ZAUSTAVLJENI LETOVI

Ekstremne vrućine dovele Britaniju do usijanja, zatvorili londonski aerodrom Luton i vojnu bazu: ‘Piste se rastapaju‘

Odluka o zatvaranju piste u velikoj bazi Brize Norton u Oxfordshireu donesena je u ponedjeljak ujutro

Vojna baza Brize Norton, Ilustrativna fotografija

 Swns/Swns/Profimedia/Swns/Swns/Profimedia

U Ujedinjenom Kraljevstvu na snazi je crveno upozorenje za ekstremne vrućine u dijelovima Engleske, a zemlja se priprema za rekordne temperature ikad, koje bi u ponedjeljak i utorak u nekim dijelovima mogle doseći 41 Celzijev stupanj.

Klimatska znanstvenica Eunice Lo sa Sveučilišta u Bristolu rekla je za BBC da su "veće temperature znak klimatskih promjena" i da se u Velikoj Britaniji 2000 smrtnih slučajeva godišnje može pripisati toplinskim valovima.

Javni podaci pokazuju da je od početka mjerenja 1884. godine prvih 10 najtoplijih godina u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo nakon 2002., rekla je.

O ekstremnim temperaturama najbolje svjedoči slučaj iz Oxfordshirea, gdje se zračna pista u vojnoj bazi Brize Norton navodno potpuno ‘otopila‘.

Britansko ratno zrakoplovstvo zaustavilo je letove u svojoj najvećoj bazi u Velikoj Britaniji jer se pista zbog vrućine otopila, javlja Sky News kojima je informaciju potvrdio vojni izvor.

Odluka o zatvaranju piste u velikoj bazi Brize Norton u Oxfordshireu donesena je u ponedjeljak ujutro.

Drugi izvor rekao je kako su pokrenuli protokol za izvanredne situacije kako bi osigurali da ovo ne utječe na vojne operacije, rekao je za Sky News drugi izvor.

Još jedan izvor im je ispričao kako su velike vrućine utjecale na situaciju na pisti, ali nije potvrdio da se ona fizički otopila.

Piste mogu postati nesigurne za korištenje kada asfalt zbog prevelikih vrućina postane ljepljiv.

Velike vrućine stvorile su probleme i na Zračnoj luci Luton. Velike temperature prouzročile su štetu na pisti pa su letovi preusmjereni s aerodroma.

- Inženjeri su odmah pozvani i trenutno su u tijeku radovi kako bi se pista što je prije moguće vratila u funkciju. Ispričavamo se zbog prouzročenih neugodnosti, poručili su iz Zračne luke za Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:00