DOBRA VIJEST

EMA objavila: Dvije doze cjepiva štite od veoma zarazne delta inačice koronavirusa

‘Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante‘
Ilustracija
 Martin Bureau/AFP

Dvije doze cjepiva za covid-19 štite, čini se, od veoma zarazne delta inačice koronavirusa, objavila je u četvrtak Europska agencija za lijekove (EMA).

"Podaci koji se pojavljuju a dobiveni su od konkretnih dokaza pokazuju da dvije doze cjepiva štite od delta varijante", rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cijepljenja u EMA-i.

Broj zaraženih covidom-19 ponovo raste u Europi od prošlog tjedna, nakon deset uzastopnih tjedana pada, priopćio je u četvrtak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dok se širi val zaraznije delta inačice.

"Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante", dodao je Cavaleri.

"Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante", rekao je.

Trenutačno je EMA u EU-u odobrila za uporabu četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu i Johnson&Johnson.

Europski ured WHO-a predviđa da će takozvana delta inačica, prvi put otkrivena u Indiji, prevladati do kolovoza, rekao je, potvrdivši procjenu Europskog središta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 02:52