SKRIVA SE U VELEPOSLANSTVU

Ekvador ovoga tjedna odlučuje o Assangeovom azilu

Nije jasno kako će Assange otputovati u Ekvador ako mu azil bude odobren. Britanska policija ne može kročiti u ekvadorsko veleposlanstvo bez dopuštenja, no Assange se ne može ukrcati na zrakoplov za Ekvador bez da prije toga stupi na britansko tlo
 AP

QUITO - Ekvador će vjerojatno ovoga tjedna donijeti odluku o tome hoće li odobriti politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu , izjavio je u utorak predsjednik Rafael Correa.

Assange se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu 19. srpnja, otkako je britanski sud donio odluku da ga se može izručiti Švedskoj, gdje ga žele ispitati o optužbama za navodno seksualno zlostavljanje.

Assange negira optužbe iz Švedske, a najviše strahuje da bi na koncu mogao završiti u SAD-u, čiju je administraciju naljutio 2010. kada je WikiLeaks objavio desetke tisuća tajnih američkih diplomatskih dokumenata.

- Moramo razmotriti proces koji se protiv njega vodi u Švedskoj. Moramo razmotriti mogućnost da bude izručen Sjedinjenim Državama i mogućnost da tamo dobije smrtnu kaznu, kazao je Correa. Mislim da ćemo do kraja tjedna donijeti odluku, dodao je.

Ljevičar Correa kaže da suosjeća s Assangeom, ali i da mora imati poštovanja prema britanskom pravnom sustavu i međunarodnim zakonima. Rekao je da njegova vlada ima dovoljno informacija za donošenje razumne odluke.

Ni Švedska ni SAD nisu Assangea formalno optužile ni za što. Švedski ga tužitelji žele ispitati o tvrdnjama dviju žena da ih je silovao prije dvije godine. Assange tvrdi da su pristale na seks.

Nije jasno kako će Assange otputovati u Ekvador ako mu azil eventualno bude odobren. Po diplomatskoj konvenciji, britanska policija ne može kročiti u ekvadorsko veleposlanstvo bez ekvadorskog dopuštenja . Međutim, nema nikakva načina da se Assange ukrca na zrakoplov za Ekvador, a da prije toga ne stupi na britansko tlo.

Correa se prošli mjesec sastao s Assangeovom majkom koja je došla u Quito moliti za odobrenje azila. Nije jasno zašto je Assange, australski državljanin, izabrao Ekvador. Možda zbog intervjua što ga je u svibnju imao s Correom u kojem se pokazalo da imaju zajedničke negativne stavove o američkoj vanjskoj politici i uređivačkoj politici velikih medija.

Assangeov izbor Ekvadora izazvao je i kritike među njegovim pristašama. Čovjek koji samoga sebe smatra stjegonošom borbe za slobodu medija u svijetu zatražio je azil u zemlji čija se vlada poštivanjem tih sloboda baš ne može pohvaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:18