ZAVRŠETAK PROSLAVE DIJAMANTNOG JUBILEJA

Elizabeta II. prvi put na sjednici vlade, dobila komad Antarktike

Nekoliko tjedana prije kraja godine u kojoj slavi Dijamantni jubilej, odnosno 60 godina vladavine, kraljica Elizabeta II. prvi je put sudjelovala na sastanku ministara. Jučer ujutro u svom ju je uredu u Downing Streetu 10 dočekao premijer David Cameron. Kraljica je, kao promatrač, provela pola sata s državnim vrhom, smještena između premijera i ministra vanjskih poslova Williama Haguea.

Ministarski dar

Pritom su joj uručeni i pokloni: Cameronovi ministri su joj darovali 60 podložaka za stol, za svaku od njezinih 60 godina na tronu. Uz to joj je darovan i oveći komad Antarktike. Naime, Cameronova vlada jučer je donijela odluku kojom će se 440.000 četvornih kilometara britanskog teritorija na ledenom kontinentu preimenovati u Zemlju kraljice Elizabete.

Ispratila 12 premijera

Neuobičajeni posjet dio je serije događanja kojima se ove godine obilježava Dijamantni jubilej. Prije kraljice Elizabete II. samo se jedan monarh u povijesti na tronu UK zadržao šest desetljeća - kraljica Viktorija. No, ta Elizabetina prethodnica nije sudjelovala na sastanku svoje vlade. Posljednji monarh koji je to učinio bio je George III., i to 1781. godine.

Jedan od prisutnih rekao je da kraljica na sastanku nije govorila. Susret je bio simboličan, ali pokazuje kraljičinu uključenost u britansku politiku. Osim što ceremonijalno otvara parlament i imenuje premijera, kraljica svaki tjedan u Buckinghamskoj palači održava sastanak s premijerom. U svojoj je vladavini surađivala sa 12 premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:13