SLOŽENA OPERACIJA

Elitni američki specijalaci nestali u Arapskom moru, netom prije bili su na vrlo opasnoj misiji

U noći u četvrtak specijalne postrojbe američke ratne mornarice pronašle su oružje iranske proizvodnje na brodu u blizini Somalije

Ilustracija, brod u Arapskom moru na kojem je nađeno iransko oružje

 Američko Ministarstvo Obrane/Američko Ministarstvo Obrane

Amerikanci nastavljaju operaciju potrage i spašavanja za dva pripadnika specijalne postrojbe Navy SEALs, koji su se prošli tjedan izgubili u bespućima Arapskog mora.

U noći u četvrtak specijalne postrojbe američke ratne mornarice pronašle su oružje iranske proizvodnje na brodu u blizini Somalije. Taj brod su opisali kao "dhow", što je vrsta trgovačkog broda koji krijumčari ponekad koriste za prijevoz ilegalnog oružja. Posada dhowa nije imala službenu dokumentaciju, što je kod Amerikanaca izazvalo sumnju da krijumčare oružje i omogućilo im pretragu broda. Vjeruje se da je oružje bilo namijenjeno jemenskim militantima koji mjesecima napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Jedan specijalac iz postrojbe Navy SEALs se poskliznuo s ljestava dok se pokušavao popeti na brod i pao je u more. Njegov kolega, koji ga je vidio kako pada, skočio je za njim u vodu, pokušavajući mu pomoći. No, nemirno more i snažni valovi bili su prejaki te su obojica nestala u Arapskom moru. Iako su otad prošli dani, Pentagon se i dalje nada da će biti pronađeni živi. Vode koje se pretražuju su relativno tople, rekli su američki dužnosnici, napominjući da su snažni valovi i iscrpljenost veći problem nego hipotermija.

Snage SAD-a redovito provode misije presretanja brodova i ukrcaja na njih noću. Radi se o jednoj od najtežih i najopasnijih misija koje poduzimaju samo visokoobučene trupe. Takve operacije uključuju približavanje sumnjivom plovilu u manjim čamcima i korištenje ljestava za penjanje, što može biti otežano snažnim valovima i neprijateljski raspoloženim članovima posade broda koji pretražuju. Najopasniji trenutak operacije je tijekom početnog ukrcaja koji dolazi nakon često teške i višesatne vožnje u gliseru ili čamcu na napuhavanje. Dok ih zapljuskuju valovi, SEAL-ovci se penju sa svog čamca na sumnjivi brod koji planiraju pretražiti, koristeći ljestve za speleologiju. Nekoliko specijalaca odjednom može biti na ljestvama, što znači da marinci trebaju dobro balansirati dok se drže za skliske šipke nekoliko metara iznad vode. Dovoljan je samo mali znak nepažnje da marinac završi u vodi, podvuče se pod čamac ili izgubi u mračnim morskim dubinama.

U priopćenju Središnjeg zapovjedništva SAD-a navodi se kako postoji izravna veza između sadržaja pronađenog na zaplijenjenom trgovačkom brodu i militanata iz Jemena. Inicijalna analiza pokazuje da oružje odgovara onom koje su hutisti, skupina blisko povezana s Iranom, koristili za gađanje trgovačkih brodova u Crvenom moru, navodi se u priopćenju američke vojske. Također se optužuje Iran da je prekršio međunarodno pravo i UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje agresija hutista na brodove u regiji. Zaplijenjeni predmeti uključivali su bojeve glave balističkih raketa i krstarećih projektila iranske proizvodnje, sustave propulzije i navođenja, odnosno naprave koje proizvode poriv i pokreću brod te komponente protuzračne obrane. Posada broda je privedena. Nejasno je odakle je brod krenuo i tko je točno bio na njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:52