RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Eksplozivni intervju ukrajinskog ministra obrane! ‘Evo kad idemo u ofenzivu, 2023. ćete vidjeti velike promjene...‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Oleksej Reznikov

 Genya Savilov/Afp

Ključni događaji

- Reznikov: Protuofenziva u travnju ili svibnju

- ISW: Prigožin želi naslijediti Putina, pogledajte njegove istupe

- Zelenski: Ako izgubimo Bahmut, tjerat će me na kompromis

- Zelenski strahuje od promjena u Washingtonu

- Putin: Sankcije bi mogle negativno utjecati na gospodarstvo

- Eksplozije u Melitopolju

- Zelenski pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu


Eksplozije u vojnoj zračnoj bazi na Krimu

Na društvenim mrežama pojavile su video snimke i izvješća o eksploziji u vojnoj zračnoj bazi u mjestu Hvardiiske, u središnjem Krimu.

U objavi na Telegramu, šef Krima Sergej Aksjonov, kojeg je postavio Kremlj, naveo je da je bespilotna letjelica oborena u regiji Simferopolj.

"Pao u polje. Žrtava i razaranja nema", napisao je on, kako piše Sky News.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti njegovu tvrdnju, navodi The Guardian, koji je također izvijestio o događaju.


Novi detalji o ukrajinskoj protuofenzivi: ‘Idemo na više frontova, vjerojatno u travnju ili lipnju‘

Oleksij Reznikov, ministar obrane Ukrajine, izjavio je da Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine planira izvesti protuofenzivu na nekoliko linija bojišta, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ukrajinske snage čekaju "pravi trenutak", a Reznikov vjeruje da će se to dogoditi u travnju ili svibnju.

Između ostalog, Reznikov je upitan i kada će se njemački tenkovi Leopard pojaviti na bojištu.

"Vidjet ćete ih tijekom protuofenzive, sukladno odluci Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine. Plan je provesti protuofenzivu na više linija bojišta. To će ovisiti o tome kada će doći pravi trenutak, a o tome odlučuje Glavni stožer. To ovisi i o vremenskim prilikama. Naše je tlo vrlo mokro u proljeće. Mogu se koristiti samo gusjeničari. Mislim da ćemo ih vidjeti u travnju ili svibnju", izjavio je Reznikov u intervjuu za estonski TV kanal Err.ee, kako prenosi Ukrainska pravda.

Reznikov kaže da je za ukrajinske vojnike prebacivanje sa sovjetskog oružja na njemačke tenkove Leopard kao da voze Mercedesa nakon Žigulija (Lada Žiguli je automobil baziran na Fiatu 124 koje je u Rusiji i Sovjetskom Savezu proizvodio AvtoVAZ, bivši VAZ, op.a.).

Kada je u pitanju ukrajinska protuofenziva, Reznikov vjeruje da će 2023. svijet svjedočiti "vrlo pozitivnim promjenama za Ukrajinu". "Uvjeren sam da ćemo nastaviti oslobađati privremeno okupirane teritorije kao što smo to činili prije u Kijevskoj, Černihivskoj, Sumskoj, Harkivskoj i Hersonskoj oblasti. Sve će se to nastaviti".

Također ističe da su ukrajinski vojnici na prvoj liniji umorni jer rat traje već više od godinu dana. "To je psihološki i fizički izazovan proces. Zato pokušavamo rotirati snage. Ali ovo je rat - standardi života su drugačiji, drugačiji su uvjeti. Primjerice, ja spavam samo 3 do 4 sata dnevno. To mi je postala navika".

Kada je u pitanju Bahmut, Reznikov je rekao da su ukrajinske snage značajno "smanjile ruski ofenzivni potencijal" na tom bojištu, a to će pomoći obrambenim snagama da "održe liniju bojišta stabilnom i dobiju na vremenu da se pripreme za protuofenzivu".

Reznikov je ustvrdio i da Rusima nedostaje streljiva. "I oni su umorni. Imaju goleme gubitke, ima puno ozlijeđenih i poginulih ruskih vojnika. Dnevno gube najmanje 500 vojnika, ubijenih i ranjenih", rekao je Reznikov.


