‘DERUSIFIKACIJA‘

Ekstremne mjere: Ukrajinci zabranjuju uvoz ruskih knjiga i puštanje ruske glazbe na javnim mjestima

Zakon uvodi zabranu komercijalnog uvoza knjiga tiskanih u Rusiji, Bjelorusiji i okupiranom ukrajinskom području

Ilustracija, sabrana djela Čehova

 Mikhail Dmitriev/Alamy/Alamy/Profimedia/Mikhail Dmitriev/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajina je posegnula za novim mjerama protiv državljana Rusije: ukrajinski parlament izglasao je dva zakona sa strogim ograničenjima vezanim uz knjige i glazbu čije autorstvo potpisuju ruski državljani. Cilj je zabraniti im tiskanje knjiga, osim ako se ne odreknu ruske putovnice, odnosno preuzmu ukrajinsko državljanstvo, piše The Guardian.

Također, zakon uvodi zabranu komercijalnog uvoza knjiga tiskanih u Rusiji, Bjelorusiji i okupiranom ukrajinskom području, dok će za uvoz knjiga na ruskom jeziku iz bilo koje druge države biti potrebna posebna dozvola.

Drugim zakonom trebalo bi biti zabranjeno emitiranje glazbe umjetnika s ruskim državljanstvom. U pojašnjenju nacrta ovoga zakona stoji kako "glazbeni proizvod države agresora može izazvati separatističke osjećaje u populaciji".

Nacrt je dobio dvotrećinsku potporu gornjeg doma parlamenta, a da bi stupio na snagu nužan je potpis predsjednika Volodimira Zelenskog. Kako piše Guardian, nema naznaka da se on protivi novim zakonskim restrikcijama. U nedjelju su, naime, oba zakona dobila široku potporu doma, uključujući i onih zastupnika koji se u javnosti smatraju tradicionalno prokremaljskim.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko rekao je kako "rado pozdravlja nova ograničenja".

– Zakoni su osmišljeni kako bi pomogli ukrajinskim autorima da podijele kvalitetan sadržaj s najširom mogućom publikom, koja nakon invazije ne prihvaća nikakav ruski kreativni proizvod, stoji u citatu s weba ukrajinske vlade, a Guardian zaključuje kako su nova pravila posljednje poglavlje na dugom putu Ukrajine prema odbacivanju naslijeđa Moskve.

Vijest da će puštanje glazbe ruskih umjetnika biti zabranjeno u medijima i na javnim mjestima, prvi je objavio ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak, u čijoj najavi stoji potvrda da će biti zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdanja ruskih i bjeloruskih autora. Drugi je pak ukrajinski poslanik Oleksij Hončarenko izjavio da će glazbenicima s ruskim državljanstvom biti zabranjene i turneje, a izuzetak će biti po njegovim riječima oni glazbenici koji javno osude rusku agresiju na Ukrajinu.

Hončarenko je, kako prenosi N1, naveo kako je parlament glasao i za poništenje sporazuma o znanstvenoj i tehničkoj suradnji s Rusijom.

Stigao je i odgovor iz Moskve. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu zbog represije nad jezičnim i etničkim manjinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:20