KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Ekstremističke antikorona ‘mjere‘ u Australiji zgrozile svijet: ‘Ovo je apsolutno užasno, čisti rasizam!‘

Od ponedjeljka, bilo kojem Australcu koji u zemlju stigne iz Indije prijete novčane kazne i do pet godina zatvora
Zračna luka Kolkata
 Dipa Chakraborty/Zuma Press/Profimedia

Prijetnja Australije da će zatvoriti sve one građane koji se vraćaju kući iz Indije izazvala je osude, a kritičari su tu covid mjeru označili 'rasističkom' i proglasili je kršenjem ljudskih prava, piše BBC.

Od ponedjeljka, bilo kojem Australcu koji u zemlju stigne iz Indije prijete novčane kazne i do pet godina zatvora.

Ova mjera dolazi nakon što je Canberra zabranila sve letove iz Indije, žarišta koronavirusa, do 15. svibnja.

Premijer Scott Morrison odbacio je optužbe za rasizam.

'Iste optužbe upućene su vladi prije više od godinu dana kada smo zatvorili granice s kontinentalnom Kinom', rekao je za radio postaju Sydney 2GB.

'U pandemiji nema politike ili ideologije... To nema nikakve veze s politikom, ovo je virus.'

Ova odredba je ujedno i prvi put da su Australci kriminalizirani zbog povratka u svoju zemlju, izvijestili su lokalni mediji.

Devet tisuća "otpisanih"

Procjenjuje se da u Indiji ima 9.000 Australaca, od kojih je 600 klasificirano kao ranjivo.

Vlada je rekla da se mjere koje su najavljene u subotu temelje na medicinskim savjetima usmjerenim na zaštitu zajednice. Broj novozaraženih raste u Indiji, a svakodnevni novi slučajevi u zemlji prelaze 300.000 tijekom 10 uzastopnih dana.

Dužnosnici su rekli kako je porast stope zaraze među onima koji su se vratili iz Indije tijekom protekla dva tjedna izazvao zabrinutost. Australija je slijedila Covid-ovu strategiju eliminacije - dijelom i strogom graničnom kontrolom i obveznom karantenom - te bilježi 910 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od mnogih drugih zemalja.

Ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da 57 posto pozitivnih slučajeva u karanteni čine oni koji su se vratili iz Indije, što je rast od 10 posto u odnosu na ožujak.

Rekla je da je to 'vrlo značajno opteretilo zdravstvo i medicinske usluge'.

Međutim, kritičari - među njima neki medicinski stručnjaci i pravne skupine - tvrde da je vladin potez da kriminalizira one koji dolaze iz Indije ekstreman i nesrazmjeran zdravstvenim rizicima.

Federalni senator Zelenih, Mehreen Faruqi, napisao je na Twitteru da su mjere 'apsolutno užasne i rasističke'.

Istaknuti konzervativni komentator, Andrew Bolt, rekao je da je politika 'toliko podla i iracionalna da je mora proglasiti rasističkom'.

'Ne mogu vjerovati da bismo bijelim Australcima koji bježe iz, recimo Engleske, uveli takvu zabranu putovanja.'

"Nedosljednost"

Australijski bivši povjerenik za diskriminaciju na temelju rase, Tim Soutphommasane, istaknuo je 'nedosljednost' u vladinoj politici, napominjući da zabrane i kazne nisu izrečene Australcima koji su se vraćali iz drugih država na vrhuncu njihovih Covid valova.

'Nismo vidjeli da se ovako tretiralo povratnike iz Sjedinjenih država, Ujedinjenog kraljevstva i bilo koje europske zemlje, iako su stope zaraze bile vrlo visoke i opasnost od dolaska iz tih zemalja bila je vrlo velika', rekao je za Sydney Morning Herald.

'Ovdje se koriste različiti standardi, ovisno iz kojeg dijela svijeta dolazite.'

Članovi indijsko-australske zajednice, koja čini oko 2,6 posto stanovništva, izrazili su bijes zbog iznenadne zabrane. Neki su za BBC rekli kako osjećaju da se prema njima ponašaju kao prema kriminalcima i 'građanima drugog reda' jer žele pobjeći od opasnosti.

Pravni stručnjaci također su izrazili zabrinutost da privremena zabrana krši međunarodno pravo. To uključuje pravo građanima da ne budu lišeni mogućnosti ulaska u svoju zemlju - što je pravo priznato u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, a čiji je potpisnik i Australija.

Australska komisija za ljudska prava rekla je: 'Vlada mora pokazati da ove mjere nisu diskriminatorne i jedini su prikladan način rješavanja prijetnji javnom zdravlju.'

Zabrinutost za karantenu

Situacija u Indiji također je ponovno svrnula pozornost na australski karantenski sustav u kojem je od studenoga zabilježeno više od desetak infekcija.

Zemlja je uspješno vodila politiku obvezne, 14-dnevne karantene za sve međunarodne dolaske - uglavnom u hotelima.

No, vlada je rekla kako porast pozitivnih slučajeva iz Indije prijeti da preplavi njezin karantenski sustav, koji je sposoban podnijeti maksimalni limit od dva posto zaraženih.

Australsko udruženje liječnika, krovna liječnička organizacija, reklo je da je potreba za zaustavljanjem dolazaka iz Indije pokazatelj 'krhkosti' karantenskog sustava.

'Radije bismo da se naša vlada usredotoči na popravljanje karantenskog sustava i dovođenje Australce kući, umjesto da ovu zabranu produljuje duže nego što treba'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 18:51