Putin: Sankcije bi doista mogle negativno utjecati na gospodarstvo

Ruski čelnik Vladimir Putin održao je u Moskvi održati sastanak s članovima ruske vlade, koji je prije dva tjedna odgođen zbog prenatrpanog rasporeda prvog čovjeka Rusije.

Tijekom sastanka je rekao da se rusko gospodarstvo razvija u pozitivnom smjeru.

- Od srpnja prošle godine naša ekonomija se razvija pozitivnom dinamikom, poručio je Putin.

Unatoč pozitivnim pokazateljima, pozvao je vladu da nema mjesta opuštanju i naredio povećanje učinkovitosti i osiguravanje tehnološke, kadrovske i financijske suverenosti.

- Moramo djelovati brzo, bez nepotrebne birokracije, s obzirom na to da nezakonite sankcije koje su nametnute Rusiji u srednjoročnom razdoblju mogu doista negativno utjecati na gospodarstvo, rekao je.


Šef Wagnera priznao da je bitka za Bahmut naštetila njegovim snagama

Šef ruske plačenićke skupine Wagner priznao je u srijedu da su borbe za ukrajinski grad Bahmut nanijele teške gubitke njegovim snagama, kao i ukrajinskoj strani.

Bahmut, gradić na istoku Ukrajine koji je mjesecima meta ruske ofanzive, poprište je intenzivnih sukoba i uništenja u vjerojatno najdužim i najkrvavijim borbama od početka rata.

"Bitka za Bahmut je praktički uništila ukrajinsku vojsku i, nažalost, jako naštetila privatnoj vojsci Wagneru", rekao je Jevgenij Prigožin u audio snimci.

Ruski dužnosnici kažu da se njihove snage dobro drže u uličnim borbama za svaku kuću, ali još nisu uspjele okružiti Bahmut i natjerati Ukrajince na povlačenje što se prije nekoliko tjedana činilo izvjesnim.

Britanska vojna obavještajna služba objavila je u srijedu da su ukrajinske snage uspjele potisnuti Ruse s jedne od glavnih linija opskrbe koja vodi do grada.


Ukrajina pozvala Ruse da ne posvajaju ukrajinsku djecu

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je Ruse da ne posvajaju djecu za koju je rekla da su ‘ukradena‘ iz Ukrajine tijekom rata i deportirana u Rusiju.

Vereščuk je putem Telegrama ustvrdila da su siročad ‘ukradena u Ukrajini‘ i navodno predana za usvajanje u Rusiji.

- Toplo preporučujem ruskim građanima da ne osvajaju ukrajinsku djecu koja su nezakonito odvedena s privremeno okupiranih dijelova Ukrajine, rekla je.

Smatra se da je gotovo 20.000 ukrajinske djece ilegalno deportirano u Rusiju ili dijelove Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdi ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija.

Rusija pak tvrdi da evakuira Ukrajince s okupiranih teritorija na dobrovoljnoj bazi i da je tisuće ukrajinske djece dovela u Rusiju kako bi ih zaštitila od borbenih djelovanja.


Peskov: Hibridni rat protiv neprijatelja će trajati dugo

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da provedba ‘specijalne vojne operacije‘ ostaje jedini način za postizanje ciljeva Rusije u Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti.

- Ciljevi Rusije mogu se ostvariti na razne načine. Političkim i diplomatskim putem, ali, ako su oni trenutno nemogući, a u slučaju Ukrajine jesu, na našu žalost onda moramo pokušati vojnim putem. Specijalnom vojnom operacijom, rekao je Peskov.

Istaknuo je da su ključni zahtjevi Rusije zajamčiti sigurnost stanovnika novih regija i države u cjelini.

Istodobno, potrajat će rat u širem kontekstu, kao sukob s neprijateljskim državama, rekao je.

- Hibridni rat koji su oni (neprijateljske države) pokrenuli prema Rusiji trajat će dugo. I tu će nam trebati čvrstina, samopouzdanje, svrhovitost, jedinstvo s predsjednikom, poručio je na današnjem briefingu.


Procurila audio snimka na kojoj Prigožin i Ahmedov vrijeđaju Putina

Moskovsko visoko društvo potresa skandal nakon što su istaknuti Putinovi pajdaši snimljeni kako vrijeđaju ruskog despota.

