UDAR NA ZUCKERBERGA

Eksplozivno svjedočenje zviždačice iz Facebooka: ‘Oni štete djeci, a cilj im je samo jedan!‘

Ona je priznala da je Wall Street Journalu dala povjerljive dokumente koji dokazuju da je kompanija na prvo mjesto stavila profit
Frances Haugen 
 Drew Angerer

Bivša zaposlenica Facebooka, "zviždačica" Frances Haugen koja je u nedjelju otkrila da stoji iza niza otkrića o neetičnom poslovanju Facebooka i povezanih kompanija, svjedočila je pred američkim Senatom.

Haugen je ranije priznala da je uglednom Wall Street Journalu dala povjerljive dokumente koji dokazuju da je kompanija na prvo mjesto stavila profit. U emisiji "60 minutes" rekla je da je u Facebooku novac prioritet, bez obzira što to čini ljudima. Kako je i najavljeno, 37-godišnja Haugen Senatu je rekla kako Facebook nije dovoljno kontroliran te je od Kongresa zatražila da poduzmu potrebne korake, javlja britanski The Guardian.

- Dok god Facebook "lovi u mutnom", nije odgovoran nikome te će nastaviti raditi protiv zajedničke dobrobiti - kazala je u svojoj pisanoj izjavi.

Nezabilježen pad

Detalji svjedočenja iščekivali su se u svjetskoj javnosti, naročito nakon što je Facebook jučer došao u apsolutno središte svjetske pozornosti zbog dosad nezabilježenog pada u sklopu kojeg su korisnici raznih platformi, od Facebooka, Instagrama i WhatsAppa do različitih aplikacija koje pokreću softveri te globalne mreže, ostali bez ikakve mogućnosti pristupa istima.

U početku izlaganja Haugen je rekla kako Facebook nije "zla društvena kompanija", ali da bi mogla biti "manje toksična" za svoje korisnike, te da su za to potrebne institucionalne akcije.

- Danas sam ovdje jer vjerujem da Facebookovi proizvodi štete djeci, kao i demokraciji. Vodstvo kompanije zna kako bi Facebook i Instagram mogli biti sigurniji, no ne žele poduzeti nužne korake jer žele zadržati astronomsku zaradu bez obzira na štetu koju nanose ljudima - kazala je.

Uoči njenog obraćanja govorio je senator Richard Blumenthal. Rekao je kako je zabrinjavajuće što dokumenti pokazuju da je Facebook znao za štetu koju nanosi tinejdžerima te je kompanija svjesno koristila algoritme kojima je pojačavala njihovu nesigurnost.

- Imamo dokaze da je Facebook znao kako bi njihove usluge mogle biti štetne za djecu i mlade. Nije stvar samo u tome što su zarađivali, već i u tome što su novac cijenili više nego patnju djece i njihovih obitelji. Šteta koju je kompanija načinila pratit će nas generacijama. Osjećaji nedostatnosti, nesigurnosti i manjka samopouzdanja ostat će tu godinama - kazao je dodavši da je kompanija opetovano ignorirala preporuke stručnjaka samo kako bi maksimizirala svoj profit.

U nastavku saslušanja Haugen je rekla kako Facebookove studije pokazuju kako algoritmi koje su dizajnirali mogu lako djecu navesti da, umjesto sadržaja o zdravoj prehrani, u kratkom vremenu fokus interesa prebace na sadržaj koji promovira poremećaje prehrane poput anoreksije. Rekla je da su Facebookova vlastita istraživanja pokazala kako najmanje šest posto djece priznaje da je toliko ovisno o Instagramu da zbog toga pati njihovo fizičko i psihičko zdravlje te školske obaveze, dok ona osobno vjeruje da je ta brojka mnogo veća.

Zašto nije poduzeto nešto više?

Istaknuto je kako Facebook nema dovoljno zaposlenog kadra koji bi se bavio pitanjima zaštite djece dok istovremeno od svih visokotehnoloških kompanija troše najviše na lobiste koji su "na svakom koraku", kako bi spriječili bilo kakvu promjenu legislative koja im ne bi išla u prilog.

Haugen je priupitana i što misli o programu suspenzije platforme Instagram Kids, namijenjene najmlađima. Zviždačica je rekla kako ne vjeruje da će se to dogoditi.

- Bila bih iskreno iznenađena da se ne nastavi rad na platformi Instagram Kids i bila bih iznenađena ako ovaj razgovor nećemo ponovno voditi iduće godine - rekla je. Dodala je kako je, po njenom mišljenju, jedino moguće rješenje osnivanje regulatorne agencije pod federalnom vladom u kojoj će raditi stručnjaci za algoritme jer mogu razumjeti složene procese iza njih.

- Trenutno su jedini ljudi na svijetu koji razumiju Facebookove algoritme zaposleni ili su bili zaposleni u kompaniji - ističe.

Senator s Floride, Rick Scott, upitao je Haugen zašto Facebook nije poduzeo više kada su ovi problemi u pitanju. Napomenuo je da su mnogi senatori primijetili kako se Mark Zuckerberg, u vrijeme kada bi trebao biti dostupan, nalazi na jedrenju.

Nužna regulatorna agencija

- Imam veliku razinu empatije kada je Facebook u pitanju. Većina društvenih mreža naklonjena je svojim korisnicima. problem je u Instagramu koji je značajno lošiji od ostalih. To su doista teška pitanja - rekla je. Pojasnila je razliku između društvenih mreža.

- TikTok se bazira na zabavnim stvarima koje radite sa svojim prijateljima, Snapchat se bazira na takozvanoj "proširenoj stvarnosti", a Redittu je osnova na idejama. No, Instagram se temelji samo na tijelima i usporedbi životnih stilova - kazala je.

Senatora Teda Cruza zanimalo je vidi li Haugen mjere koje bi se mogle primijeniti kako bi se ovaj sektor bolje regulirao. Spremno je odgovorila. Kaže kako je potrebno uvesti promjene poput one da je obavezno kliknuti na link prije nego što ga se podijeli među korisnicima, Newsfeed mora biti posložen kronološki, a ne prema algoritamskim preferencijama, nužna je agencija koja će nadzirati Facebook i u kojoj će raditi osobe koje razumiju algoritme te društvene mreže, a kompaniju bi trebalo obvezati da svoje interne studije i istraživanja učini dostupnima javnosti, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:53