POVIJESNI DOGOVOR

Emmanuel Macron nakon maratonskih pregovora: ‘Ovo je najvažniji trenutak od uvođenja eura‘

Želim da naši građani shvate važnost onoga što se dogodilo ovih četiri dana i noći, rekao je Macron, opisujući dogovor kao "povijesni"
Emmanuel Macron
 Salerno/euc/Zuma Press/Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u utorak da je dogovor o planu oporavka EU-a i o višegodišnjem proračunu "najvažniji trenutak od uvođenja eura".

Taj dogovor o 750 milijardi eura je plod "trogodišnje suradnje Francuske i Njemačke", rekao je u intervjuu za televiziju TF1.
"Želim da naši građani shvate važnost onoga što se dogodilo ovih četiri dana i noći", rekao je Macron, opisujući dogovor kao "povijesni".

Macron je rekao da dogovor predstavlja "projekt za koji mi je francuski narod dao svoje povjerenje" kada je 2017. izabran na predsjedničkim izborima na liberalnoj i proeuropskoj platformi.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u utorak ujutro nakon četiri dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

"Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:00