KORONAKRIZA

EMMANUEL MACRON U DRAMATIČNOM OBRAĆANJU NACIJI: 'OVO JE RAT' Francuski predsjednik objavio dvotjednu karantenu za cijelu državu i zatvaranje granica

 Ludovic Marin / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji u ponedjeljak navečer najavio je uvođenje drastičnih mjera zbog širenja koronavirusa te je ustvrdio da je njegova država u ratu.

Kako je rekao u televizijskom obraćanju, od utorka u podne na snagu stupaju odredbe o radikalnom ograničenju kretanja svih građana pod prijetnjom oštrih sankcija.

- Naše kretanje će biti striktno ograničeno najmanje dva tjedna, izjavio je pojašnjavajući da će izlazak iz domova biti dozvoljen samo radi najosnovnijih potreba.

Objavio je i da do daljnjega obustavlja svoju kontroverznu mirovinsku reformu.

- Mi smo u ratu, dramatično je ustvrdio nekoliko puta tijekom govora u kojem je rekao i da se odgađa drugi krug lokalnih izbora, koji se trebao održati 22. ožujka.

- Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt, dodao je Macron.

- Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu, istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati.

- Francuska će u koordinaciji s drugim članicama EU zatvoriti svoje granice, rekao je Macron.

U provođenju restrikcija bit će angažirana i vojska, čiji će primarni zadatak biti efikasan transport oboljelih do bolnica. Za tretman oboljelih koristit će se vojna bolnica u pokrajini Alsace, u blizini njemačke granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 15:28