KAOS U RUMUNSKOJ

Ekstremisti postaju sve veći problem: Nasilni su i ksenofobni, uspoređuju ih sa zloglasnim SA odredima

Nasilni ulazak desnih ekstremista i nacionalista u temišvarsku gradsku vijećnicu ima i tužnu simboličku dimenziju

George Simion, arhiva

 Daniel Mihailescu/Afp/Profimedia

Rumunjski desni ekstremisti ušli su nasilno u vijećnicu grada Temišvara. Stranka AUR, koja je organizirala tu akciju, sve je popularnija, ali i sve veći politički problem u Rumunjskoj.

Nasilnici su u zgradu vijećnice u Temišvaru ušli kroz stražnji ulaz. Pritom su uzvikivali „Sramota, sramota!“ i zahtijevali da ih primi gradonačelnik. Iako u vijećnici postoji obveza korištenja zaštitne maske, nitko od izgrednika nije nosio masku. A nigdje na vidiku nije bilo ni policajaca koji bi zaustavili okupljene ekstremiste. Njima je na put stao samo jedan zaposlenik vijećnice: „Izađi van, šu**ino!“, uzvikivali su nasilnici – misleći pritom na gradonačelnika. Nakon otprilike 15-tak minuta verbalne agresije oni su napustili zgradu, javlja Deutsche Welle.

U Temišvaru, gradu na zapadu Rumunjske, u centru grada se prošlog petka okupilo nekoliko desetaka članova i simpatizera nacionalističke, ekstremno desne stranke AUR (Savez za udruženje Rumunja), koja je na prošlim parlamentarnim izborima osvojila oko deset posto glasova i time po broju zastupnika postala četvrta politička snaga u Rumunjskoj. Osim toga, na skupu su bili i članovi zloglasne rumunjske neonacističke skupine Nova desnica (ND).

Na licu mjesta je bio i predsjednik AUR-a George Simion. On huška protiv gradonačelnika Temišvara, Nijemca Dominica Fritza, koji je u rujnu 2020. kao prvi lokalni političar sa stranim državljanstvom postao čelnik jednog grada u Rumunjskoj. Zemlji nisu potrebni takvi „bezvezni stranci”, rekao je Simion i najavio utemeljenje „Anti-Fritz-lige”. Okupljeni su skandirali „Fritz, ne zaboravi, ovo nije tvoj grad!” I onda je Simion glasnu masu poveo prema vijećnici. S obzirom na to da je glavni ulaz bio zatvoren, on i njegovi simpatizeri su u zgradu ušli kroz stražnji ulaz.

Signal protiv tolerancije

Ta akcija Simiona i njegove strane AUR u Rumunjskoj je izazvala veliko zgražanje. Poznati novinar i komentator Cristian Tudor Popescu ju je na TV-postaji Digi24 usporedio s marševima SA ("Sturmabteilung”) u Njemačkoj tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Gradonačelnici 23 rumunjska grada potpisali su izjavu kojom se solidariziraju sa svojim kolegom Dominicom Fritzom, te od države zahtijevaju da se oštrije suprotstavi nasilnicima. Predsjednik liberalno-zelene anti-korupcijske stranke USR Plus, Dacian Ciolos, na Facebooku je čak napisao da se akcija AUR-a praktički događa „s dozvolom i podrškom“ državnih vlasti.

Gradonačelnik Dominic Fritz za DW je rekao da je ta akcija bila „signal protiv Temišvara s njegovim multikulturnim, proeuropskim karakterom“. On je dodao kako smatra da se radi o signalu protiv njegove izborne pobjede, koja je po Fritzovim riječima bila simbol tolerancije i otvorenosti Temišvara: „Nacionalisti žele ostaviti dojam da za to ne postoji većina. Ali barem u većim gradovima u Rumunjskoj ta većina postoji. I sad ju se želi zastrašiti.“

Nije to bila prva takva akcija…

Nasilni ulazak desnih ekstremista i nacionalista u temišvarsku gradsku vijećnicu ima i tužnu simboličku dimenziju. U Temišvaru je 1989. počeo ustanak protiv Ceausescuove diktature, u tom gradu je bilo jako puno mrtvih. I od tada se ovaj grad smatra predvodnikom borbe za slobodnu i europsku Rumunjsku.

