OVO ĆE ODJEKNUTI

Elon Musk upravo je zadao težak udarac Ukrajincima: ‘Da, učinili smo to...‘

Starlink se ne može koristiti kao oružje, nikada nije bio namijenjen za to, ustvrdila je direktorica kompanije SpaceX

Elon Musk, ukrajinski vojnik operira dronom

 /Afp

Direktorica kompanije SpaceX objavila je da je ta američka tvrtka blokirala korištenje svojeg sustava Starlink za upravljanje ukrajinskim bespilotnim letjelicama. Gwynn Shotwell rekla je da ukrajinska vojska više neće moći koristiti Starlinkov satelitski internet za korištenje dronova u ratnim operacijama.

Starlink se treba koristiti samo u humanitarne svrhe, izjavila je Shotwell, poput pružanja internetske veze bankama, bolnicama i civilima. "Starlink se ne može koristiti kao oružje, nikada nije bio namijenjen za to", ustvrdila je direktorica kompanije čiji je vlasnik milijarder Elon Musk, piše agencija Reuters. Naime, do tvrtke su stigle informacije da Starlink upotrebljava i ukrajinska vojska, među ostalim za upravljanje dronovima, jednim od glavnih i izuzetno učinkovitih oružja u ratu na istoku Europe.

"Postoje mjere koje možemo poduzeti za ograničavanje njihova korištenja Starlinka za dronove. Neke smo već poduzeli. Znamo da se vojska koristi Starlinkovim terminalima za komunikaciju, i to je normalno. Ali ne želimo da ih upotrebljavaju u napadima", poručila je Shotwell.

Portal Meduza, nedavno zabranjen u Rusiji, piše kako je Ukrajina dobila 30.000 Starlinkovih terminala. Taj je podatak iznio ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fedorov sredinom siječnja.

Starlinkova mreža osposobljena je u Ukrajini nedugo nakon početka ruske invazije. Korištenje mreže plaća dijelom SpaceX, a dijelom račun podmiruju zapadne zemlje. Prema nekim izvještajima, zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni komentirao je Starlink kao "izuzetno koristan". U jesen prošle godine vlasnik kompanije Elon Musk zatražio je da Pentagon plati dio troškova kako bi Ukrajina mogla nastaviti upotrebljavati sustav. Međutim, ubrzo nakon toga je objavio da će SpaceX nastaviti s pružanjem svojih usluga u Ukrajini "iako zbog toga gubi novac". Međutim, mjesec i pol dana nakon te objave povećala se cijena za uslugu u Ukrajini, piše Meduza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:38