WALL STREET JOURNAL

Elon Musk se drogira, pogledajte što sve uzima! A moćni direktori okreću glave, jasno je zašto se tako ponašaju...

Direktori Muskovih kompanija brinu se da pak će pasti u nemilost ako milijarderu prigovore zbog ketamina, LSD, kokaina, marihuane i ‘magičnih‘ gljiva. Neki su mu nudili pomoć...

Elon Musk učestalo popravlja raspoloženje drogama i lijekovima i tvrdi na X-u da je očigledno kako sve radi baš kako treba (Photo by LISA O‘CONNOR/AFP)

 Lisa O‘connor/Afp

Wall Street Journal (WSJ) početkom siječnja objavio je članak u kojem je upozorio da je Elon Musk tijekom karijere koristio različite opijate - kao što su kokain, ekstazi, LSD, marihuana i ‘magične‘ gljive - te su upozorili kako je dio investitora u kompanije povezane s najpoznatijim poduzetnikom današnjice zabrinut jer ga se sve češće viđa kako rekreativno koristi nazalni sprej s ketaminom za popravljanje raspoloženja.

Danas je WSJ donio nastavak priče o Muskovom koketiranju s drogama, ali kao ozbiljniju financijsku, pravnu i etičku analizu kroz koju konstatiraju da su članovi odbora Tesle i SpaceX-a osobno i financijski povezani s najpoznatijim milijarderom, te su zbog kombinacije osobnih interesa i Muskove karizme podložni prihvaćanju odluka s izuzetnom financijskom težinom, koje im sugerira Musk, ali ne čine ništa po pitanju širenja (ne)kulture zloupotrebe droga/lijekova.

Dio dioničara Tesle postavlja pitanje jesu li postojeći članovi odbora, koji bi morali nadzirati Elona Muska, doista neovisni. Nova priča WSJ-a ima ekstremnu težinu jer stiže samo nekoliko dana po presudi suda u Delawareu, koji je srušio odobrenje odbora Tesle za nagradu Musku za poslovanje od 55,8 milijardi dolara(!), koje je kontroverzni poslovni guru navodno namjeravao iskoristiti za razvoj umjetne inteligencije. Tako ogromna nagrada bila je pomalo suspektna jer je komentirajući zadnje kvartalne rezultate Musk priznao da očekuje usporavanje rasta prodaje, kao i sve žešću konkurenciju, što je povuklo cijenu dionica prema dolje.

Problem je s međusobnim odnosom Elona Muska i članova odbora Tesle i SpaceX prema tezama WSJ-a u tome što su članovi odbora bili svjesni Muskove zloupotrebe opijata, ali nisu adekvatno reagirali, iako kompanije koje nadziru imaju raspisana pravila koja ne toleriraju korištenje droga. Prema više medijskih izvještaja poseban problem je to što je Musk unutar kompanija počeo graditi kulturu konzumacije opijata; bogataš je de facto svojim primjerom kao ‘uzor‘ poticao subordinirane direktore da i oni konzumiraju opijate.

Sprej u nos za bolje raspoloženje

Više medija piše kako je Musk na partyima uočen da rekreativno koristi nazalni sprej s ketaminom, kao tekući ekstazi iz bočice za vodu. Ketamin je tzv. disocijativni anestetik koji ima halucinogene i sedativne učinke.

Poseban je problem za dio investitora u Muskove kompanije s članovima odbora osim financijske povezanosti i ovisnosti o Musku, i teza da su neki od njih zajedno s Muskom konzumirali opijate.

image

Elon Musk učestalo popravlja raspoloženje drogama i lijekovima i tvrdi na X-u da je očigledno kako sve radi baš kako treba (Photo by LISA O‘CONNOR/AFP)

Lisa O‘connor/Afp

Prvi specijalni izvještaj WSJ-a o Muskovom problemu s opijatima, koji je objavljen, 6. siječnja, slavni poduzetnik komentirao je poprilično arogantno na svojoj društvenoj mreži X: „Što god činim, očigledno činim dobro!“ Dio obožavatelja Muska prihvatio je retoriku prema kojem je percepcija uspješnosti sasvim adekvatni alibi za zloupotrebu opijata, dok su potencijalni sukob interesa u odnosima s članovima odbora ignorirali kao važno pitanje. No, sama presuda suda kojom je srušen Muskov zahtjev za neobično visoku nagradu od 55,8 milijardi dolara govori da će ubuduće Musk morati ponuditi ozbiljnije odgovore. Kako će, primjerice, ubuduće Musk, proći sigurnosnu provjeru nužnu da njegov SpaceX nastavi ugovornu suradnju s NASA-om?

