SVE SE ZAKOMPLICIRALO

Eksplozivne optužbe zviždača: ‘Twitter je pod šapom Kine i Rusije‘

Peiter Zatko, bivši direktor za sigurnost, tvrdi da su uzimali novac od sumnjivih kineskih entiteta i podijegali ruskim zahtjevima za cenzurom

Sjedište Twittera u San Franciscu

 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia

Višemjesečni pokušaji Elona Muska prvo da kupi, a potom odustane od kupnje Twittera, sada će se dodatno zakomplicirati nakon otkrića Peitera Zatka, zviždača i bivšeg šefa sigurnosnog odjela kompanije, o skandaloznim propustima u radu.

Opsežna pritužba podnesena je prošlog mjeseca Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) i nekolicini vladinih agencija, a postala je javna u utorak, kada su o njoj ekskluzivno izvijestili CNN i Washington post. Na gotovo 200 stranica Zatko tvrdi da Twitter nema ni poticaja ni resursa da ispravno mjeri cijeli opseg botova na svojoj platformi. Također navodi da Twitter daje prioritet rastu broja korisnika umjesto smanjenju neželjene pošte i lažnih računa, da nema plan za velike sigurnosne probleme te da pola servera tvrtke radi sa zastarjelim i ranjivim softverom.

Možda najozbiljnija optužba ipak je ta da je Twitter "ekstremno ranjiv na utjecaj i iskorištavanje od strane zemalja koje predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti" i da je čak moguće da na platnoj listi imaju aktivne strane špijune. Zatko, koji je bio direktor za sigurnost od studenog 2020. do siječnja ove godine kada je otpušten, tvrdi da je tvrtka uzimala novac od sumnjivih kineskih entiteta i da su direktori - među njima i sadašnji CEO Parag Agrawal - tražili da se podlegne ruskim zahtjevima za cenzurom i nadzorom.

image

Parag Agrawal, izvršni direkor Twittera

Kevin Dietsch/Getty Images/Profimedia/Kevin Dietsch/Getty Images/Profimedia

Spam botovi

Musk, koji je nakon što je kupio Twitter govorio da želi pobijediti ‘‘spam botove‘‘, kasnije je podigao uzbunu da kompanija možda premalo prijavljuje broj neželjenih i lažnih računa, iako je imao malo dokaza, osim vlastitog iskustva. Milijarder se pokušao povući iz ugovora o kupnji tvrtke, vrijednog 44 milijarde dolara, a njegov glavni argument bio je da Twitter nije pružio pojedinosti o učestalosti botova.

Tvrtka je procijenila da oni čine samo pet posto računa na društvenoj mreži. Musk je tvrdio da je uzeo u obzir te podneske kada je ponudio da kupi tvrtku. Twitter je navodio kako je Musk preuveličavao opseg problema kao ispriku da odustane od dogovora te je optužio milijardera da su njegove tvrdnje temeljene na ‘‘lažnom predstavljanju‘‘. Otkriće zviždača sada je dalo dodatan poticaj Musku da nastavi s pravnom bitkom kako bi se oslobodio akvizicije.

"To je poput scenarija iz filmova - ovo je vrlo zgodno za Muska", rekao je Muskov odvjetnik Alex Spiro. Spiro je izjavio kako je Zatku izdan sudski poziv za dodatne informacije.

Poznati haker

Muskov pravni tim mogao bi pokušati iskoristiti druge tvrdnje u Zatkovoj objavi koje nisu povezane s botovima - uključujući onu da je Twitter dao lažne izjave regulatorima i zakonodavcima o svojim praksama privatnosti i sigurnosti.

"Godinama, u mnogim javnim izjavama i podnescima (SEC-a), Twitter je iznosio materijalna lažna predstavljanja i propuste... U vezi sa sigurnošću, privatnošću i integritetom", stoji u Zatkovoj objavi.

Zatko, poznatiji kao Mudge, haker je poznat u krugovima za kibernetičku sigurnost. Njegova karijera uključivala je rad u Googleovoj majčinskoj kompaniji Alphabet Inc. i ministarstvu obrane. U Twitteru je postao voditelj sigurnosti nakon velikog hakiranja tvrtke 2020. Otpušten je u siječnju ove godine te je tvrdio da je otkaz uslijedio nakon što je unutar tvrtke pokušao razglasiti sigurnosne nedostatke.

Curenje informacija o stanju sigurnosti u tvrtki mogao bi imati veće implikacije od same Muskove kupnje. Zatkova otkrića dovode u zabludu sigurnost platforme i predstavljaju prijetnju za korisničke podatke. Zatko također tvrdi da su čelnici Twittera doveli u zabludu korisnike, regulatore, pa i upravu tvrtke o stanju informacijske sigurnosti. ‘‘Molimo vas da otvorite istragu o kršenju zakona od strane Twittera‘‘, navodi se u njegovoj objavi.

Glasnogovornik Twittera rekao je u izjavi za CNN kao odgovor na otkriće da je Zatko otpušten zbog "neučinkovitog vodstva i lošeg učinka".

Parag Agrawal, izvršni direktor Twittera, ime koje se okrivljuje u Zatkovoj žalbi zbog neuspjeha o poboljšanju sigurnosti, rekao je zaposlenicima u dopisu da tvrtka preispituje tvrdnje. ‘‘Ono što smo do sada vidjeli je lažna priča koja je prožeta nedosljednostima i neistinama. Predstavljena je bez važnog konteksta‘‘, rekao je Agrawal prema izvješću CNN-a.

Brojni problemi

Rebecca Hahn, globalna potpredsjednica Twittera za komunikacije, rekla je da Zatkovim optužbama nedostaje ‘‘kontekst‘‘ te su one osmišljene samo kako bi ‘‘privukle pozornost i nanijele štetu Twitteru‘‘. ‘‘Sigurnost i privatnost dugo su bili prioriteti cijele tvrtke i tako će biti i dalje", rekla je Hahn.

Ako Musk izgubi bitku na sudu, bit će prisiljen kupiti Twitter i naslijediti tvrtku koja ne samo da vrijedi manje od cijene na koju je pristao, već i, ako su Zatkove tvrdnje točne, vrvi unutarnjim i vanjskim problemima. Pravna bitka će se nastaviti uoči suđenja koje počinje u Delawareu 17. listopada, a obje strane nastavljaju prikupljati dokaze. U ponedjeljak je Musk tražio od osnivača Jacka Dorseyja još informacija.

image

Elon Musk i osnivač Twiterra Jack Dorsey

Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:34