PROGNOZE ZA 2024.

Elita u Davosu, ekonomisti predviđaju: Ovo bi mogla biti dobra godina za Kinu i SAD, ali loša za Europu!

Većina stručnjaka smatra da će u Kini i SAD-u doći do umjerenog ili jačeg rasta

Policajci na krovu zgrade u Davosu

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/afp/profimedia

Većina vodećih svjetskih ekonomista očekuje da će globalno gospodarstvo ove godine oslabjeti, pokazuje najnovije istraživanje, koje se objavljuje svake godine uoči sastanka Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu.

Istraživanje se temelji na promišljanju više od 60 ekonomista iz privatnog i javnog sektora. Više od polovice ekonomista, njih 56 posto, očekuje da će globalno gospodarstvo ove godine oslabjeti, dok ih 43 posto predviđa nepromijenjene ili bolje uvjete.

Većina stručnjaka smatra da će u Kini i SAD-u doći do umjerenog ili jačeg rasta. S druge strane, Europa će ostvariti slab ili vrlo slab rast. Velika većina ispitanika vjeruje da će jugoistočna Azija i pacifičke zemlje zabilježiti barem umjereni rast, dok njih oko 69 posto očekuje umjereni rast u Kini. Razlog je to što slaba potrošnja, niža industrijska proizvodnja i zabrinutosti na tržištu nekretnina u Kini utječu na izglede za snažniji oporavak.

Uzimajući u obzir komentare vodećih svjetskih središnjih banaka koji sugeriraju da su kamatne stope dosegle vrhunac, 70 posto ispitanika ipak očekuje da će se financijski uvjeti ublažiti kako inflacija bude padala, a trenutačna napetost na tržištima rada jenjavala.

Gotovo 70 posto svjetskih ekonomista očekuje da će se tempo geoekonomske fragmentacije ubrzati ove godine, a većina kaže da će geopolitika potaknuti nestabilnost u globalnom gospodarstvu i na tržištima dionica, ojačati geoekonomske blokove i proširiti podjele na sjever-jug u sljedeće tri godine.

Stručnjaci primjećuju da će umjetna inteligencija u sljedećih pet godina ostaviti nejednak utjecaj na svjetsko gospodarstvo. Dok njih 94 posto vjeruje da će AI značajno povećati produktivnost u gospodarstvima s visokim dohotkom, samo njih 53 posto predviđa da će se isto dogoditi u zemljama s niskim dohotkom.

WEF je prije početka sastanka u Davosu objavio i studiju o "kvaliteti gospodarskog rasta" u 107 zemalja, koja je pokazala da većina zemalja raste na načine koji nisu ni ekološki održivi, ni socijalno uključivi.

"Ponovno pokretanje globalnog rasta bit će ključno za rješavanje ključnih izazova, ali sam rast nije dovoljan", izjavila je Saadia Zahidi, izvršna direktorica Svjetskog ekonomskog foruma.

WEF je priopćio da pokreće kampanju za definiranje novog pristupa rastu, koji bi trebao pomoći donositeljima politika da ga uravnoteže s društvenim, ekološkim i drugim prioritetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:06