‘VRLO JE UČINKOVIT‘

Elitna londonska četvrt za tulumarenje ima revolucionarni plan za borbu protiv pišanja na ulicama

Vlasti četvrti Soho premazale su zidove na desetak strateških mjesta "anti-pipi" bojom koja otkriva urin
 ISABEL INFANTES/AFP

Londonska četvrt Soho, poznata kao mjesto za večernje izlaske i zabavu, testira novu metodu kojom želi odvratiti muškarce od mokrenja na ulici: zidovi su prebojani izdajničkom "anti-pipi" bojom koja otkriva počinitelja.

Vlasti četvrti poznate po brojnim restoranima, barovima i kazalištima, no koja je i dom za nekih 3000 stanovnika, premazale su takvom bojom zidove na desetak strateških mjesta.

Boja stvara transparentan vodoodbojan sloj koji otkriva urin i na taj način odmah i prekršitelja.

image
ISABEL INFANTES/AFP

"To je vrlo učinkovito, pruža dokaz", kazala je zastupnica mjesne zajednice te četvrti Aicha Less pokazujući učinak čim je zid pošpricala bocom vode.

Gradski vijećnik Westminstera, u kojoj je i četvrt Soho, pokrenuo je taj projekt pošto je primio brojne pritužbe stanovnika i zaposlenika koja rade u Sohou.

"Svakako da urin nije ugodan i naši se stanovnici ljute", objašnjava Less. "Ujutro izlaze iz kuća i osjete miris urina", rekla je pa naglasila da stanovnici imaju pravo "živjeti u čistom i sigurnom okolišu".

image
ISABEL INFANTES/AFP

Lokalne vlasti zapravo su kopirale model iz drugih zemalja, među kojima je Njemačka.

Na zidovima prekrivenima bojom ispisana je i prigodna poruka "Ovaj zid nije pisoar".

Gradsko vijeće Westminstera potroši svake godine oko milijun funti (1,15 milijuna eura) na čišćenje ulica, među ostalim i od urina i nada se da će posebnom bojom malo smanjiti troškove.

image
ISABEL INFANTES/AFP

Soho je zapravo vrlo malena četvrt u središtu britanske prijestolnice s više od 400 lokala koji imaju dozvolu za prodaju alkohola pa se zato noću na ulicama nađu tisuće ljudi koji piju, a WC-i su zatvoreni.

Za vikende su zato u toj četvrti postavljeni montažni zahodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 06:17