SARKOZY SVE NEPOPULARNIJI

Ekstremna desnica trijumfirala bi na predsjedničkim izborima u Francuskoj!

Posljednje istraživanje je pokazalo da je francuski predsjednik izuzetno nepopularan u javnosti
 AP

PARIZ - Nicolas Sarkozy je dosegao dno u svojoj političkoj karijeri: da se izbori za predsjednika održavaju danas, on bi prošao lošije od Marine Le Pen, kćeri Jean Marie Le Pena, osnivača ekstremne Nacionalne fronte. Prema istraživanju koje je jučer objavio Le Parisien , Sarkozy bi osvojio 21 posto, a Marine Le Pen, koja je vodstvo Nacionalne fronte preuzela u siječnju ove godine od svog oca, osvojila bi 23 posto glasova. Ono što dodatno zabrinjava francusku javnost jest činjenica da bi čelnica oporbenih socijalista Martine Aubry osvojila jednaki broj glasova kao i Sarkozy. Dakle, na francuskoj političkoj sceni trenutačno najbolje stoji čelnica desne stranke (bez obzira na moguću statističku pogrešku).

Životni stil

Sarkozyjeva popularnost u padu je već dulje vrijeme. Naime, Francuzi nisu pozitivno prihvatili njegov životni stil otkad se oženio Carlom Bruni, a još manje njezino otvoreno miješanje u kadroviranje u francuskoj politici. Na to se nakalemila globalna kriza koja je protresla i Francusku, a na kraju je bijes građana uzburkao novi zakon kojim je dob za odlazak u mirovinu podignuta za dvije godine, sa 60 na 62. Dodatno je uslijedio niz pogrešnih poteza kad je riječ o prosvjedima u arapskom svijetu (Francuska je predugo šutjela, a kasnije se pokazalo da su neki visoki vladini dužnosnici u doba dok su nemiri već trajali, koristili usluge sada već svrgnutih predsjeddika Tunisa i Egipta - zbog čega je s mjesta ministrice vanjskih poslova morala odstupiti Michele Alliot-Marie).

Scenarij iz 2002.?

Osim toga, Sarkozyju zamjeraju da forsira protuislamističku retoriku ali da time ne pridobiva birače desnice već ih mobilizira da se politički aktiviraju i jačaju Nacionalni front.

Inače, Jean Marie Le Pen je 2002. godine iznenadio Francusku kad je na izborima u prvom krugu prošao bolje od tadašnjeg socijalističkog lidera Lionela Jospina, ali je potom u drugom krugu poražen od Jacquesa Chiraca.

Le Pen: Francuska pokazuje da želi drukčiju politiku

“Ovo je veliki poticaj da nastavim svoj rad, predstavljajući svoj projekt Francuzima”, izjavila je Marine Le Pen kad je čula za rezultate ankete. Ona je donekle ublažila dotadašnju tvrdu retoriku svog oca te je naglasila da se francuski narod “treba probuditi. Francuzi žele drukčiju politiku, oni u drugom krugu žele birati izmeđe globalnog projekta koji zastupaju Sarkozy, Aubry ili Strauss-Kahn i nacionalnog”. Na kraju svog obraćanja Le Pen je izjavila kako joj se čini da će “Sarkozy izgubiti izbore. On predstavlja veliko razočaranje i Francuzi ga toliko odbacuju da mislim kako je već ispao iz drugog kruga”, rekla je Le Pen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:36