NOVE DOBNE SKUPINE

EMA sutra odlučuje o odobrenju Pfizerova cjepiva za djecu. I cjepivo Moderne je sigurno za tinejdžere

Jučer je na konferenciji Nacionalnog stožera rečeno da bi uskoro moglo početi cijepljenje za djecu od 16 do 18 godina
 Eitan Abramovich/AFP

U Hrvatskoj napreduje cijepljenje protiv koronavirusa, a u pripremi je i cijepljenje mlađe populacije. Jučer je na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite rečeno da bi uskoro moglo početi cijepljenje za djecu od 16 do 18 godina, a u planu je i cijepljenje mlađe djece.

Sutra bi Europska agencija za lijekove trebala donijeti odluku o odobrenju Pfizerova cjepiva za djecu i mlađe od 12 godina, javlja HRT.

Njemačke zdravstvene vlasti poručuju da oni vjerojatno neće dati opću preporuku za cijepljenje djece.

Jučer je objavljeno da su ispitivanja Modernina cjepiva protiv covida-19 pokazala da je ono sigurno i učinkovito i za tinejdžere.

"Početkom lipnja predat ćemo rezultate istraživanja na uvid američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) i globalnim regulatorima te ćemo zatražiti odobrenje" za primjenu našeg cjepiva među tinejdžerima u dobi od 12 do 17 godina, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Tvrtka je pozitivne rezultate istraživanja objavila otprilike dva tjedna nakon što je FDA izvijestio da adolescenti u dobi od 12 do 15 godina ispunjavaju uvjete za primanje cjepiva Pfizer-BioNTecha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04