Burkinu Faso, Zimbabwe, Mali, Somaliju, Eritreju i Srednjoafričku Republiku - tijekom narednih pošalje besplatno žito nije dovoljna.

"Predsjednik Rusije pokazao je da nam je spreman pomoći po pitanju žita. Da, to je važno, no možda neće biti dovoljno. Moramo postići primirje", rekao je Assoumani, referirajući se na rat u Ukrajini.

Assoumani je dodao da je Putin pokazao spremnost da pregovara s Ukrajinom, ali da u to treba uvjeriti i "drugu stranu".

Putin je rekao da u spomenutih šest afričkih zemalja poslati možda čak i 50 tisuća tona žita. Interesantno, pet od šest zemalja kojima je Putin spreman pomoći glasalo je protiv rezolucije Ujedinjenih naroda u kojoj se Rusiju pozvalo da obustavi invaziju na Ukrajinu. Somalija je glasala za rezoluciju.

Vojni analitičar Sean Bell ranije je rekao da će tih 50 tisuća tona žita koje će Putin dati navedenim zemljama predstavljaju tek jedan posto od ukupnih potreba Afrike.

17:05

U ruskim gradovima Taganrogu i Samari odjeknule eksplozije, Rusi za onu u Taganrogu optužili Ukrajince

Ruski su mediji u petak u ranim popodnevnim satima izvijestili da je došlo do eksplozije u ruskom gradu Taganrogu koji se nalazi pored rusko-ukrajinske granice. Taganrog je luka na Crnom moru, u njemu živi oko 250 tisuća ljudi, a od daleko poznatijeg Rostova-na-Donu, poprišta propalog puča koji je krajem lipnja izveo šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin, udaljen je nešto manje od 50 kilometara.

Lokalni dužnosnici i mediji kažu da je eksplozija uzdrmala glavi gradski trg. U njoj su oštećeni kafić i stambena zgrada. Guverner Rostovske oblasti Vasili Golubev rekao je da je eksploziju uzrokovala raketa. Golubev je dodao da su hitne službe na licu mjesta te da u eksploziji nitko nije poginuo. Ruski državni mediji pišu da je u eksploziji ozlijeđeno šest osoba, međutim Golubev je rekao da su četiri osobe pretrpjele srednje tjelesne ozljede, a njih 15 lakše.

image

Posljedice eksplozije u Taganrogu

Handout/Telegram/golubev_vu/AFP
image

Posljedice eksplozije u Taganrogu

Handout/Telegram/golubev_vu/AFP

Ministarstvo obrane Ruske Federacije drži da je Ukrajina kriva za eksploziju u Taganrogu. Ministarstvo je navelo da je Kijev izveo teroristički napad na Taganrog te ga napao protuzračnom raketom koja je ispaljena iz raketnog sustava S-200. Rusi kažu da su raketu presreli, a da su njezini dijelovi pali na grad.

Nedugo nakoj medijskih napisa o eksploziji u Taganrogu, u medijima su se pojavili napisi o eksploziji u Samari, gradu na jugoistoku Rusije i administrativnom centru Samarske oblasti. Ruski parlamentarac iz Samarske oblasti Aleksander Hinštajn rekao je da se eksplozija dogodila u rafineriji nafte Kujbišev, jednoj od najvećih rafinerija u regiji koja svaki dan proizvede oko 140 tisuća barela nafte. Dužnosnik je rekao da u eksploziji nitko nije stradao te da rafinerija nije pretrpjela veću štetu.

Hinštajn je kasnije rekao da je eksploziju uzrokovala bomba. Ruski državni mediji objavili su da je uhićena osoba za koju se sumnja da ju je postavila.

Sky News navodi da još uvijek nije pronađena poveznica između spomenute dvije eksplozije.

12:03

Putin se sastao s afričkim čelnicima i rekao da razmatra njihov mirovni prijedlog

Vladimir Putin rekao je afričkim čelnicima u petak da Moskva poštuje njihov mirovni prijedlog o Ukrajini i da ga pažljivo proučava. Na summitu Rusija-Afrika Putin je također rekao da Rusija povećava opskrbu Afrike hranom, uključujući neke besplatne isporuke žitarica, što je najavio dan ranije, te da je zainteresirana za razvoj vojne suradnje s kontinentom.

U lipnju je izaslanstvo predvođeno južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom posjetilo Kijev kako bi se sastalo sa Volodimirom Zelenskim, a zatim je otputovalo u Rusiju kako bi se sastalo s Putinom. U grupi su bili predstavnici Senegala, Egipta, Zambije, Ugande, Republike Kongo i Komora. Njihovi mirovni prijedlozi su sljedeći:

- Potrebno je da posrednik pažljivo posluša i Ukrajinu i Rusiju
- Mir se mora postići diplomatskim putem
- Potrebno je deeskalirati sukob
- Suverenitet država mora se poštovati
- Sigurnost mora biti zajamčena za sve zemlje
- Potrebno je osigurati kretanje žitarica i gnojiva
- Potrebno je pružiti humanitarnu pomoć žrtvama rata
- Potrebno je razmijeniti ratne zarobljenike
- Potrebno je obnoviti Ukrajinu nakon rata
- Potrebno je graditi bolje odnose između Ukrajine i afričkih zemalja

Predsjednik Republike Kongo Denis Sassou Nguesso pozvao je na prekid rusko-ukrajinskog sukoba, rekavši da mirovni plan koji su predložili afrički čelnici zaslužuje pozornost.

