RATNI ZLOČINI

Emotivni govor Amal Clooney u UN-u: ‘Ukrajina je klaonica u srcu Europe‘

ICC ratne zločini počinjene tijekom ruske invazije na Ukrajinu istražuje od 24. veljače, odnosno od samog početka rata

Amal Clooney

 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Odvjetnica specijalizirana za predmete koji se tiču zaštite ljudskih prava Amal Clooney u srijedu je članice Ujedinjenih naroda (UN) pozvala da se fokusiraju na traženje pravde za ratne zločine koji su počinjeni tijekom rata u Ukrajini kako dokazi ne bi čamili u arhivima kao što je to bio slučaj sa zločinima koje je tzv. Islamska država (IS) počinila u Iraku i Siriji, piše Reuters.

- Ukrajina je danas klaonica. Ravno u srcu Europe - rekla je Clooney tijekom neformalne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na temu odgovornosti u Ukrajini koju su organizirale Francuska i Albanija.

Clooney se tijekom svog izlaganja prisjetila da je Vijeće sigurnosti 2017. godine odobrilo mjeru za koju je ona lobirala - stvaranje radnog tima pri UN-u čiji je zadatak bio prikupljanje, čuvanje i arhiviranje dokaza o mogućim ratnim zločinima koje je IS počinila u Iraku.

- Moja djeca sada imaju pet godina, a većina dokaza koje je UN prikupio nalazi se u arhivu zato što ne postoji međunarodni sud na kojem bi se sudilo IS-u - rekla je Clooney.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Hagu u Nizozemskoj nadležan je za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i zločine agresije. Međutim, pripadnici i vodećim ljudima IS-a pred njim ne mogu odgovarati za zločine u Iraku i Siriji zato što te dvije zemlje nisu ratificirale Rimski statut temeljem kojeg je Sud osnovan.

Clooney je dio međunarodne radne skupine koja Ukrajini daje pravne savjete koji se tiču kaznenog gonjenja svih onih koji su tijekom rata u Ukrajini počinili ratne i druge zločine te koja joj pomaže da ostvari suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom.

Tužitelj ICC-a Karim Khan ratne zločini počinjene tijekom ruske invazije na Ukrajinu istražuje od 3. ožujka.

Ruski diplomat Sergej Leonidčenko Međunarodni je kazneni sud opisao kao "politički instrument".

Glavna državna odvjetnica Ukrajine Irina Venediktova rekla je Reutersu da će Ukrajine najmanje sedam ruskih vojnih lica optužiti za ratne zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:55