'KOMADANJE' ASSANGEA

Ekvadorske vlasti peru ruke i tvrde da je čak razmazivao izmet po zidovima

 
 REUTERS

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhićen je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i protiv njega su Sjedinjene Američke Države podigle optužnicu radi urote s Chelsea Manning zbog pristupanja tajnom računalu i dokumentima američke vlade.

Naime, Assange je optužen da je surađivao s Chelsea Manning, tadašnjom američkom vojnoobavještajnom analitičarkom koja je provalila u američka računala 2010. kako bi došla do tajnih dokumenata, a tereti ga se i za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata. U slučaju da bude osuđen, prijeti mu maksimalna kazna od pet godina zatvora.

U objavi američkog Ministarstva pravosuđa stoji kako su se, dok je trajala zavjera, Manning i Assange upustili u diskusiju oko slanja povjerljivih podataka, tijekom čega je Assange često aktivno ohrabrivao Manning da mu pošalje što više informacija. Tijekom jedne od zavjera, stoji u dopisu američkog ministarstva, Manning je rekla da “nakon ovog slanja podataka, to je sve što mi je ostalo”, na što je Assange odgovorio: “Prema mom iskustvu, znatiželjne oči nikad ne isušuju”.

Nadalje, opisuju da je Manning, koja je imala pristup kompjutorima s obzirom na to da je radila kao obavještajna analitičarka, koristila upravo ta računala ministarstva pravosuđa za preuzimanje povjerljivih podataka kako bi ih prenijela WikiLeaksu, a Assange joj je asistirao u hakiranju, odnosno pomogao joj da “provali” lozinku. Računala su bila spojena na tajnu mrežu internetskog protokola (SIPRNet), što je vladina mreža koja se koristi za povjerljive dokumente i komunikacije.

Međutim, Assange nije uhićen zbog te optužnice, nego zato što je prekršio uvjete za puštanje uz jamčevinu, a za što je proglašen krivim i prijeti mu zatvorska kazna od 12 mjeseci, prenosi Reuters. Assangea su priveli u srijedu ujutro u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, a već poslijepodne bio je pred sudom u Westminsteru. Britanska je policija potvrdila da je to učinjeno po zahtjevu SAD-a, a sudac je rekao kako će Assange biti ponovno izveden pred sud 2. svibnja.

Osim toga, sudac je rekao da SAD mora pokrenuti zahtjev za izručenjem najkasnije do 12. lipnja. Assange je izjavio da se ne osjeća krivim zato što se nije predao sudu. Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt istaknuo je da Assange nije heroj te kako će o njegovoj budućnosti odlučivati britansko pravosuđe.

Budućnost

“Nitko nije iznad zakona”, rekao je Hunt. Osim britanske i američke optužnice, prijeti mu i švedska. Naime, švedske vlasti navodno razmišljaju o ponovnom otvaranju istrage o seksualnim zlostavljanjima za koje se Assangea teretilo, a koje je on negirao.

“ Želimo da Assange bude predan Švedskoj i da mu se sudi za silovanje”, rekla je za AFP odvjetnica žene koja je tužila Assange za silovanje, Elisabeth Massi Fritz. Britanska državna tajnica iz sjene Diane Abbott rekla je za BBC da je “sve ovo ustvari zbog WikiLeaksa i onih sramotnih informacija o aktivnostima američke vojske i sigurnosnih službi koje su postale javne”.

Smrtna kazna

Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je pak kako London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.

“To je naša politika u svim slučajevima, a to se odnosi i na Juliana Assangea”, objasnio je Duncan za Sky News.

Situaciju oko Assangea komentirao je i laburistički vođa Jeremy Corbyn. Rekao je kako Assange ne bi trebao biti izručen samo zato što je “razotkrio zlodjela počinjena u Iraku i Afganistanu”. Urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson izrazio je strah zbog američke optužnice i rekao da bi SAD mogao Assangea na kraju teretiti za mnogo ozbiljnije stvari. Smatra da će, ako ga proglase krivim, “trunuti u zatvoru desetljećima”. Hrafnsson krivi Ekvador i njegova predsjednika koji ga je “predao vlastima i prema njemu se grozno odnosio”.

Naime, Assange je gotovo sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu na poziv bivšeg predsjednika Rafaela Correae. Kad je aktualni predsjednik Lenin Moreno došao na vlast, ta se odluka samo nastavila. Međutim, ubrzo su isplivali problemi u odnosu vlade i njihova gosta. Moreno je rekao da je Assange prekršio pravilo nemiješanja u unutarnje poslove drugih država, prijetio ekvadorskoj vladi i bio jako nepristojan i agresivan.

Navodno se sukobljavao sa zaštitarima, blokirao sigurnosno kamere, nije se brinuo o mački, bio je neuredan i puštao je glasno muziku dok je primao posjetitelje, čime je ometao rad zaposlenika ambasade. Ministrica unutarnjih poslova Ekvadora Maria Paula Romo rekla je za Reuters da je Assange u jednom trenutka čak “razmazao izmet po zidovima ambasade”.

WikiLeaks je optužio Ekvador da je “nezakonito ukinuo Assangeov politički azil i prekršio međunarodno pravo”. Spekuliraju da su ga izbacili iz ambasade i predali policiji zbog skandala oko INA dokumenata u kojima se optužuje predsjednika Morena za korupciju.

“Najveći izdajnik u ekvadorskoj i latinoameričkoj povijesti, Lenin Moreno, dopustio je policiji da uđe u našu ambasadu i uhiti Assangea... Ono što je učinio zločin je koji čovječanstvo nikad neće zaboraviti”, tvrdi bivši predsjednik Correa. Na uhićenje se osvrnuo i bivši zaposlenik NSA i zviždač Edward Snowden. “Ovo je mračan trenutak za slobodu medija”, poručio je.

“Ne radi se o osveti, žele ga za primjer”

Filozof Slavoj Žižek dao je komentar za ruski RT u povodu uhićenja Assangea. Rekao je da je njegovo uhićenje bilo pomno planirano i posljednji korak u kampanji protiv WikiLeaksa. Dodao je da Assangeovo uhićenje nema nikakve veze s osvetom, nego se time osnivača WikiLeaksa želi uzeti kao primjer, a sve u bitki za zaustavljanje slobodnog protoka informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:17