11:17

Poljoprivrednik poginuo od neeksplodirane kazetne bombe

Farmer je preminuo nakon što je neeksplodirana kazetna bomba detonirala u južnoj Ukrajini, rekao je Serhij Šaihet, šef policije u regiji Mikolajiv na Telegramu. Incident se dogodio u blizini sela Lepetiha.

Dvojica traktorista stigla su na njivu pripremati sijeno za stoku, rekao je, kada je jedan stao na kazetnu granatu koja je ležala u zemlji. Naprava je detonirala i ubila 48-godišnjaka, a drugog teško ranila.

'Još jednom apeliram na građane da budu što pažljiviji, posebno u onim naseljima koja su bila izložena aktivnom granatiranju', rekao je Shaihet.

07:44

Rusija: 'Srušili smo dron kod Moskve'

Rusija je u petak spriječila napad ukrajinske bespilotne letjelice u moskovskoj regiji koji nije prouzročio štetu niti žrtve, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Jutros je spriječen pokušaj" napada na Kijev pomoću "bespilotne letjelice (...) u moskovskoj regiji", objavila je ruska obrana na Telegramu.

"Dron je uništen sredstvima protuzračne obrane", dodalo je ministarstvo. Ovaj napad nije prouzročio žrtve niti štetu, navodi isti izvor.

Rano u petak, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin objavio je na Telegramu da je "tijekom noći izvršen pokušaj neprijateljskog napada dronovima", ne navodeći točnu lokaciju.

Glavni grad Rusije i njegova regija, koja se nalazi više od 500 km od ukrajinske granice, već su bili meta napada dronovima, uključujući onaj koji je pogodio Kremlj u svibnju.

Kijev je u ponedjeljak preuzeo odgovornost za noćni napad dronom koji je pogodio Moskvu. Prema ruskoj vojsci, dvije ukrajinske letjelice su neutralizirane i srušene bez ikakvih žrtava. Jedna od letjelica pala je na Komsomolski Prospekt, u blizini ruskog Ministarstva obrane.

Dana 4. srpnja, pet bespilotnih letjelica oboreno je iznad moskovske regije, objavila je Rusija, a taj je napad poremetio rad Vnukova, jedne od tri glavne međunarodne zračne luke u glavnom gradu.

07:21

Raste ekonomska potpora Kine Putinu

Ekonomske veze Kine s Rusijom pomogle su ograničiti učinak kažnjavanja zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, stoji u izvješću američke obavještajne službe u četvrtak.

AFP izvještava da je prema obavještajnim podacima Kina “postala još kritičniji ekonomski partner za Rusiju od njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022.”. Neklasificirano izvješće objavili su demokratski zastupnici.

“Peking provodi niz mehanizama ekonomske potpore za Rusiju koji ublažavaju i utjecaj zapadnih sankcija i izvozne kontrole”, kaže se.

05:51

Zelenski posjetio bolnicu u Odesi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je rehabilitacijski centar u Odesi i čestitao svim zdravstvenim djelatnicima koji pomažu u oporavku ukrajinskih vojnika.

'Sada (smo u) regiji Odesa. U rehabilitacijskim odjelima u medicinskim ustanovama. Naši dečki prolaze programe fizičke rehabilitacije i oporavka. Želim im zdravlje i brz oporavak!', napisao je Zelenski na Twitteru.

'Naši medicinari iz raznih krajeva zemlje (su ovdje). Hvala vam na pomoći našoj vojsci i civilima, na nesebičnom radu, iskustvu i profesionalnosti.'

05:25

Ukrajinska vojska oslobodila selo na južnom bojištu

Ukrajinska vojska je oslobodila od ruskih snaga selo Staromajorske, na južnom bojištu, gdje su snage Kijeva pojačale svoju protuofenzivu zadnjih dana, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar.

"Oslobođeno je Staromajorske u Donjeckoj oblasti. Naši branitelji trenutno provode operacije čišćenja" ruskih snaga, napisala je na Telegramu.

Da je mjesto u rukama Kijeva, potvrdili su i ruski vojni blogeri, od kojih je "Operation Z" na Telegramu napisao da su ih Ukrajinci nadvladali superiornom artiljerijom te zaključio da je ovaj gubitak "udarac na ruski vojni ponos".

Ovo su prvi konkretni rezultati ukrajinske ofenzive u tom sektoru bojišnice od lipnja. Snage Kijeva su ondje već oslobodile nekoliko sela na području koje je ruskoj vojsci teško braniti a koje je nekoliko kilometara od glavne crte bojišta ruskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio video snimku na Telegramu na kojoj se vide vojnici s ukrajinskom zastavom blizu zida izbušenog granatama. "Naš jug, naši momci, slava Ukrajini!", napisao je.

Na toj snimci vojnici kažu da su "oslobodili selo Staromajorske".

Ukrajinska vojska je početkom lipnja povela veliku protuofenzivu kako bi potisnula ruske snage s teritorija pod njihovom kontrolom na jugu i na istoku.

Protuofenziva je zasad donijela Kijevu tek skroman uspjeh. Oslobođeno je nekoliko sela i uzvisina blizu potpuno razrušenog Bahmuta, središta borba na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je pak u srijedu priopćila da je odbila velik ukrajinski napad blizu Orihiva, u drugom sektoru južnog bojišta, u kojemu je sudjelovalo više stotina vojnika.

Snage Moskve vode pak ofenzivu na sjeveroistoku, gdje su ovih dana, tvrde, napredovale u smjeru Limana, gdje su u utorak zauzele selo Serhijivku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:36