OPORBA ODBACUJE REZULTATE IZBORA

Emmerson Mnangagwa izabran za predsjednika Zimbabvea

Emmerson Mnangagwa
 REUTERS/Philimon Bulawayo

Emmerson Mnangagwa, nekadašnja desna ruka Roberta Mugabea, izabran je za predsjednika Zimbabvea već u prvom krugu, ali je oporba u petak odbacila tu pobjedu dajući naslutiti nove napetosti u zemlji koje su već rezultirate smrću šest osoba u sukobima sa sigurnosnim snagama.

Emmerson Mnangagwa, koji vodi Zimbabve od pada Roberta Mugabea u studenom, nakon 37 godina na vlasti, dobio je 50,8 posto glasova, nasuprot 44,3 posto koliko je dobio glavni suparnik Nelson Chamisa, na prvim izborima održanim nakon svrgnuća Mugabea, pokazali su službeni rezultati objavljeni nakon odgode.

"Shodno tome, Emmerson Mnangagwa Dambudzo iz stranke ZANU-PF proglašen je izabranim predsjednikom Republike Zimbabve, počevši od 3. kolovoza", objavila je predsjednica izbornog povjerenstva Priscilla Chigumba.

Emmerson Mnangagwa (75) pozdravio je "novi početak" prije nego što je pozvao na jedinstvo u "izgradnji novog Zimbabvea za sve".

No, oporba je smjesta odbacila njegovu pobjedu i najavila da će se obratiti pravosuđu. "Rezultati su lažni, osudit ćemo cjelokupan postupak" pred sudom, izjavio je Morgan Komichi, glasnogovornik Pokreta za demokratsku promjenu Nelsona Chamise.

U petak je Chamisa napisao na Twitteru "Vjerovao sam da će snaga volje prevladati nad snagom sile".

ZANU-PF pobijedio je na parlamentarnim izborima održanima u ponedjeljak istodobno s predsjedničkima, nakon čega su izbili prosvjedi oporbe i njezinih pristaša koji optužuju vladu za namještanje izbornih rezultata. Budući da je povjerenstvo odugovlačilo s objavom rezultata predsjedničkih izbora oporba je to protumačila također kao pokušaj namještanja.

Od nezavisnosti 1980. godine, Zimbabve je upoznao samo dva predsjednika, oba iz Zanu-PF: Roberta Mugabea koji je vodio zemlju 37 godina, te Emmersona Mnangagwu, zvanog "krokodil", koji je na vlast došao nakon vojnog udara.

U srijedu je vlada upozorila da neće "tolerirati" nikakvo osporavanje, nakon smrti šest osoba u oporbenom prosvjedu koji je ugušila vojska. Prosvjednici su ukazivali na prijevare u izbornom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:20