koktel antitijela

EMA počela razmatranje: Hoće li odobriti lijek američke farmaceutske tvrtke protiv Covida 19?

Ranije je odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti
Lijek za Covid
 Kristoffer Tripplaar/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije za lijek protiv covida-19 američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly, koktel antitijela, nakon što je ranije odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti.

Lijek sadrži bamlanivimab i etesemivab, monoklonalna antitijela koja oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi u cilju borbe protiv infekcije.

To je novi u nizu lijekova na osnovi antitijela koje se razmatra u Europi, nakon Celltrionova (Južna Koreja) i Regeneronova (SAD).

Postupnom ocjenom dokumentacije želi se ubrzati proces odobrenja lijeka omogućujući znanstvenicima da predaju rezultate kliničkih istraživanja kako pristižu prije njihova završetka.

Vir Biotechnology i britanski GSK objavili su u četvrtak da također uskoro planiraju zatražiti odobrenje za svoju eksperimentalnu terapiju antitijelima.

Europska agencija za lijekove do je sada odobrila cjepiva koja proizvode Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca/Oxford. Tijekom dana očekuje se odluka o cjepivu koje je razvio Johnson & Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 22:10