ZAHVALAN ZA INTERVENCIJU

EMOTIVNA SCENA U UGLEDNOM RESTORANU Kosovski konobar kleknuo pred Billa Clintona i zahvalio mu za svoj život, on je zaplakao od ganuća!

Bill Clinton
 Shannon Stapleton / REUTERS

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova žena Hillary, bivša senatorica i državna tajnica SAD-a, ručali su u jednom njujorškom restoranu kad je njihov obrok prekinuo emotivni konobar, javlja Politico.

Naime, dok su Bill i Hillary blagovali dimljenog lososa i brancina, pred Billa je kleknuo konobar porijeklom iz Kosova i zahvalio mu što je spasio njegov život kad je bio tinejdžer. Bivšeg se predsjednika njegova gesta toliko dojmila da je zgrabio muškarca za ruke i rasplakao se od ganuća.

 - Gospodine, želim vam zahvaliti. Da nije bilo vas, danas ne bih bio živ - rekao je konobar i potom bivšem predsjedniku i prvoj dami ispričao svoju životnu priču. Kad mu je bilo 16 godina živio je na Kosovu, upravo u trenutku rata krajem devedesetih godina. Njegov otac i drugi članovi obitelji bili su mučeni tijekom sukoba pa su svi pobjegli u planine, ispričao je ovaj konobar. Život im je spasila intervencija NATO-a koja je okrenula tijek rata na Kosovu, a ubrzo nakon toga naš je konobar otišao u SAD. 

Inače, većina članova osoblja u dotičnom restoranu je iz Albanije te je Clinton nakon večere neko vrijeme proveo rukujući se s konobarima, kuharima i ostalima ljudima zagvalnim na njegovoj pomoći.

Rat na Kosovu razbuktao se 1998. godine nakon niza napada pripadnika OVK-a na predstavnike tadašnje "jugoslavenske vlasti", što je bio odgovor na desetljeća diskrimanicije i progona od strane državnih vlasti, naročito onih ljudi koji su se zalagali za neovisno Kosovo. Nakon inicijalnog napada OVK-a odgovor Miloševićevog režima bio je brutalan te je u narednim mjesecima poginulo više tisuća ljudi, najviše civila, a u jednom trenutku je gotovo cijela albanska populacija Kosova bila prognana iz svojih domova u najvećem etničkom čišćenju u Europi od kraja Drugog svjetskog rata.

U ožujku 1999. godine, na inicijativu brojnih zapadnih vođa, NATO je počeo s bombardiranjem Srbije kako bi prisilio Miloševića na uzmak, što se tri mjeseca kasnije i dogodilo. Pripadnici UN-a su dvije godine kasnije utvrdili da su snage Miloševićeva režima provodile sistematsku kampanju terora, koji je uključivao silovanja, ubojstva, spaljivanje kuća i zlostavljanje civila. Jednako tako, i pripadnici OVK optuženi su za velik broj zločina nad srpskom populacijom s Kosova.

Prema podacima iz Kosovske knjige sjećanja ukupno je između siječnja 1998. i 31. prosinca 2000. godine na Kosovu ubijeno ili nestalo 13.517 osoba, što civila, što vojnika. Od civilnih žrtava ubijeno je ili nestalo 8661 kosovskih Albanaca, 1797 Srba, i 447 Roma, Bošnjaka i ostalih. Ostalih 2612 ubijenih osoba su bili pripadnici vojnih ili paravojnih snaga jedne ili druge strane.

Prema podacima Human Right Watcha od posljedica bombardiranja NATO-a poginulo je između 489 i 528 civila, od čega više od polovice na Kosovu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2021 18:49