REPORT G. DRLJAČE

Elon Musk nakon što je objavljeno da ne plaća poreze: ‘Prodajem svoju posljednju kuću‘

Mora otići velikoj obitelji. To je posebno mjesto, objavio je Musk na Twitteru nakon javnih kritika njegova bogatstva
Elon Musk
 Frederic J. BROWN/AFP

Nakon što je ProPublica objavila podatke Internal Revenue Servicea (američka porezna uprava), prema kojima neki od najbogatijih Amerikanaca godinama plaćaju male ili nikakve poreze na svoje prihode, Elon Musk napisao je tweet u kojem najavljuje prodaju zadnje velike kuće koju posjeduje.

- Odlučio sam prodati preostalu kuću. Mora otići velikoj obitelji koja će živjeti u njoj. To je posebno mjesto - objavio je Musk koji inače tu kuću u San Francisco Bayu iznajmljuje za evente. Prije više od godinu dana Musk je otkrio planove prodaje svojih kuća i stanova, kao i većeg dijela osobne imovine, nakon javnih kritika njegova bogatstva. U samo nekoliko dana objavio je prodaju dvije velike nekretnine u Kaliforniji. No to ne mijenja činjenicu kako Musk prema objavi ProPublice nije platio federalne poreze u 2018. godini, dok je platio manje od 70.000 dolara u 2015. i 2017. godini, što je nevjerojatan podatak s obzirom na razmjere njegova bogatstva. Dokumenti koje je objavila ProPublica otkrili su kako među milijarderima minimalne poreze plaćaju također ekstremno bogati vlasnik Amazona Jeff Bezos te jedan od najuspješnijih investitora svih vremena Warren Buffet.

Zbog objave poreznih podataka više milijardera, američka porezna uprava (IRS) obratila se FBI-ju.

U još jednom tweetu nakon objave poreznih davanja, Musk je napisao kako će plaćati poreze u Kaliforniji proporcionalno boravku u toj američkoj državi. Prošle godine preselio se u Texas gdje od svoje kompanije SpaceX u Boca Chici iznajmljuje kuću od 50.000 dolara.

Report ProPublice pokazao je kako milijarderi koriste legalne strategije evazije poreza; drže imovinu, posuđuju novac kako bi anulirali prihode te prebacuju imovinu na članove obitelji nakon smrti, dok cijena njihove imovine snažno raste. Na taj način najbogatiji zapravo samostalno donose odluke o tome koliko poreza žele platiti. Porezni sustav Amerike u osnovi traži progresivno oporezivanje bogatijih (imućniji plaćaju više), ali u stvarnosti je sasvim zakonito da jedan Jeff Bezos u 2007. i 2011. godini uopće ne plati porez na svoje prihode, baš kao što je otkriveno i za Georgea Sorosa, Donalda Trumpa, Elona Muska, Michaela Bloomberga

Glasnogovornica Georgea Sorosa poručila je kako je Soros između 2016. i 2018. gubio novac na svojim investicijama te stoga u tim godinama nije plaćao federalne poreze na prihode. Trump je priču oko neplaćanja poreza okarakterizirao kao "fake news".

Priča ProPublice proizvela je snažan pritiska na američkog predsjednika Joea Bidena oko toga kako primijeniti njegov Made in America Tax Plan. Očekuje se da će američka porezna uprava tražiti od banaka dodatne podatke o agregiranim sredstvima na bankovnim računima i povlačenju depozita.

Dugogodišnji kritičar američkog poreznog sustava David Cay Johnson proglasio je priču ProPublice najvažnijom u njegovoj 55-godišnjoj karijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:29