KRHKO ZDRAVLJE

Elizabeta II. ponovno u javnosti na zadušnici za princa Philipa, Harry i Meghan nisu se pojavili

U Westminstersku opatiju stigla je držeći pod ruku sina Andrewa, kojega je Amerikanka Virginia Giuffre optužila za silovanje

kraljica Elizabeta II.

 RICHARD POHLE/POOL/AFP

Kraljica Elizabeta II. sudjelovala je u utorak na vjerskom obredu za svog pokojnog supruga, princa Philipa, što je bio njezin veliki povratak u javnost pošto je zadnjih mjeseci otkazala niz obveza iz zdravstvenih razloga.

Devedesetpetogodišnja kraljica, u tamno zelenom kaputu, stigla je u Westminstersku opatiju držeći pod ruku sina Andrewa, kojemu je ovo također bilo prvo pojavljivanje u javnosti nakon nagodbe s Amerikankom Virginijom Giuffre koja ga je optužila za silovanje.

Ovaj put nije htjela izostati s obreda koji se služi gotovo godinu dana nakon smrti princa Philipa, koji je umro u 99. godini i 73 godine bio joj je suprug i "stijena", kako je sama rekla.

Ukop vojvode od Edinburgha organiziran je u krugu obitelji zbog restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Ovo je rijetka prigoda u kojoj se Elizabeta II. pojavila u javnosti pošto je uvelike rasteretila svoj dnevni raspored u listopadu, kad je primljena u bolnicu radi pregleda, o kojima javnost malo zna.

image

kraljica Elizabeta II. i princ Andrew

RICHARD POHLE/POOL/AFP

Nakon izbijanja pandemije povukla se u dvorac Windsor, četrdesetak kilometara od Londona.

Sredinom ožujka doajenka britanske kraljevske obitelji otkazala je u zadnji tren sudjelovanje na vjerskom obredu organiziranom u okviru Dana Commonwealtha koji se obilježava svake godine.

Kraljica, koja je nedavno obilježila 70. obljetnicu vladavine, rekla je nedavno u povjerenju da se teško kreće i viđena je kako hoda sa štapom, što je bio slučaj i u utorak.

Glasila pišu da se u kući koristi invalidskim kolicima, u windsorskim vrtovima električnim vozilom za golf, a u njezinoj rezidenciji u Balmoralu, u Škotskoj, postavljene su pokretne stepenice.

Kraljica je usto u veljači oboljela od covida-19, ali je imala lakše simptome.

Na zadušnici su sudjelovali članovi britanske kraljevske obitelji i mnoge okrunjene glave iz svijeta, pa tako belgijski, španjolski i švedski kralj te brojni politički čelnici, poput premijera Borisa Johnsona.

Na zadušnici nisu bili princ Harry i supruga Meghan koji su se 2020. odrekli kraljevskog naslova i sad s dvoje djece žive u Kaliforniji.

Bili su prisutni svih četvero djece Elizabete i Philipa - Charles, Anne, Andrew i Edward.

Unatoč aferama koje redovito prate kraljevsku obitelj, Elizabeta II. na vrhuncu je popularnosti. U lipnju je u Velikoj Britaniji predviđena četverodnevna proslava njezina "platinastog jubileja", 70 godina vladavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:28