JOŠ STROŽE MJERE

Eksponencijalni rast zaraženih u dijelovima Britanije: Prelazi se na najvišu razinu upozorenja

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće i stanovnici moraju izbjegavati putovanja koja nisu nužna
Prizor iz Londona
 Tolga Akmen

London i neki dijelovi jugoistoka Engleske pripremaju se prijeći na najvišu razinu upozorenja zbog eksponencionalnog rasta slučajeva covida-19 koji su potencijalno povezani s mutacijom virusa, navode vlasti.

Prijelaz na treću razinu upozorenja podrazumijeva zatvaranje hotela, pubova i restorana, koji mogu obavljati dostave, kako i zatvaranje kina, kazališta i muzeja od srijede u ponoć.

Prijelaz na "jako visoku" razinu upozorenja je bitno ne samo zbog sigurnosti stanovništva, nego rane mjere mogu spriječiti daljnje štete i kasnije dugoročne probleme", rekao je u ponedjeljak u parlamentu ministar zdravstva Matt Hancock.

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće i stanovnici moraju izbjegavati putovanja koja nisu nužna. Ograničene su socijalne interakcije uz zabranu kontakata s osobama iz nekog drugog domaćinstva, uključujući i vani osim u parkovima.

Škole, dućani, kozmetički i frizerski saloni ostaju otvoreni.

"Sada moramo djelovati da spustimo krivulju", izjavio je ministar zdravstva i rekao zastupnicima da je u Velikoj Britaniji otkrivena nova "varijantu" virusa.

"Identificirali smo novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugoistoku Engleske", kazao je Hancock u obraćanju parlamentu.

"Inicijalna analiza sugerira da ta varijanta raste brže od postojećih varijanti", dodao je.

"Moram u ovom trenutku istaknuti da ništa ne sugerira da je veća vjerojatnost da nova varijanta izazove ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:50