PISMO POSLANO NATO-U

EKSPLOZIVNI DOSJE BRITANSKIH TAJNIH SLUŽBI OTKRIVA 'Rusija je špijunirala Juliju Skripal bar pet godina, a agenti su isprobavali Novičok na kvakama'

 Profimedia

Ruske tajne službe hakirale su mail Julije Skripal, kćeri ruskog dvostrukog špijuna - najmanje pet godine prije nego li je zajedno sa svojim ocem Sergejem otrovana u engleskom Salisburyju.

Cyber stručnjaci iz ruske Glavne obavještajne uprave (GRU), mail račune koje pripadaju Juliji Skripal špijunirale su od 2013., a moguće i prije toga, piše britanski Telegraph pozivajući se na izvore iz britanske tajne službe.

Ruski agenti testirali su i učinkovitost nervnog otrova novičoka, kojim su ona i njezin otac Sergej otrovani, i to na kvakama na vratima u sklopu tajnog programa o kemijskom oružju kodnog naziva Foliant.

Prethodno povjerljive podatke danas je objavila britanska vlada kako bi dokazala da Kremlj bez sumnje stoji iza pokušaja ubojstva Julije i njezinog oca Sergeja Skripala.

Pismo savjetnika nacionalne sigurnosti, Marka Sedwilla, upućenog glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, otkriva kako je Rusija trenirala ubilačku jedinicu vezano uz uporabu smrtonosnih nervnih agensa u 2000-tima.

Program je uključivao istragu o načinima isporuke nervnih otrova, uključujući njihovo apliciranje na kvakama vrata.

Podsjetimo, istraga u Skripalovoj kući u Salisburyju otkrila je kako je najveća koncentracija novičoka pronađena upravo na vratima.

Sedwill u pismu dodaje kako Britanija ima informacije da su ruske tajne službe promatrale obitelj Skripal najmanje pet godina.

Ovi eksplozivni detalji potpalit će vatru koja od incidenta tinja između Kremlja i Londona.

Sedwill tvrdi kako je Rusija sagradila i sačuvala smrtonosni arsenal kemijskog oružja dugo nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Sovjeti su novičok izumili u Državnom institutu za organsku kemiju i tehnologiju u blizini Volgograda.

'Kodno ime za tajni program o kemijskom oružju bio je Foliant, a sredinom 2000-ih predsjednik Putin je bio dobro upućen u program o kemijskom oružju. Nastavljamo vjerovati da je samo Rusija imala sredstva, iskustvo i motiv za napad na Skripale i da postoji velika vjerojatnost da je Rusija odgovorna', dodaje Sedwill.

Njegovo pismo objavljeno je danas nakon saznanja da je u napadu u Salisburyju korišten gotovo 'čisti' nervni agens.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je kako nema drugog objašnjenja nego da je Rusija odgovorna i kako Kremlj mora dati odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:08