‘SVE SAM UPOZORIO‘

Eksplozivni intervju kineskog zviždača: ‘Točno znam na kojem događaju se virus počeo širiti‘

Tvrdi da je Kina namjerno širila COVID, a za Svjetski vojni turnir održan u studenom kaže da je to prvi događaj širenja COVID-a
Wei Jingsheng
 Sky News Australia/Ferrari/Profimedia

Kineski zviždač i bivši član komunističke partije, Wei Jingsheng, tvrdi da je Kina namjerno širila COVID, a za Svjetski vojni turnir održan u Wuhanu tvrdi da je to prvi događaj širenja COVID-a, čak dva mjeseca prije nego što je ostatak svijeta saznao za smrtonosni virus.

Međunarodni turnir za vojne sportaše održan je u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula epidemija, dva mjeseca prije nego što je Kina obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju o prvim slučajevima. Jingsheng tvrdi kako nije slučajno da su neki od 9 tisuća međunarodnih vojnika sportaša koji su se okupili na događaju navodno oboljeli od tada misteriozne bolesti.

- Mislio sam da će kineska vlada iskoristiti ovu priliku za širenje virusa tijekom vojnih igara, jer će se tamo pojaviti mnogi stranci - rekao je za novi dokumentarni film Sky Newsa „What Really Happened in Wuhan”.

Zviždač tvrdi da je čuo da je kineska vlada tijekom igara izvodila neku „neobičnu vježbu”.

- Znao sam da postoji mogućnost da kineska vlada koristi neko čudno oružje, uključujući i biološko, jer sam znao da rade takve eksperimente – tvrdi Jingsheng. Njegove tvrdnje podržao je Miles Yu, bivši glavni kineski savjetnik za politiku i planiranje državnog tajnika SAD-a, Mikea Pompea. Rekao je da su francuski, njemački i američki sportaši bili među onima koji su se razboljeli na turniru sa simptomima nalik na COVID-19, ali nikada nisu testirani na virus.

- U vlastitim podacima vidimo naznake da je Covid cirkulirao u Sjedinjenim Državama već početkom prosinca, možda i prije toga - rekao je SAD-ov bivši istražitelj David Asher. Gospodin Jingsheng također tvrdi da je bio zabrinut zbog razvoja situacije u vezi COVID-a i spomenutog Svjetskog vojnog turnira te je pokušao obavijestiti i upozoriti ljude u Trumpovoj administraciji još u studenom 2019. godine. Jingsheng ističe da je bio zanemaren.

- Osjetio sam da nisu zabrinuti kao ja, pa sam se potrudio dati više detalja i informacija, no nisu to uzimali u obzir - rekao je.

Autoritativni režim Xi Jinpinga očajnički je pokušao suzbiti zviždače i ušutkati svaku raspravu o virusu u ranim fazama izbijanja napada u Wuhanu, čak i kada su se počele puniti bolnice i mrtvačnice. Bilo kakvo spominjanje na društvenim medijima o novom virusu SARS-a ili „epidemiji” bilo je cenzurirano, hrabro medicinsko osoblje koje je pokušalo progovoriti i upozoriti svijet privedeno je i prisiljeno potpisati lažna priznanja.

Jingsheng, koji je godinama ranije bio u prognanstvu, rekao je da je svjestan onoga što se događa preko „insajdera” iz Pekinške komunističke partije koji su podijelili svoje strahove o situaciji i opisali zataškavanje središnje vlade.

- No, unatoč nadolazećoj zdravstvenoj krizi koja je trebala opustošiti ostatak svijeta, njegova poruka nije shvaćena ozbiljno – tvrdi Jingsheng. Kineski disident nije htio otkriti s kojim je političkim čelnicima razgovarao, ali je natuknuo da su to bili visoko pozicionirani ljudi, uz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

- Nisam siguran želi li taj političar da govorim o njemu, no želim reći da je dovoljno visoko pozicioniran, dovoljno visoko da može doći do predsjednika Sjedinjenih Država – zaključio je zviždač Jingsheng.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 21:52