RAZILAŽENJE U MIŠLJENJIMA

EMA se ne slaže s Bidenom: ‘Pandemija covida-19 nije gotova, treba se cijepiti i spriječiti daljnje širenje‘

‘Ne mogu jasno reći zašto je predsjednik Biden došao do tog zaključka‘, kaže Steffen Thirstrup iz EMA-e

Cijepljenje protiv covida-19, Ilustrativna fotografija

 Sem Van Der Wal/Afp

Dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) u utorak je rekao da pandemija covida-19 nije gotova, suprotno američkom predsjedniku Joeu Bidenu koji je tijekom vikenda rekao da je ona završila.

„Mi u Europi i dalje smatramo da pandemija traje te je važno da se članice pripreme za kampanju cijepljenja, posebice adaptiranim cjepivima koja će spriječiti daljnje širenje ove bolesti na kontinentu“, rekao je Steffen Thirstrup iz EMA-e, referirajući se na nova cjepiva prilagođena novim varijantama virusa.

Thirstrup je upitan o Bidenovoj izjavi u nedjelju o kraju pandemije.

„Ne mogu jasno reći zašto je predsjednik Biden došao do tog zaključka“, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra kako pandemija ostaje globalna kriza, no da je kraj na vidiku ako će države koristiti alate koji su im na raspolaganju.

Dužnosnici EMA-e su tijekom konferencije za medije ponovili su poziv izvršne direktorice Emer Cooke da se Europljani cijepe booster dozom u narednim mjesecima.

EMA je proteklih tjedana podržala niz cjepiva adaptiranih protiv omikron soja kao boostere da bi se smanjio rast broja zaraza tijekom jeseni i zime.

Čelnik te agencije za strategiju cijepljenja Marco Cavaleri rekao je da se razmatra upotreba adaptiranih cjepiva za temeljno cijepljenje te da se razgovara o vrstama podataka koji bi podržali takvo odobrenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 09:01