Oligarh i bivši ruski senator Farhad Ahmedov i ugledni moskovski glazbeni producent Josif Prigožin, obojica Putinovi pristaše, optuženi su da su ruskog predsjednika nazvali ‘sotonom‘ i ‘patuljkom‘, piše Daily Mail.

Audio zapis navodnog 15-minutnog telefonskog razgovora između dvojice imućnih Rusa, emitiran je na ukrajinskom Kanalu 5 i brzo se proširio drugim medijima, a stigao je i do ruske službe sigurnosti (FSB). Opširnije pročitajte OVDJE.


Direktor IAEA-e stigao u NE Zaporižja

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi stigao je u nuklearnu elektranu Zaporižja koja se nalazi u Ukrajini, ali je pod ruskom kontrolom.

Kako je ranije izjavio, cilj posjeta je inspekcija aktualne situacije s ciljem da se umanji rizik od katastrofe.

image

Rafael Grossi na putu za Zaporižju

Fredrik Dahl/Afp

Švedska: Prosvjedna nota ruskom veleposlaniku zbog izjave o ‘legitimnoj meti‘

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor i izraziti negodovanje zbog "pokušaja miješanja" u postupak pridruženja Švedske NATO-u.

Finska i Švedska su zatražile ulazak u NATO 2022. kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i nadaju se da će se njihov postupak pridruženja okončati ove godine.

Ruski veleposlanik je u izjavi na mrežnim stranicama veleposlanstva rekao da ulaskom u NATO nordijske zemlje postaju "legitimna meta ruskih mjera odmazde, uključujući mjere vojne naravi".

Ministarstvo vanjskih poslova pozvat će ruskog veleposlanika i uručiti mu prosvjednu notu zbog očitog pokušaja miješanja (u postupak pristupanju NATO-u), rekao je šef diplomacije Tobias Billstorm novinskoj agenciji TT.


ISW: Prigožin želi naslijediti Putina, pogledajte njegove istupe

Neki elementi javnih istupa šefa skupine Wagner Jevgenija Prigožin daju naslutiti da kuje plan da svrgne s vlasti Vladimira Putina, tvrde analitičari.

U ‘neobičnom‘ intervjuu ruskim novinarima koji je objavila njegova Federalna novinska agencija može se naslutiti, kako tvrde analitičari, da bi se mogao suprotstaviti Putinu na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da je ‘intervju vrijedan pažnje zbog neobičnog formata‘ te kako se čini da Prigožin oponaša način na koji Vladimir Putin snima svoje javne istupe, s unaprijed pripremljenom koreografijom.

- Radi to s ciljem da ismije Putina ili možda suptilno sugerira da ima veće političke ambicije. tvrdi ISW.

- U intervjuu se Prigožina stavlja u kadar ispred publike na isti način kako to obično izgleda kada Putin ima sastanke ili pozira fotografima, tvrde analitičari ISW-a.

- Ovakav filmski stil je neobičan za Prigožina, jer on u javnim video istupima ne koristi takav sterilni format, dodaju.

Šef Wagnera možda nastoji parodirati Putinov stil u nastavku kampanje napada na Kremlj ili povući indirektne paralele između Prigožina i ureda ruskog predsjednika.


Zelenski: Ako izgubimo Bahmut, tjerat će me na kompromis

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski priznao je u utorak u intervjuu AP-u da bi Rusija mogla ‘početi graditi međunarodnu potporu za dogovor koji bi od Ukrajine zahtijevao neprihvatljivi kompromis‘. U tom kontekstu upozorio je da njegova zemlja mora pobijediti u borbi za Bahmut.

- Ako Bahmut padne u ruke ruskih snaga, Putin bi prodao tu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu. Ako osjeti malo krvi, nanjuši da smo slabi, samo će tjerati naprijed.

Zelenski predviđa da bi pritisak zbog poraza u Bahmutu stigao vrlo brzo, kako od međunarodne zajednice tako i unutar njegove vlastite zemlje.

- Naše društvo će se osjećati umorno. Natjerat će me da napravim kompromis s njima, priznao je Zelenski.

Istaknuo je da dosad nije osjećao takav pritisak.