Dio direktora SpaceX-a upozorio je da je na kompanijske sastanke Musk dolazio sa sat vremena zakašnjenja, nakon čega je 15-ak minuta polurazumljivo nešto mrmljao, sve dok sastanak nije preuzeo predsjednik proizvođača letjelica.

Poznato je da je jedan od direktorica Tesle napustila kompaniju jer je bila zabrinuta zbog Muskovog nepredvidljivog ponašanja odnosno korištenja opijata.

WSJ opisuje odnos Muska s direktorom i poduzetnikom Jurvetsonom:

„Jedan dugogodišnji direktor, venture kapitalist Steve Jurvetson, napustio je svoju tvrtku nakon što je interna istraga otkrila da je spavao s više žena iz tehnološke industrije i koristio ilegalne droge. Neki od detalja bili su objavljeni u tisku 2017., a direktori Tesle neformalno su razgovarali o tome kako bi se trebali nositi s tim. Neki su ga pozivali da podnese ostavku. Jurvetson je, iako ga je tvrtka imenovala nezavisnim direktorom, imao dobrog prijatelja s kojim je bio u dubokim financijskim vezama i s kojim je također posjećivao zabave, konzumirajući ecstasy i LSD: Muska. Musk je u privatnim razgovorima natjerao direktore da dopuste Jurvetsonu da uzme neuobičajeni godišnji odmor u uprave javne tvrtke, a zatim se sam povuče 2020.. Jurvetson je ostao direktor u Muskovoj privatnoj raketnoj tvrtki SpaceX. ‘Odgovor je bio ne činiti ništa i vidjeti što će se dogoditi‘, rekao je drugi bivši nezavisni Teslin direktor i Muskov dobar prijatelj, Antonio Gracias, u iskazu na sudu 2021., kada je upitan kako je odbor postupio u situaciji s Jurvetsonom. Gracias i njegova tvrtka rizičnog kapitala nedavno su ulagali u Muskova poduzeća procijenjena na oko 1,5 milijardi dolara“, piše WSJ.

Najuglednija američka poslovna novina vrlo je detaljno opisala i širu opijatsko-interesnu atmosferu koja vlada u kompanijama pod utjecajem Elona Muska:

Opijatsko-financijski odnosi

„Nekoliko sadašnjih ili bivših direktora Tesle i SpaceX-a posjećuju zabave s njim, odlaze na egzotične odmore i druže se na Burning Manu, festivalu umjetnosti i glazbe u Nevadi. Musk i ovi direktori, uključujući rizične kapitaliste Graciasa i Iru Ehrenpreis, tehnološkog mogula Larryja Ellisona, bivšeg medijskog direktora Jamesa Murdocha, kao i Muskovog brata, Kimbala Muska, uložili su desetke milijuna dolara u tvrtke drugih — Ellison je držao milijarde dolara u dionicama Tesle s oko 1,5 posto udjela u 2022. Neki su također dobili podršku i pomoć u karijeri od Elona Muska. Većina članova Teslinog trenutnog odbora od osam članova sakupili su dionice vrijedne stotine milijuna dolara iz svojih mjesta tijekom godina, znatno više od onoga što članovi odbora u drugim tvrtkama zarađuju za svoje usluge. Tesla plaća svoje direktore uglavnom u dioničkim opcijama, a trenutni odbor, ne uključujući samog Muska, kolektivno je zaradio više od 650 milijuna dolara prodajom dionica od tih opcija. Imaju dodatne opcije procijenjene na gotovo milijardu dolara. Neki su se direktori složili vratiti dio te naknade Tesli kako bi riješili tužbu dioničara o njihovoj naknadi, poričući pritom bilo kakvu nepravdu. Sudac tek treba odobriti nagodbu.“

image

Milijarder Larry Ellison ponudio je Musku da se dođe odmoriti i očistiti od narkotika na njegovom velebnom imanju

/Shutterstock

U novom nastavku priče o Muskovim problemima s opijatima WSJ je otišao korak dalje te tvrde: „U kulturi koju je Musk stvorio oko sebe, neki prijatelji, uključujući direktore, smatraju da postoji očekivanje da će s Muskom konzumiraju jer misle da bi suzdržavanje moglo uznemiriti milijardera, koji im je zaradio mnogo novca…. Štoviše, ne žele riskirati gubitak društvenog kapitala koji proizlazi iz bliskosti s Muskom, što se nekima čini slično bliskosti s kraljem.“

U zimu 2022. Muskov dobar prijatelj, član odbora Tesle i slavni milijarder Larry Ellison ponudio je Musku da dođe na njegov havajski posjed kako bi se opustio i očistio od droga. Otprilike u to vrijeme, piše WSJ, Musk je viđen u Hollywood Hillsu kako na partiju konzumira tekući LSD iz bočice za vodu, dok je njegovo osiguranje zamolilo ostale sudionike da napuste kat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:53