JESU LI VANI?

Eksplozivni brifing o NLO-ima u Kongresu: ‘Ovo je potvrdilo sve što smo dosad mislili!‘

Potvrđeni su neki od navoda zviždača iz Pentagona koji tvrdi da SAD ima NLO-e!

Thomas A. Monheim (u sredini) polaže zakletvu na Capitol Hillu

 Anna Moneymaker/Getty Images/Profimedia

Tijela izvanzemaljaca u tajnim postrojenjima pod kontrolom američke Vlade, Pentagonovo zataškavanje suspektnih programa izrade naoružanja, brutalne odmazde protiv bilo koga tko se usudi izaći u javnost - vjerojatno nijedno saslušanje u američkom Kongresu nema tako sočna pitanja kao ono koje se tiče neidentificiranih letećih objekata (NLO).

Ako ste mislili da se ova saslušanja događaju u filmovima - u krivu ste. Jedno je održano ovaj petak, kada su članovi Kongresa došli na sjednicu s gomilom upitnika, da bi dobili samo uvijene odgovore koji nisu nimalo razotkrili što točno Vlada zna o izvanzemaljskim bićima, piše The New York Times (NYT).

Brifing je održan iza zatvorenih vrata. Glavna zvijezda bio je Thomas A. Monheim, glavni inspektor zadužen za obavještajnu zajednicu, koji je trebao pomoći članovima Odbora za nadzor američkog Doma zastupnika da shvate ima li ičega u bombastičnim tvrdnjama koje je zviždač David Grusch iznio u srpnju.

Ali što je točno rečeno na sjednici i ima li išta od toga neku specifičnu težinu - nitko nema pojma. Cijelo je zasjedanje bilo povjerljive, "top secret" naravi, i sami su kongresnici obvezani na šutnju. Ako bi otkrili što znaju, odgovarali bi pred zakonom (ali bi sigurno zaslužili i veliku količinu influenserske slave, pa je logično pitanje - što se čeka…)

Takav pristup zasigurno neće pomoći u borbi protiv cijele plejade teorija zavjere koje se pletu oko NLO-a, a koje su pogonjene dokumentiranim, ali i dalje neobjašnjenim incidentima s onime što američka Vlada i Pentagon zovu "neidentificirani atipični fenomeni" (unidentified anomalous phenomena). Na hrvatskom bi kratica, valjda, bila NAF.

Svjedočenje bivšeg obavještajca

A tu je, naravno, i eksplozivno svjedočanstvo Davida Gruscha. Nekadašnji vojnik i obavještajac Grusch tvrdi da američka Vlada drži izvanzemaljska tijela koja su našli na mjestima pada NLO-a, zatim da vojska skreće novac iz drugih projekata kako bi mogli zataškavati prikupljanje materijala s mjesta pada NAF-ova te kako bi financirali reverzibilni inženjering izvanzemaljskih tehnologija. Dodatno, tvrdi i da su ljudi ozlijeđeni u pokušaju skrivanja ovih operacija te da se suočio s odmazdom nadređenih zbog svojih tvrdnji. Pentagon sve negira.

image

Area 51, gdje mnogi smatraju da američka Vlada drži ostatke NLO-a

Mario Tama/Getty Images/Profimedia/

Sjednica je u petak - prenosi NYT - donijela vrlo uzbudljive naznake u Monheimovoj prezentaciji, koja navodno potvrđuje barem dio onoga što navodi Grusch. A premda pravila klasificiranog brifinga nalažu da kongresnici ne smiju nikome ponoviti što su čuli, blago su sugerirali da glavni inspektor Monheim smatra neke od tvrdnji kredibilnima. Koje točno? E to nitko nije želio otkriti.

"Ovo je prvi pravi brifing koji smo imali i koji je, rekao bih, donio napredak po pitanju tvrdnji gospodina Gruscha. Ovo je prvi put da smo dobili svojevrsnu presudu glavnog inspektora o nekim od tih tvrdnji", kazao je zastupnik Jared Moskowitz, demokrat s Floride.

Okej, ali kakva je konkretno ta presuda? I to je klasificirano. Predvidio je Moskowitz, međutim, da će ove nove informacije zasigurno dovesti do novih saslušanja i do novih istraga. "Mnogo je novih pitanja i mnogo novih pravaca po kojima se može istraživati i propitkivati na osnovi ovoga što smo dobili na sastanku", zaključio je.

Njegov kolega demokrat iz Kalifornije, Robert Garcia, kazao je kako bi "volio da je dobio puno više informacija", ali da je "naučio zanimljive dodatne podatke kako bi mogao nastaviti istragu i postaviti još pitanja".

Kongresnik Tim Burchett, republikanac iz Tennesseeja i najglasniji pobornik teze da Vlada nije javnosti otkrila sve što zna o NLO-ima, rekao je kako je izvlačenje novih informacija iz izvršne vlasti kao čepljenje rupa na Titaniku - ideš od jedne do druge dok ne nađeš odgovore. Ali, znakovito je dodao kako je saslušanje "potvrdilo sve ono što je mislio".

O ovom klasificiranom brifingu ništa javnosti nisu željeli otkriti ni pripadnici obavještajne zajednica SAD-a. Iz Monheimova ureda šutnja. Jedan neimenovani član Vlade rekao je NYT-u da "još nemaju nikakve dokaze da izvanzemaljska bića posjećuju planet Zemlju".

Kongresnici na to samo odmahuju rukom. Navikli su se, kažu, da ih Vlada zavlači i prodaje im spinove kada je riječ o NLO-ima. Ili NAF-ovima, svejedno.

Kako zaobići Bijelu kuću i Pentagon

"Postalo je bolno jasno kako je došlo do pretjerane klasificiranosti podataka i da nas neprestano zavlače", poručuje Anna Paulina Luna, republikanka s Floride. "Mi im odobravamo novac koji bi trebao biti potrošen na stanovite programe, ali se onda događa situacija u kojoj Kongres više nema mogućnost nadzora nad tim programima. I to je problem."

image

Upozorenje pred vojnom bazom u Area 51

Mario Tama/Getty Images/Profimedia/

Američki zakonodavci pojačali su napore da dignu razinu transparentnosti po pitanju izvanzemaljskih tema, posebice s obzirom na sve učestaliji stav da Vlada skriva vrijedne informacije od javnosti. U prosincu je Kongres izglasao zakon koji nalaže Vladi da u javnost pusti sve dosjee povezane s NAF-ovima unutar 25 godina od njihova nastanka.

Postoji jedna iznimka - ako predsjednik odluči da neki dosjei moraju ostati zapečaćeni zbog nacionalne sigurnosti. Što, jasno, znači da Bijela kuća može elegantno i bez problema staviti veto na svaki konkretan dokaz. Bez obzira na to što je izglasani zakon time drastično steriliziran, Pentagon se protivio čak i takvom.

Kongresnici stoga pokušavaju zaobići Pentagon i Bijelu kuću pa su u četvrtak zastupnici Garcia i Glenn Grothman (republikanac iz Wisconsina) predložili zakon kojim bi se osoblju koje radi za tvrtke iz svijeta civilnog zrakoplovstva olakšalo prijavljivanja NAF-ova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:17