Rusija neće promijeniti odluku o suspenziji nuklearnog sporazuma

Rusija je u srijedu izjavila da odluka Washingtona da prestane dijeliti neke podatke o svojim nuklearnim snagama prema ugovoru o kontroli naoružanja Novi START neće potaknuti Moskvu da preispita vlastitu odluku o suspenziji svog sudjelovanja u paktu.

Sjedinjene Države objavile su u utorak da će prestati razmjenjivati neke informacije o svojim nuklearnim snagama nakon što je predsjednik Vladimir Putin u veljači naredio Moskvi da obustavi vlastito sudjelovanje.

Rusija je u srijedu objavila da će se dobrovoljno pridržavati dogovorene granice o broju nuklearnih bojevih glava koje može rasporediti bez obzira na korak SAD-a.

"Dobrovoljno smo se obvezali pridržavati se središnjih kvantitativnih ograničenja postavljenih tim ugovorom", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA. "To je to. Naš stav ne ovisi o tome hoće li nam Amerikanci predati svoje podatke ili neće", rekao je.

SAD je ostao stranka u sporazumu i još uvijek je obvezan slati podatke, dodao je.

"SAD, za razliku od Rusije, nije formalno suspendirao Ugovor. Sukladno tome, dužni su u potpunosti poštovati njegove odredbe", rekao je Rjabkov.

Putin je prošlog mjeseca suspendirao sudjelovanje Rusije u sporazumu rekavši, bez pružanja dokaza, da je Zapad bio izravno uključen u ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombardera duboko unutar ruskog teritorija.

Rekao je da su zahtjevi NATO-a da Rusija dopusti inspekcije svojih nuklearnih baza prema Novom START ugovoru stoga apsurdni.

Potpisan 2010., a trebao bi isteći 2026., ugovor Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje obje zemlje, najveće svjetske nuklearne sile, mogu rasporediti.

Prema njegovim uvjetima, Moskva i Washington ne smiju rasporediti više od 1550 strateških nuklearnih bojevih glava i 700 kopnenih i podmorničkih projektila i bombardera za njihovu isporuku.

I Sjedinjene Države i Rusija rekle su da se nuklearni rat nikada ne može dobiti i nikada se ne smije voditi. Ali sukob u Ukrajini potaknuo je Rusiju da opetovano upozorava da će koristiti bilo koje oružje u svom arsenalu da se obrani ako samo postojanje ruske države bude ugroženo.


Stručnjaci: Rusija nije uspjela u informatičkom ratu u Ukrajini

Rusija nije uspjela u svojim naporima za "informatičko uništenje" Ukrajine koje ulaže istodobno s pokušajem invazije, a proruski napadi su se prelili na europske zemlje, ističu informatički stručnjaci skupine Thales u izvješću objavljenom u srijedu.

"Nismo vidjeli uspjeh kibernetičkog rata koji je Rusija htjela nametnuti Ukrajini, koja je bila iznimno otporna", komentirao je za AFP Ivan Fontarensky, tehnički ravnatelj za informatičku zaštitu u Thalesu.

"Dana 23. veljače (2022.) Rusija je, istodobno s napadom na terenu, na početku sukoba pokušala izvesti munjevite računalne napade nepoznatim virusima stvorenim posebno za tu prigodu koji su ciljali vojne objekte, poput energetskih postrojenja, telekomunikacijske i električne infrastrukture i satelitske mreže Viasat", rekao je.

Unatoč posljedicama napada na Viasat, telekomunikacijsku mrežu kojom se koristi vojska, "Ukrajina je bila iznimno otporna, pa i prilagodljiva u obnovi rada napadnutih sustava. Mislili smo da je Rusija kadra izvoditi takve operacije, ali njihov napad nije uspio. Ne samo da je činila pogrješke u načinu rada, nego se Ukrajina od 2014. (vrijeme prvog ruskog upada u zemlju), naučila bolje štititi zahvaljujući suradnji sa savezničkim zemljama", dodaje Fontarensky.

"U napadima je počinjena šteta, ali su Ukrajinci veoma brzo uspjeli normalizirati rad stradalih sustava".

Na ukrajinskoj strani "nismo imali dokaza o napadima vojne službe na Rusiju". Pojedini proukrajinski aktivisti pokušali su izvesti napade bez većeg učinka, "osim u lipnju 2022. kada je proukrajinska skupina preuzela odgovornost za napade na dvije ruske elektrane", rekao je stručnjak. "Nemamo konkretne dokaze, ali pretpostavka je čvrsto utemeljena".

