UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Ekvador u šoku, predsjednički kandidat hladno smaknut pred gomilom: ‘Na vas će pasti sva težina zakona!‘

Villavicencio je bio bivši član sindikata u državnoj naftnoj tvrtki Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milijunske gubitke u naftnim ugovorima

Prizori iz Ekvadora

 /Afp

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u srijedu navečer u Quitu, a počinitelj ubojstva ubrzo je identificiran ali je podlegao ozljedama tijekom uhićenja.

Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat.

Osumnjičeni počinitelj preminuo je od ozljeda zadobivenih tijekom uhićenja, objavio je ured glavnog državnog odvjetnika na platformi X .

image

Fernando Villavicencio

Rodrigo Buendia/Afp/Profimedia/Rodrigo Buendia/afp/profimedia

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njezine urede u Quitu.

"U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen", napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji "otišao jako daleko" te poručio počiniteljima da će "sva težina zakona pasti na njih".

image
Galo Paguay/Afp
image
Galo Paguay/Afp
image
Galo Paguay/Afp
image
Str/Afp

Lasso je najavio sazivanje hitnog sastanka visokih dužnosnika zaduženih za sigurnost.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, centrist Villavicencio imao je potporu birača od 7,5 posto, što ga je svrstavalo na peto mjesto od osam predsjedničkih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora, zakazanih za 20. kolovoza.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj tvrtki Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milijunske gubitke u naftnim ugovorima.

image
Stringer/Afp
image
Stringer/Afp
image
Stringer/Afp

Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom odvjetništvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Villavicencia je bio izložen žestokoj kritici oporbenih političara zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, nakon čega su raspisani prijevremeni izbori.

"Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se snažno djeluje protiv kriminala. Neka ga Bog čuva u svojoj slavi", napisao je Jan Topic, kandidat za predsjednika.

Predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća (CNE), Diana Atamaint također je u srijedu objavila da je nekoliko članova tog tijela, odgovornih za nadgledanje glasanja, primilo prijetnje smrću.

image
Str/Afp
image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:57