Prošlotjedna akcija je bila do sada najpotresnija, ali ne i prva takva akcija AUR-a. Prije samo nekoliko tjedana su pristaše AUR-a, zajedno s osobama koje negiraju postojanje korone odnosno protivnicima cijepljenja, upali u dvorište parlamenta u Bukureštu i policija ih je jedva uspjela spriječiti u pokušaju da uđu u zgradu parlamenta. Već duže vrijeme AUR redovito inicira nasilne proteste protiv korona-restrikcija u Rumunjskoj.

Raste rejting ekstremista

AUR se prije nekoliko dana našao na naslovnicama zbog zahtjeva te stranke da se u rumunjskim školama učenike ne podučava o povijesti europskog Holokausta i ubijanja rumunjskih Židova. Simpatizeri AUR-a su u ožujku 2021. marširali ispred stana Dominica Fritza, gdje su se okupili u znak prosvjeda protiv korona-restrikcija. Tada su se već mogle čuti rasističke i ksenofobne parole protiv njemačkog političara.

Za takve i slične akcije stranka AUR na terenu uspije doduše mobilizirati samo nekoliko desetaka osoba. Na prosvjede protiv korona-mjera do sada se znalo okupiti maksimalno oko dvije tisuće ljudi. Ali mnogi promatrači svejedno smatraju da je AUR u ovom trenutku jedan od najvećih političkih problema Rumunjske. Stranka, čiji akronim na rumunjskom znači „zlato”, utemeljena je tek u rujnu 2019. Samo godinu dana kasnije ulazi u parlament s devet posto osvojenih glasova, što je bio puno bolji rezultat nego što su im prognozirali. I od tada rejting stranke stalno raste, trenutno je podržava oko 20% ispitanika – a u nekim anketama je AUR u međuvremenu druga najjača politička opcija u zemlji, odmah nakon socijaldemokrata (PSD).

Protiv mađarske manjine, za Orbana

AUR pritom ne zastupa samo uobičajene desno-nacionalističke, već i eksplicitno antizapadne, euroskeptične, antisemitske, homofobne stavove, neprijateljski je raspoložen prema manjinama, a podržava Putina. Osim toga zagovara ujedinjenje s Republikom Moldavijom, koja je ranije bila dio Rumunjske, piše Deutsche Welle.

Zanimljivo je da je AUR na europskoj političkoj sceni „saveznik” Fidesza, stranke Viktora Orbana, odnosno drugih desničarskih nacionalista. A istovremeno AUR u Rumunjskoj zastupa eksplicitne šovinističke pozicije protiv mađarske manjine (ukupno oko 1,2 milijuna stanovnika) u toj zemlji.

Temišvarski gradonačelnik Dominic Fritz je zabrinut rastom popularnosti AUR-a, pogotovo što iza toga vidi „duboku krizu povjerenja i urušavanje političke kulture”, proces koji se po njegovom mišljenju može promatrati i u drugim europskim zemljama. Fritz ne strahuje za osobnu sigurnost: „Osjećam se sigurno u gradu. U Temišvaru gotovo da i nema ljudi koji sudjeluju u takvim akcijama. To su uglavnom bili nasilnici iz drugih mjesta.”

Za sada nije jasno hoće li nasilni ulazak u gradsku vijećnicu uopće imati ikakvih ozbiljnijih posljedica – do sada su vlasti podijelile samo manje novčane kazne. Zbog kršenja pravila o korištenju zaštitnih maski i kršenja javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 23:33