REPORT GOJKA DRLJAČE

Eksplozivni rast slučajeva zaraze mladih u Španjolskoj, Portugalu i Cipru. Što bi Hrvatska trebala napraviti?

Poruka hrvatskim vlastima je kako bi bilo logičnije povećati procijepljenost starije populacije, nego prijetiti poduzetnicima
Testiranje na covid u Barceloni
 Josep Lago/AFP

Čini se da je ljetna turistička sezona u EU u nekim od ključnih turističkih destinacija na prijelomnici jer delta soj SARS-CoV-2 virusa uzrokuje vrlo dramatični rast broja slučajeva u mlađem dijelu populacije. Ispod je grafikon iz kojeg je vidljivo kako prema 7-dnevnom prosjeku broj zaraženi strmoglavo raste u Cipru, Španjolskoj i Portugalu, dok je situacija na razini EU, kao i Hrvatskoj još uvijek vrlo dobra.

Epidemiolozi procjenjuju kako se u turističkim zemljama među mlađima od 30 zaraza širi eksplozivno ne samo zbog toga što je delta soj zarazniji nego bliskih kontakata tijekom izlazaka, pijenja iz istih boca, kao i razmjene jointova. Inicijalno su delta soj počeli širiti britanski turisti, a u manjem broju strani radnici.

image
Dnevni novopotvrđeni slučajevi na milijun stanovnika

Bez obzira na širenje delta soja zanimljivo je kako Britanci ne odustaju od daljnjeg popuštanja mjera, a zaokret prema liberalnijoj epidemiološkoj politici najavila je i Njemačka. Takav zaokret mogu si priuštiti jer su cijepili vrlo značajni broj starijih od 60 godina, tj. dio populacije u kojoj se bilježi najveći broj smrti nakon COVID-19 zaraze. Širenje zaraze u mlađoj populaciji može za posljedicu imati veći broj slučajeva tzv. „dugog covida“, ali ne i značajni rast smrti, osim ako virus ne pokaže neke nove, do sada nepoznate, karakteristike.

Pa ipak, situacija je za zemlje ovisne o turizmu uznemiravajuća. U Španjolskoj je sedmodnevni prosjek slučajeva zamalo pa utrostručio te najviše pogođene regije (Katalonija) vraćaju restrikcije koje se odnose na noćni život, a padaju i prijedlozi vraćanja policijskog sata.

Pa ipak, španjolski ministar turizma nada se da će ove godine doseći barem polovinu turističkih posjeta iz predpandemijske 2019. godine te poručuje kako je procijepljenost nacije od 41 posta dobra poruka da je Španjolska ipak sigurna destinacija. Ugledni španjolski epidemiolog Fernardo Rodriguez Artalejo poručuje pak kako delta varijanta nije game changer zbog visoke procijepljenosti starije populacije, kako u Španjolskoj tako i u Britaniji.

„Istina je kako imamo puno slučajeva, ali te ne zaraze niti kod nas niti u Britaniji ne dovode do relevantnog rasta broja hospitalizacija“, zaključio je Rodriguez Artalejo.

Moglo bi se reći kako je to vrlo važna poruka i hrvatskim vlastima kako bi bilo logičnije povećati procijepljenost starije populacije, koja je u RH niska, nego prijetiti poduzetnicima da će im uskratiti potpore ako nemaju dovoljno cijepljenih radnika.

Ako pogledamo grafikon ispod vidjet ćemo da sve tri turističke zemlje s trenutačnim snažnim rastom slučajeva (Španjolska, Portugal, Cipar) imaju višu procijepljenost od prosjeka EU, dok Hrvatska dramatično zaostaje i usporava s cijepljenjem. Upravo zbog toga je u Hrvatskoj potrebno pojačati kampanju za cijepljenje u 60+ populaciji jer je ostao vrlo velik udio onih koji su izloženim ekstremnim rizicima nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom. Nije logično preskakati epidemiološke prioritete tj. prvo prijetiti mlađima, a zaboraviti na starije koji se još nisu cijepili.

image
Ljudi koji su primili barem jednu dozu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:44