ARBITAR IZ SJENE

‘Elonu Musku moramo zabraniti da svojim tvitovima pomiče tržišta. On se može obogatiti jednom objavom‘

Vlasnik kompanije Tesla objavio je da kupci više neće moći bitcoinima kupovati njegove električne automobile
Elon Musk
 Hannibal Hanschke/POOL/AFP

Objave Elona Muska na Twitteru već su toliko puta tako uzdrmale financijska tržišta da su neki zbog toga zazivaju akciju regulatora. Posljednji primjer takvog potresa objava je vlasnika kompanije Tesla da kupci više neće moći bitcoinima kupovati njegove električne automobile, zbog čega je vrijednost bitcoina pala za 17 posto da bi se do jučer ujutro malo oporavila, ali i dalje ostala 12 posto niža nego prije.

Riječ je o najnižoj vrijednosti od ožujka kada je Musk objavio da će Tesla primati uplate u najstarijoj i najmoćnijoj kriptovaluti te podignuo vrijednost kriptovalute. Još prije toga, krajem siječnja, Musk je na svoj Twitter profil stavio hashtag Bitcoin i izazvao sumanuti rast vrijednosti bitcoina za čak 20 posto.

Iza ovotjednog zaokreta, tvrdi Musk, stoji zabrinutost za okoliš. Naime, drugi najbogatiji čovjek na svijetu navodi da zbog rudarenja bitcoina dolazi do velike potrošnje fosilnih goriva koja su znanstvenici identificirali kao najveći faktor u promjeni klime i globalnom zatopljenju. "Zabrinuti smo zbog rapidnog povećavanja korištenja fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitcoinima, pogotovo ugljena koji ima najgore emisije od svih fosilnih goriva.

Kriptovaluta je dobra ideja i vjerujemo da ima svoje mjesto u budućnosti, ali to ne može ići na štetu okoliša. Tesla ne namjerava prodavati svoje bitcoine, nego ćemo ih koristiti za transakcije čim rudarenje prijeđe na održiviju energiju. Razmišljamo i o drugim kriptovalutama koje koriste najviše jedan posto bitcoinove potrošnje fosilnih goriva", navodi se u priopćenju Tesle.

Rudarenje na ugljen

Naime, digitalna valuta stvara se kada se snažni kompjuteri natječu jedan s drugim kako bi riješili kompleksne matematičke zadatke, a to je proces koji zahtijeva puno energije i najčešće se oslanja na električnu energiju. Sadašnje razine rudarenja godišnje zahtijevaju jednaku količinu energije kao i jedna Nizozemska, pokazali su podaci Sveučilišta u Cambridgeu i Međunarodne agencije za energiju.

Edward Moya, tržišni analitičar u kompaniji za trgovanje valutama Oanda, smatra da je Musk predvodnik ulagača koji brinu o održivosti. "To je najbolnija točka kriptovaluta", izjavio je Moya. U rudarenju kriptovaluta dominiraju kineski kriptorudari koji se dobrim dijelom oslanjaju na ugljen.

Muskovo vedrenje i oblačenje kriptovalutnim nebom nije novo. Veliki je pobornik kriptovaluta, a nedavno je pogurao i nepoznatu novu kriptovalutu dogecoin kada je najavio da će njegova kompanija za svemirske letove SpaceX primati plaćanje u dogecoinu.

Nije iznad zakona

Njegovi tvitovi su učinili čuda i za dionice GameStopa i Etsyja. Koliko su moćni njegovi tvitovi, pokazalo se kada je objavio da će novi model Tesle omogućiti putnicima da igraju igricu kompanije CD Projekt. Dionice vlasnika skočile su za 12 posto. No, dovoljna mu je i samo jedna riječ na Twitteru. Primjerice "Gamestonk!!!" (kombinacija riječi GameStop i stock) čime je pokrenuo sumanutu kupnju njihovih dionica.

Nekoliko sati poslije, po svemu sudeći dobro zabavljeni Musk, tvitnuo je: "Sviđa mi se Etsy", a vrijednost dionice te internetske trgovine skočila je za čak devet posto. Kada je Musk promovirao Signal, platformu za razmjenu kriptiranih poruka, neki ulagači zeznuli su se i kupili dionice Signal Advancea kojoj je vrijednost porasla za 1100 posto, a nema nikakve veze sa Signalom.

Dio analitičara napominje da Musk svoje tvitove koristi za osobni probitak. "Njegovi tvitovi imaju poguban utjecaj jer se on i njegovi prijatelji bogate na račun malog čovjeka", izjavio je Vincent Flood, voditelj podcasta VideoWeek.

"On se može obogatiti jednim tvitom. Inovator je, ali nije zbog toga iznad zakona", smatra, pak, ulagač Rich Pleeth. Drugi ističu da njegova moć utjecaja na burze nije ništa novo i da su tu ulogu prije imali poznati poduzetnici poput Warrena Buffetta.

No, dio stručnjaka ističe kako to ne znači da se regulatori ne bi trebali uključiti i proaktivno određivati što je prihvatljivo. Oni se zasad ne javljaju na prozivke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:43