KORONA-FREE

EMIR KUSTURICA JE NAPOKON DEZINFICIRAN Ruski vojnici oko kojih se posljednjih dana lome koplja u BiH stigli na imanje kontroverznog redatelja

 
 Profimedia, ATA Images Editorial

Na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i vođe HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je još uvrijeđen jer nije uspio postati hrvatski član tog najvažnijeg tijela susjednog vilajeta, ruske vojne biološko-kemijske postrojbe generala Mihaila Černiševa, koje se već danima nalaze u Srbiji, trebale su izvršiti dezinfekciju kliničkih centara u Banjoj Luci i Mostaru.

Ruske su postrojbe, navodno, uspjele doći do središta Republike Srpske gdje su obavile posao, ali se nisu uspjele domoći Mostara gdje ih je željno iščekivao Dragan Čović.

Da se dezinfektori koje su mislili uporabiti u Mostaru ne bace, ruski su vojnici dezinficirali - kako (pogrešno) prenose ruski mediji - rodno selo srbijanskog redatelja Emira Nemanje Kusturice, Drvengrad na Mećavniku uz srpsko-bosanskohercegovačku granicu. To je zapravo Kusturičin posjed u zaštićenom parku prirode te etnoselo koje je tamo sagradio.

Ruska vojna ekspedicija, u očekivanju propusnice od vlasti BiH, produžila je na planinu Mećavnik u goste slavnom redatelju Kusturici. Vojnici u ruskim vojnim odorama začas su obavili postavljenu im zadaću, na veliko zadovoljstvo vlasnika Drvengrada (koji zapravo, kako kažu, financira država Srbija) Emira Kusturice.

No, pojavljivanje ruskih ABKO specijalaca na granici BiH izazvalo je velike prijepore na tamošnjoj političkoj sceni. Javio se i član (navodno hrvatski) Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je rekao da ruske vojne postrojbe nisu humanitarni konvoj te je odbio njihovu pomoć.

"Ne trebaju nama ruski vojnici", izjavio je Komšić. Prema njegovu mišljenju, svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora, može angažirati tvrtku ili tvrtke koje se bave takvim poslovima. Komšić je rekao da su i postrojbe ABKO zaštite Armije BiH spremne obaviti taj posao.

No, prema Komšićevu mišljenju, poziv ruskim vojnicima otvara pitanje o stvarnom cilju njihova dolaska, stoga smatra kako je riječ o specijalnom i psihološkom djelovanju.

"S obzirom na to da je prisutnost ove postrojbe ruske vojske na teritoriju naše zemlje potpuno nepotrebna i s obzirom na to da je ova postrojba pozvana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ona niti je trebala dolaziti u BiH, niti se treba ponovno vraćati. Kao član Predsjedništva BiH, želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na teritoriju BiH", izjavio je Komšić.

U BiH, dakle, ništa novo, a Rusija nastoji ojačati svoj utjecaj na tamošnji politički život te iskoristiti sada i privrženost šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojeg tamo sve više sumnjiče da igra po Putinovim notama, u trenucima kad BiH nastoji osigurati pristupanje NATO-u protiv čega istupa Milorad Dodik.

Kako god bilo, u BiH se situacija ponovno komplicira, ali najvažnije je da je Emir Kusturica napokon dezinficiran i da je njegov posjed u zaštićenoj prirodnoj zoni siguran od virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:34