EGIPAT

ElBaradei i Musa u utrci za egipatskog predsjednika

Zasad su dva kandidata objavila naciji svoje predsjedničke ambicije

KAIRO - Kad za to dođe vrijeme, namjeravam se kandidirati - izjavio je u srijedu Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade i bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u emisiji egipatskog tv-kanala ON TV.

Favorit Zapada

ElBaradei, čovjek kojeg bi Zapad vrlo rado vidio na tom mjestu, a mnogi ga smatraju neformalnim vođom opozicije, objavio je tako da bi se želio kandidirati na predsjedničkim izborima, no to će, rekao je, učiniti samo pod određenim uvjetima. Prije je tvrdio da se neće kandidirati.

- Ući ću u utrku ako u zemlji bude na snazi pravi demokratski sustav - rekao je ElBaradei i kritizirao reforme koje je predložila vojna vlada, trenutno na čelu Egipta. Zatražio je da se od reformi odustane ili se odgodi referendum najavljen za 19. ožujka. No siguran u svoje političke ambicije zato je Amr Musa, iskusni egipatski diplomat koji je već započeo s predsjedničkom kampanjom.

Junak iz pop-hita

Musa (74) bivši je ministar vanjskih poslova i glavni tajnik Arapske lige, a mnogi ga smatraju favoritom. Njegova je popularnost porasla nakon nekoliko oštrih izjava protiv Izraela i SAD-a. Mubarak ga je poslao u Ligu nakon što je 2001. pjesma “Mrzim Izrael, a volim Musu” postala (pre)velik hit u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:57