Pred takvim otporom koji je iznenadio stručnjake, ruski napadi su se prije pola godine "okrenuli" prema računalnom uznemiravanju "visoke jakosti" koje izvode proruski aktivisti na ustanove ukrajinskih saveznika, poput onoga koji je blokirao mrežnu stranicu francuske Narodne skupštine.


Zelenski strahuje od promjena u Washingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za Associated Press priznao da ga je strah simboličnog utjecaja poraza u Bahmutu, a izrazio je zabrinutost i zbog mogućih posljedica političkih promjena u SAD-u.

image
Genya Savilov/Afp

Neki političari, poput Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata za predsjedničke izbore 2024., doveli su u pitanje treba li Washington nastaviti isporučivati Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći.

Potencijalni Trumpov republikanski suparnik, guverner Floride Ron DeSantis, također je ranije sugerirao da obrana Ukrajine ne bi trebala biti američki sigurnosni prioritet.

Dok Zelenski nije imenom spomenuo Trumpa niti bilo kojeg drugog republikanskog političara, priznao je da se brine da bi na rat mogla utjecati promjena političkih snaga u Washingtonu.

- SAD stvarno razumiju da nećemo pobijediti ako nam prestanu pomagati, rekao je Zelenski.


Eksplozije u Melitopolju

U ukrajinskom gradu Melitopolju, koji je pod ruskom kontrolom od izbijanja rata, čulo se danas nekoliko eksplozija.

U gradu je prekinuta opskrba strujom, javljaju ruski mediji. Državna novinska agencija TASS je citirala dužnosnike u Moskvi, koji su rekli da je ukrajinsko granatiranje oštetilo gradski sustav opskrbe električnom energijom. Nema izvješća o žrtvama.

image
Dmytro Smoliyenko/Nurphoto Via Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je optužio ruske trupe da drže nuklearnu elektranu Zaporožje ‘taocom‘, a borbe se na tom području intenziviraju.

image
Handout/Afp

Bahmut i Avdiivka i dalje u fokusu ruskih napada

Ruske snage su neumoljive u svojim pokušajima da zauzmu istočne ukrajinske gradove Bahmut i Avdiivku, ali ne postižu napredak, objavila je ukrajinska vojska u srijedu, dok je promoskovski dužnosnik rekao da Rusi napreduju.

image
Sergey Shestak/Afp

Ta dva grada zajedno s drugim obližnjim mjestima u industrijskoj regiji Donjecka u epicentru su ruskih napada, stoji u priopćenju glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

"Neprijatelj nastavlja s napadom na grad Bahmut. Međutim, naši branitelji hrabro drže grad, odbijaju brojne napade neprijatelja", objavio je glavni stožer, dodajući da su ukrajinske snage odbile 57 ruskih napada na Bahmut i druge gradove.

image
Sergey Shestak/Afp

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage postigle samo "marginalni napredak" u pokušaju da opkole Avdiivku i da su izgubile mnogo oklopnih vozila i tenkova.

Ali Denis Pušilin, vođa dijela regije Donjeck pod kontrolom Moskve postavljen od strane Rusije, rekao je da se većina ukrajinskih snaga povukla iz tvornice metala u zapadnom Bahmutu i da ruske snage napreduju.

Reuters nije uspio provjeriti te tvrdnje na terenu.

Dok su napredni zapadni borbeni tenkovi počeli pristizati u Ukrajinu uoči očekivane protuofenzive njezinih snaga, ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Moskva svojim trupama poslala stotine novih i obnovljenih tenkova.


Zelenski pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu da posjeti Ukrajinu, izvijestio je Associated Press u srijedu.

"Spremni smo ga dočekati ovdje", rekao je Zelenski u intervjuu novinskoj agenciji.

Xi nije razgovarao sa Zelenskim od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ali je Kina prošlog mjeseca objavila plan od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Xi je razgovarao o sukobu sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tijekom državnog posjeta Moskvi prošlog tjedna, iako razgovori nisu pokazali napredak o tome kako okončati rat.

Kineski prijedlog uključuje poziv na deeskalaciju, te prekid vatre u Ukrajini.

