AEROROZVIDKA

Elitna jedinica ukrajinske vojske je najveća Putinova noćna mora: ‘Udaramo ih dok spavaju‘

Aerorozvidkina flota raspolaže jeftinim komercijalnim dronovima i robusnim posebno izrađenim dronovima s osam rotora

Odred za dronove (ilustracija)

 Profimedia

Elitna jedinica ukrajinske vojske naoružana dronovima uništila je desetke "prioritetnih" meta jer je ruske trupe napala dok su spavale, piše The Times.

Aerorozvidka (u slobodnom prijevodu na hrvatski, aeroizviđanje), specijalna jedinica za zračno izviđanje, uništava ruske tenkove, mobilne zapovjedne kamione i vozila koja nose elektroničku opremu od samog početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Napadamo noću, dok Rusi spavaju", rekao je Jaroslav Hončar, zapovjednik Aerorozvidke. Jedinica broji 50 grupa stručnih pilota dronova, a baza joj je u Kijevu.

Hončar kaže da se ruske trupe ne kreću noću. Rusi svoje tenkove skrivaju između kuća u selima jer znaju da ih Ukrajinci neće napasti zbog rizika od usmrćivanja ili ozljeđivanja civila.

Aerorozvidka primarno napada nepokretne konvoje. Jedinica koristi robusne dronove s osam rotora koji su naoružani protutenkovskim granatama i opremljeni termalnim kamerama.

"Noću je nemoguće vidjeti naše dronove", rekao je za The Times jedan pripadnik jedinice koji je želio ostati anoniman. "Čim lociramo najvažniji kamion u konvoju, napadamo ga. Možemo to napraviti bez da prouzročimo veliku kolateralnu štetu, čak i u selima. Noću im se možete približiti."

image

Pripadnici Aerorozvidke dnevno odrade 300 misija

Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Aerorozvidkina flota raspolaže jeftinim komercijalnim dronovima i robusnim posebno izrađenim dronovima s osam rotora koje održavaju inženjeri iz jedinice.

Dron imena R18 najjači je dron u Aerorozvidkinoj floti. Može prevaliti put od četiri kilometra, letjeti 40 minuta i na ruske tenkove bacati bombe teške pet kilograma. R18 smatra se najboljim uređajem za noćne operacije u ukrajinskoj vojski jer može precizno izviđati, usmjeravati artiljerijsku vatru te bacati eksploziv na tenkove i kamione za elektroničko ratovanje.

Jedinica na raspolaganju ima i dron imena PD-1, izviđački dron koji u zraku može provesti osam sati.

Pripadnici Aerorozvidke dnevno odrade 300 misija. Podatke koje prikupe šalju se naprednom obavještajnom sustavu Delta koji potom identificira prioritetne mete. Delti podršku daje i Sjevernoatlantski savez (NATO). Nakon što Delta identificira koje mete treba gađati, njihove se koordinate šalju jedinicama na terenu koje ih napadnu čim padne noć.

Bombardiranje, izviđanje i usmjeravanje

Aerorozvidka se koristi komunikacijskim kanalima koje koriste stotine civilnih pilota dronova koji su se mobilizirali kako bi pružili otpor ruskoj vojsci te sigurnim satelitskim sustavom Starlink koji im je donirao direktor tvrtke Tesla i vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk, odnedavno najbogatija osoba na svijetu.

Ljubitelji maketa aviona Aerorozvidku su oformili 2014. godine. Nakon što je jedinica na Krimu uspješno izvela operacije protiv ruskih vojnika, integrirana je u Oružane snage Ukrajine.

Aerorozvidkini se dronovi s fronte nerijetko vrate oštećeni te im hitno trebaju rezervni dijelovi, ponajprije termalne kamere i kamere za noćno snimanje.

image
-/Sputnik/Profimedia

Europljani koji podupiru Ukrajinu poslali su im tijekom protekla dva tjedna brojne rezervne dijelove te 3D printere koji se mogu koristiti za proizvodnju eksplozivnih naprava i popravke. Građani Velike Britanije trenutno rade na uspostavljanju direktnog lanca opskrbe između sebe i Aerorozvidke.

Deltu, sustav za prikupljanje obavještajnih podataka koji može nadzirati kretanje Rusa i koordinirati napade na njihove položaje, a koji je usklađen s NATO-ovim standardima, napravili Aerorozvidkini specijalisti za upravljanje dronovima. Delta informacije prikuplja od satelita, senzora na bojištu, izviđačkih letova koje izvode njezini dronovi, tajno snimljenih razgovora i intervjua s ljudima u okupiranom teritoriju. Aerorozvidka te podatke ubacuje u interaktivnu kartu koja joj omogućava praćenje kretanja neprijateljskih snaga na bojištu i planiranje aktivnosti u stvarnom vremenu. Jedinica je Deltu iskoristila kako bi dronovima napala ruske položaje i jedinice, uključujući i konvoje tenkova.

image
25th Airborne Brigade Of Ukraine/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

"U jedinici imamo programere koji su se prilikom stvaranja sustava za nadzor rukovodili NATO-ovim standardima", rekao je jedan od vodećih ljudi Aerorozvidke za The Times te dodao: "Svojim borbenim grupama na terenu, kojih imamo 50, zapovjedi izdajemo na temelju tih informacija. Mogu bombardirati mete, pružati izviđačku podršku i usmjeravati artiljerijsku vatru."

Budući da su dijelovi Ukrajine zbog ruskih napada ostali bez struje i stabilnog pristupa internetu, Aerorozvidka se okrenula alternativnim komunikacijskim metodama. Njezini najsofisticiraniji dronovi koriste satelitski sustav Starlink. Starlinkovi sateliti nalaze se u niskoj orbiti i omogućavaju prijenos velikih količina podataka. "Jedinice s dronovima pomoću Starlinka spajamo s artiljerijom", rekao je jedan časnik. "Ako noću koristimo dron s termalnom kamerom, dron se preko Starlinka mora spojiti s pripadnikom artiljerije kako bi ovaj prepoznao metu."

Ukrajina je Deltu uspješno koristila tijekom sukoba s Rusima na Krimu. Sustav je bio toliko uspješan da je NATO ukrajinske časnike naučio koristiti ga paralelno sa zapadnjačkim sustavima za upravljanje sukobima. Sustav pomaže transformirati način na koji se detektiraju promjene na bojištu te kako se na njih odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2022 05:11