ŠUMA U PLAMENU

Eksplozije u skladištu streljiva izazvale veliki požar u Berlinu: ‘Situacija je opasna, ne približavajte se‘

Zbog letećih krhotina i prijetnje daljnjim eksplozijama, vatrogasci su izvijestili kako još nisu počeli sustavno gasiti požar

požar u šumi Grunewald u Berlinu

 INA FASSBENDER/AFP

U jednoj od najvećih gradskih šuma u Berlinu u četvrtak ujutro izbio je veliki požar nakon nekoliko eksplozija u skladištu streljiva. Na intervenciju je poslano stotinjak vatrogasaca kako bi kontrolirali požar u šumi Grunewald na zapadu grada, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa, a prenosi portal Euro News.

Vatrena stihija dosad je zahvatila oko 15.000 četvornih metara šume, a situacija je i dalje visokorizična.

Požar se brzo širio, a snažne eksplozije mogle su se čuti s mjesta na kojemu se inače skladišti staro streljivo iz Drugog svjetskog rata, kao i vatrometi te druga eksplozivna sredstva.

"Situacija je opasna", izjavio je Thomas Kirstein iz berlinskih vatrogasaca i pozvao građane da se klone šume.

Zbog letećih krhotina i prijetnje daljnjim eksplozijama, vatrogasci su također izvijestili kako još nisu počeli sustavno gasiti požar.

Berlinske vlasti u pomoć su pozvale specijalne snage njemačke vojske. Vodeni topovi, helikopteri i specijalne cisterne za evakuaciju također su viđeni na licu mjesta.

Prigradski željeznički promet prema zapadu grada djelomično je prekinut, kao i Avus, jedna od najvažnijih gradskih autocesta.

Kuće zasad nisu izravno ugrožene plamenom, no vatrogasci upozoravaju kako bi se požar mogao dodatno proširiti zbog sušnih uvjeta u šumi i izuzetne vrućine koja se očekuje tijekom četvrtka - naime, temperature bi se mogle penjati i do 38°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:40