UDAR NA PUTINOVE ELITE

Eksplozivna izjava zatresla Kremlj: ‘Ukrajinski protunapad će nas slomiti, probit će obranu!‘

Ovo je prva tako iskrena i izravna procjena nekog iz vrha ruske agresije na Ukrajinu

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Šef zloglasne plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je kako vjeruje da će ukrajinski protunapad slomiti rusku obranu, a za to je optužio rusku "dekadentnu elitu".

Kako javlja Telegraph, ovo je prva tako iskrena i izravna procjena nekog iz vrha ruske agresije na Ukrajinu otkako je invazija počela. Prigožin smatra kako se ruska vojska neće moći obraniti od ukrajinskih udara koji se očekuju idućih tjedana.

- Ukrajinska vojska pokrenut će protuofenzivu i na nekim će mjestima biti u stanju probiti rusku obranu - kazao je.

Ukrajinski vojni zapovjednici mjesecima planiraju ove protunapade, iako je i dalje potpuna nepoznanica kada će i gdje udariti.

Špekulira se da bi glavni cilj mogao biti u okupiranom Melitopolju, koji se nalazi osamdesetak kilometara južno od prve linije borbe nedaleko rijeke Dnjepar. Riječ je o važnom koridoru koji povezuje anektirani Krim s okupiranim dijelovima Donbasa.

Ruske snage iskopale su kilometarske rovove nedaleko od Melitopolja, no Prigožin kaže kako ima slabo povjerenje u sposobnost tih obrambenih sustava.

- Postoji realan rizik po Rusiju da će, kada protuofenziva krene, stvari postati mnogo gore - rekao je Prigožin koji za sve krivi rusko Ministarstvo obrane te "lijenu elitu" koja je nesposobna pokoriti Ukrajinu.

Prigožin je postao svjetski poznat nakon što ga je Rusija (neslužbeno, naravno), angažirala da svoju plaćeničku vojsku prošlog ljeta pošalje u osvajanje ukrajinskog Bahmuta.

U svom javnom obraćanju koje prenosi Telegraph, Prigožin iznosi tezu kako elite u Moskvi uživaju u luksuzu i birokraciji te se nadaju da bi se rat mogao okončati pregovorima.

- Njihov fokus nije na narodu ili na zemlji, nego na njihovom položaju u društvu, na komforu i osobnom kapitalu - pridodao je.

Američki Institut za ratne studije vjeruje kako Prigožinovo, pomalo defetističko obraćanje, nije slučajno, već on radi na tome da se okoristi u slučaju ruskog poraza u Ukrajini.

- Njegov esej je tematski i logistički konzistentan s njegovim prethodnim idejama o pretvaranju Wagner Grupe u tvrdolinijašku, ideološku, elitnu paravojnu organizaciju - smatraju.

Upravo je Bahmut proteklih mjeseci bio glavna crta rusko-ukrajinskih sukoba, a Wagnerovi plaćenici bili su ključni u zauzimanju dijelova grada. Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je u petak kako će protunapadi početi "vrlo uskoro", a u televizijskom obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako su u tijeku "završne pripreme".

- Cilj je konstantno uništavanje okupatora, degradiranje njihovih logističkih potencijala i oslabljivanje njihove mogućnosti borbe na okupiranim područjima. To već sada radimo u sklopu priprema za veliku protuakciju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:45