Ali Sjedinjene Države su odbacile prijedlog, ustvrdivši da Kina nema kredibilitet jer je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu. Sjedinjene Države kažu da bi prekid vatre u ovom trenutku učvrstio ruske teritorijalne dobitke i dao Putinovoj vojsci više vremena za pregrupiranje.

Ukrajina je pozdravila diplomatski angažman Kine, ali je Zelenskij rekao da će razmotriti mirovna rješenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinski teritorij.


Predgrađa ostaju epicentar borbi

Ruske snage su fokusirane na ofenzive prema Limanu, Bahmutu, Avdiivki i Marinki u Donjeckoj oblasti, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u jutarnjem izvješću i dodao da predgrađa ostaju epicentar borbi.

image
Aris Messinis/Afp

U posljednja 24 sata Rusija je lansirala tri rakete te izvela 18 zračnih napada na Ukrajinu.

Ukrajinske zračne snage izvele su pet napada na ruske privremene baze i oborile ruske bespilotne letjelice Orlan-10 i ZALA.

Ukrajinske raketne i topničke snage gađale su jednu kontrolnu točku, šest područja ruskih trupa, naoružanja i vojne opreme, protuzračni raketni sustav i skladište streljiva, dodaje se u izvješću.


19.514 ukrajinske djece deportirano u Rusiju

Ruske snage su nezakonito deportirale 19.514 ukrajinske djece u Rusiju, kršeći pritom Ženevsku konvenciju, izvijestilo je jučer ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju.

Prošlog je tjedna pravobranitelj Dmitro Lubinec rekao da je 15 djece s područja harkovske i hersonske oblasti vraćeno u Ukrajinu. Do danas je ukupno 327 djece vraćeno u Ukrajinu.


Ruska vojska je od početka rata počinila 74.753 zločina

Ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je jučer da je ruska vojska počinila 76.753 ratnih zločina i zločina agresije u Ukrajini od početka rata.

Ukrajinske agencije za provođenje zakona također su rekle da od početka rata u Ukrajini ubijeno najmanje 465 djece, a ranjeno najmanje njih 943.

Prema Uredu glavnog tužitelja, 647 osumnjičenih za te zločine su ruski vojnici i političko vodstvo zemlje.

Podsjetimo, ranije su SAD podržale stvaranje hibridnog suda za kažnjavanje ruskih ratnih zločina.


Rusija započinje vježbe s raketnim sustavom Yars

Rusija je započela vježbe sa svojim interkontinentalnim balističkim raketnim sustavom Yars koje uključuju i nekoliko tisuća vojnika, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je najavio da će raketni sustav Yars, koji je zamijenio sustav Topol, biti jedno od ruskog "nepobjedivog oružja" i osloncem zemaljske komponente njezina nuklearnog arsenala.

"Ukupno je više od 3000 pripadnika vojske i oko 300 komada opreme uključeno u vježbe", priopćilo je ministarstvo obrane putem servisa za razmjenu poruka Telegram.

Vježbe uključuju sveobuhvatnu kontrolnu provjeru strateške raketne formacije Omsk zajedno sa zapovjedno-stožernom vježbom s raketnom formacijom Novosibirsk opremljenom sustavima Yars.

Tijekom vježbi, mobilni sustavi Yars izvodit će manevre u tri ruske regije, priopćilo je ministarstvo ne imenujući te regije.

Nije poznato puno taktičkih i tehničkih karakteristika sustava Yars, koji navodno ima operativni domet od 12.000 km. Prema vojnim stručnjacima, sustavi mogu nositi višestruke nuklearne bojeve glave i mogu se postaviti na kamiona ili rasporediti u silosima.

image
Upi/Alamy/Alamy/Profimedia/Upi/alamy/alamy/profimedia

Bjelorusija je nedavno objavila da je odlučila postaviti rusko taktičko nuklearno oružje kao odgovor na zapadne sankcije i, kako je rekla, vojno jačanje zemalja članica NATO-a u blizini njenih granica.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost zbog te odluke, iako su Sjedinjene Države ustvrdile da nisu vidjele nikakve naznake da je Rusija bliža korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.


Biden zabrinut mogućnošću da Rusija pošalje Bjelorusiji taktičko nuklearno oružje

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji.

Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:02